LIVE!

Πώς χτίζεται η αντίσταση κατά του Τραμπ στις ΗΠΑ

Πώς χτίζεται η αντίσταση κατά του Τραμπ στις ΗΠΑ Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Getty Images
0

Η επιχείρηση κατάληψης των θεσμών από τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη - φαίνεται όμως πως ξεκίνησε να οικοδομείται και η αντίσταση.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ κινείται προς τη συγκέντρωση άνευ προηγουμένου εξουσίας, παρακάμπτοντας παραδοσιακούς περιορισμούς της προεδρικής εξουσίας. Η επιθετική αυτή στάση έχει προκαλέσει αναταραχή σε θεσμούς όπως τα πανεπιστήμια, τα δικηγορικά γραφεία και το Κογκρέσο. Αυτή την εβδομάδα, κάποιες από αυτές τις δυνάμεις άρχισαν να αντιστέκονται», παρατηρεί η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal.

Η αντίσταση στον Τραμπ ξεκινά από τα πανεπιστήμια

Το γεγονός που σηματοδότησε την αλλαγή, την αντίσταση απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, ήταν η άρνηση του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης για αλλαγές που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση υποτιθέμενων μεροληψιών. Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, επίσης, υιοθέτησε σκληρότερη στάση απέναντι στις πιέσεις της κυβέρνησης, παρότι δέχεται κριτική για τις διαπραγματεύσεις του σχετικά με την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.

Παράλληλα, ομοσπονδιακά δικαστήρια απείλησαν με κυρώσεις αξιωματούχους του Τραμπ, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, αγνόησε τις εκκλήσεις για μείωση επιτοκίων. Ο Κρις Κρεμπς, πρώην επικεφαλής κυβερνοασφάλειας, παραιτήθηκε από την εργασία του στον ιδιωτικό τομέα ώστε να αντιταχθεί πιο ελεύθερα στην κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, οι ψηφοφόροι εκφράζουν ολοένα και πιο έντονα την αντίθεσή τους στις πολιτικές του Τραμπ, προκαλώντας εντάσεις σε συνεδριάσεις του Κογκρέσου και πιέζοντας τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες.

«Η σπίθα παραμένει ζωντανή και υπάρχουν ακόμη και κάποιες φλόγες αντίστασης που μεγαλώνουν», σχολίασε ο Πίτερ Βένερ, πρώην σύμβουλος Ρεπουμπλικανών προέδρων και επικριτής του Τραμπ.

Η στρατηγική του Λευκού Οίκου: Όσοι αντιστέκονται είναι εχθροί

Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμβουλοί του βλέπουν τις συγκρούσεις με θεσμούς ως ευκαιρία να δυσφημήσουν τους αντιπάλους του: Δημοκρατικούς, πανεπιστήμια και δικαστήρια. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, οι σύμβουλοι πιστεύουν ότι οι συγκρούσεις με το Χάρβαρντ και τη Δικαιοσύνη είναι πολιτικά επωφελείς.

Ο Τραμπ προσπαθεί να αποδυναμώσει φορείς που αντιτίθενται στην εξουσία του, κατηγορώντας πανεπιστήμια για μεροληψία και απειλώντας να τους αφαιρέσει τη φορολογική απαλλαγή. Στοχοποιεί επίσης οργανώσεις όπως το Citizens for Responsibility and Ethics, που ελέγχουν τη διαφθορά στην κυβέρνηση.

Τα δικαστήρια αντιδρούν εντονότερα. Έφεση σε υπόθεση απελάσεων απορρίφθηκε και ορισμένοι δικαστές προειδοποιούν για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες αξιωματούχων της κυβέρνησης για παραβίαση δικαστικών εντολών.

Μόλις σήμερα τα ξημερώματα, το Ανώτατο Δικαστήριο στις ΗΠΑ διέταξε «πάγωμα» των απελάσεων μεταναστών.

Η κυβέρνηση στοχεύει φορείς όπως η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης και η Φωνή της Αμερικής. Ωστόσο, θεσμοί όπως το Χάρβαρντ διαθέτουν οικονομικούς πόρους για να αντισταθούν, με δωρεές δισεκατομμυρίων που εξασφαλίζουν σχετική ανεξαρτησία.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρητορική περί ασφάλειας, ο Λευκός Οίκος προσκάλεσε δημοσιογράφους σε εκδήλωση με μητέρα θύματος δολοφονίας από μετανάστη. Στόχος ήταν να ενισχυθεί το αφήγημα για τους κινδύνους από μετανάστες χωρίς έγγραφα και να παρουσιαστούν οι Δημοκρατικοί ως υπερασπιστές εγκληματιών.

Οι απόντες Δημοκρατικοί άρχισαν να εμφανίζονται

Αν και αρχικά φάνηκαν διστακτικοί, οι Δημοκρατικοί ενισχύουν σταδιακά την παρουσία τους. Παρεμβάσεις όπως η πολύωρη ομιλία του γερουσιαστή Κόρι Μπούκερ και η επίσκεψη του Κρις Βαν Χόλεν στο Σαλβαδόρ, έχουν τραβήξει την προσοχή των ΜΜΕ και δίνουν το μήνυμα ότι ο Τραμπ δεν θα μείνει χωρίς αντίδραση.

Δημοσκόπηση της Wall Street Journal δείχνει ότι η πλειονότητα των Αμερικανών θέλει να διατηρηθούν τα συνταγματικά «προστατευτικά κιγκλιδώματα» στον πρόεδρο. Το 58% πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις, ενώ το 62% θεωρεί απαράδεκτο να κλείνει ομοσπονδιακές υπηρεσίες χωρίς τη συγκατάθεση του Κογκρέσου.

«Φαίνεται σαν να κινούμαστε με ταχείς ρυθμούς προς μια γνήσια συνταγματική κρίση», είπε ο Βένερ. «Μια γνήσια κρίση διαχωρισμού των εξουσιών και μια γνήσια κρίση ελέγχου και ισορροπίας».

Με πληροφορίες από The Wall Street Journal

 
 
Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Διεθνή / Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Το Χάρβαρντ χρειάστηκε λιγότερο από 72 ώρες για να πει «όχι» στις απαιτήσεις Τραμπ που με όχημα την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού» επιτίθενται στην ακαδημαϊκή ελευθερία
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
ΗΠΑ: «Παγώνει» προσωρινά τις απελάσεις Βενεζουελάνων το Ανώτατο Δικαστήριο 

Διεθνή / ΗΠΑ: «Παγώνει» προσωρινά τις απελάσεις Βενεζουελάνων το Ανώτατο Δικαστήριο 

Οι δικαστές δήλωσαν ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα για να συνεχιστούν οι απελάσεις οποιωνδήποτε φερόμενων μελών συμμοριών της Βενεζουέλας στο Τέξας βάσει του νόμου περί αλλοδαπών εχθρών
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ενέδρα Τραμπ στον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής: Νέο «σόου» μπροστά στις κάμερες

Διεθνή / Η ενέδρα Τραμπ στον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής: Νέο «σόου» μπροστά στις κάμερες

Ο Τραμπ έκανε ακόμη και προβολή βίντεο στον φιλοξενούμενό του, μιλώντας με αβάσιμους ισχυρισμούς περί δολοφονιών των λευκών στην Αφρική, ενώ δεν απέκλεισε «γενοκτονία» εις βάρος τους
LIFO NEWSROOM