Γάζα: Σε τεντωμένο σχοινί η εκεχειρία που ξημερώνει έπειτα από 15 μήνες πολέμου

Γάζα: Σε τεντωμένο σχοινί η εκεχειρία έπειτα από 15 μήνες πολέμου Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ύστερα από 15 μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, τίθεται σε ισχύ από τις 8:30 το πρωί η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με τις πρώτες απελευθερώσεις ομήρων να αναμένονται το απόγευμα.

Προσκείμενα στη Χαμάς μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τα ξημερώματα ότι ισραηλινά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από περιοχές της Ράφας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επιβεβαίωση από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της εκεχειρίας, ανησυχία προκάλεσαν δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ δεν θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός μέχρι να λάβει τον κατάλογο με τους 33 ομήρους που δεσμεύεται ότι θα απελευθερώσει η Χαμάς. Παράλληλα ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι πρόκειται για «προσωρινή κατάπαυση πυρός» και ότι το Ισραήλ διατηρεί «το δικαίωμα να ξαναρχίσει τον πόλεμο εφόσον χρειαστεί, με την υποστήριξη των ΗΠΑ».

Γάζα: «Πρώτη φάση» διάρκειας έξι εβδομάδων

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε λίγο πριν από την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, κατά την «πρώτη φάση» που θα διαρκέσει έξι εβδομάδες θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας και θα απελευθερωθούν 33 όμηροι της Χαμάς. Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα απελευθερώσει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους, όπως έχει ανακοινώσει το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την «πρώτη φάση» της εκεχειρίας προβλέπεται η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας, καθώς και η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι αιγυπτιακές αρχές έκαναν λόγο για «καθημερινή είσοδο 600 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια», εκ των οποίων 50 θα μεταφέρουν καύσιμα.

Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας θα ξεκινήσουν κατά τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων, τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM
ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΝΑΡΚΕΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Τι είδους νάρκες έχει τοποθετήσει το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ και πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να τις απομακρύνουν;

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να ξεκινήσει επιχειρήσεις κατά των ναρκών στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για το άνοιγμα των Στενών, όμως η αποναρκοθέτηση είναι μια επίπονη και επικίνδυνη διαδικασία
THE LIFO TEAM