Στιβ Γουίτκοφ: Ο απεσταλμένος του Τραμπ που έφερε την κατάπαυση πυρός Ισραήλ-Χαμάς

Στιβ Γουίτκοφ: Ο απεσταλμένος του Τραμπ που έφερε την κατάπαυση πυρός εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς Facebook Twitter
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Στιβ Γουίτκοφ / φωτ.: ΕΡΑ
0

Το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων, μετά από 15 μήνες πολέμου. 

Η συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ προέκυψε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με τη διαμεσολάβηση της Αίγυπτου και του Κατάρ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, και επιτεύχθηκε πέντε ημέρες πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου.

Και αυτό είναι που προσπαθεί να καρπωθεί η νέα κυβέρνηση Τραμπ. Όπως είπε και ο ίδιος ο Τραμπ σε ανάρτησή του, η «επική εκεχειρία» δεν θα είχε επιτευχθεί αν δεν είχε πάρει τις εκλογές. Και όπως αποκαλύπτουν πηγές των Times of Israel, υπάρχει ο «παράγων Χ» που συνέβαλε στην τελεσφόρηση των συνομιλιών, όμως δεν πρόκειται για τον ίδιο τον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.  

Μια «τεταμένη» συνάντηση το Σαββατοκύριακο μεταξύ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του επερχόμενου απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, οδήγησε σε μια σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τους ομήρους, με τον συνεργάτη του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να κάνει περισσότερα για να επηρεάσει τον πρωθυπουργό σε μια ενιαία συνεδρίαση απ' ό,τι ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε όλο το χρόνο, δήλωσαν δύο Άραβες αξιωματούχοι στους Times of Israel την Τρίτη.

Ο Γουίτκοφ βρίσκεται στην Ντόχα από την περασμένη εβδομάδα για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τους ομήρους, καθώς οι μεσολαβητές προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.

Το Σάββατο, ο Γουίτκοφ πέταξε στο Ισραήλ για μια συνάντηση με τον Νετανιάχου στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γουίτκοφ προέτρεψε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί βασικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για μια συμφωνία.

Το βράδυ της Δευτέρας - δύο μέρες μετά τη συνάντηση στην Ιερουσαλήμ - οι ομάδες διαπραγμάτευσης του Ισραήλ και της Χαμάς ενημέρωσαν τους μεσολαβητές ότι αποδέχτηκαν κατ' αρχήν την πρόταση για τη συμφωνία ομήρων, δήλωσαν οι δύο αξιωματούχοι. Οι πλευρές εργάζονται έκτοτε για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί είναι οι ακριβείς παράμετροι της αποχώρησης του Ισραηλινού Στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας, με τους διαμεσολαβητές να περιμένουν ακόμη έναν χάρτη από το Ισραήλ που θα το σχεδιάσει, δήλωσαν οι Άραβες αξιωματούχοι.

Οι δύο αξιωματούχοι υπέθεσαν ότι μια συμφωνία θα ανακοινωθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη με τη μορφή κοινής δήλωσης από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο, που μεσολαβούν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε ότι το Ισραήλ είχε αποδεχθεί τη συμφωνία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων 98 ομήρων, ενώ η Χαμάς δεν είχε κάνει ακόμη το ίδιο.

Ένας από τους Άραβες αξιωματούχους είπε ότι η συμφωνία τριών φάσεων για τους ομήρους που ολοκληρώνεται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι σε μεγάλο βαθμό η ίδια με την πρόταση που είχε προταθεί από το Ισραήλ τον περασμένο Μάιο. «Μια συμφωνία θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί πολύ νωρίτερα, αλλά και οι δύο πλευρές οδήγησαν σε διάλυση συνομιλιών σε διάφορες χρονικές στιγμές», είπε ο Άραβας αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος απέρριψε επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς από τις ΗΠΑ ότι η Χαμάς ήταν το μόνο εμπόδιο για την κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ έχει επίσης ματαιώσει τις συνομιλίες τους τελευταίους αρκετούς μήνες. Ο Άραβας αξιωματούχος είπε ότι ο Νετανιάχου αποχώρησε από τη σταδιακή πρόταση που ενέκρινε τον Μάιο, προσπαθώντας να δώσει προτεραιότητα στην πρώτη φάση αυτής της προσφοράς, ώστε το Ισραήλ να μπορέσει να συνεχίσει τις μάχες στη Γάζα αμέσως μετά.

Τώρα και τα δύο μέρη συμφώνησαν να παραμείνουν πίσω από το σταδιακό πλαίσιο και το κάνουν ταυτόχρονα - αναμφισβήτητα για πρώτη φορά, είπε ο Άραβας αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεζε το Ισραήλ να διεξαγάγει τέτοιο σχεδιασμό εκ των προτέρων, υποστηρίζοντας ότι η αποτυχία να το κάνει ή να προωθήσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στη Χαμάς κινδύνευε να καταστρέψει τα στρατιωτικά κέρδη. Ο Νετανιάχου αντιστάθηκε σε μεγάλο βαθμό, υποστηρίζοντας ότι αυτού του είδους ο σχεδιασμός ήταν μάταιος όσο η Χαμάς εξακολουθεί να λειτουργεί και επίσης απορρίπτοντας την προτίμηση των ΗΠΑ για την Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στη Δυτική Όχθη να αντικαταστήσει την τρομοκρατική ομάδα στη Γάζα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Moët στη δίνη εργασιακών σκανδάλων: Μοιάζει με «παλιομοδίτικη βασιλική αυλή μισογύνηδων»

Διεθνή / Η Moët στη δίνη εργασιακών σκανδάλων: Μοιάζει με «παλιομοδίτικη βασιλική αυλή μισογύνηδων»

Η Moët Hennessy είναι αντιμέτωπη με την αγωγή της Μαρίας Γκασπάροβιτς που ξεδίπλωσε ντόμινο αποκαλύψεων για σεξουαλική παρενόχληση, διακρίσεις λόγω φύλου και άδικες απολύσεις 
LIFO NEWSROOM
Οι 200 συμφωνίες του Τραμπ έγιναν τρεις – Ποιες χώρες πλησιάζουν, τι σημαίνει για την ΕΕ

Διεθνή / Οι 200 συμφωνίες του Τραμπ έγιναν τρεις – Ποιες χώρες πλησιάζουν, τι σημαίνει για την ΕΕ

Παρά την προεκλογική υπόσχεση για εμπορικές συμφωνίες με όλο τον κόσμο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υπογράψει μόνο τρεις. Πιο κοντά σε συμφωνία οι ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την απειλή δασμών-μαμούθ.
LIFO NEWSROOM
Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Ελλάδα / Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Το Eternity C, ελληνόκτητο πλοίο υπό λιβεριανή σημαία, είχε δεχθεί επίθεση τη Δευτέρα από πλωτά drones και ρουκέτες και βυθίστηκε λίγες ώρες αργότερα
LIFO NEWSROOM
Ο Πέδρο Σάντσεθ αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της πρωθυπουργίας του

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της πρωθυπουργίας του

Ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας, αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς και πολιτικές προκλήσεις, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει την εξουσία του εν μέσω εσωτερικών και διεθνών πιέσεων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη καλείται να δημιουργήσει αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων σε περίπτωση νέας πανδημίας ή εισβολής

Διεθνή / Σχέδιο για δημιουργία αποθεμάτων τροφίμων, φαρμάκων και γεννητριών, υπό τον φόβο νέας πανδημίας στην Ευρώπη

«Γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε… διακοπές ρεύματος, ακραία καιρικά φαινόμενα και μεταδοτικές ασθένειες. Αυτοί δεν είναι πια μακρινοί κίνδυνοι»
LIFO NEWSROOM
Γιατί οι New York Times υπονομεύουν την υποψηφιότητα του Ζοχράν Μαμντάνι;

Διεθνή / Γιατί οι New York Times υπονομεύουν την υποψηφιότητα του Ζοχράν Μαμντάνι;

Με μια σειρά άρθρων γνώμης, ένα κύριο άρθρο και ένα «αποκαλυπτικό» ρεπορτάζ, οι New York Times μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε σταυροφορία εναντίον του Μαμντάνι, σύμφωνα με την πρώην αρχισυντάκτρια της εφημερίδας και νυν συνεργάτρια του Guardian, Μάργκαρετ Σάλιβαν.
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλει κυρώσεις στην Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ήρθε μετά την αποτυχία των αμερικανικών πιέσεων προς τον ΟΗΕ να την απομακρύνει από τη θέση της
LIFO NEWSROOM
Ψήφος δυσπιστίας κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Διεθνή / Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας - Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει σπάνια ψήφο δυσπιστίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνοντας στο φως τη δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή των πολιτικών της ΕΕ και ζητήματα διαφάνειας στη διακυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Διεθνή / Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι παίρνουν πρωτοβουλία να διακόψουν τη χρήση smartphone και social media για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία, την ασφάλεια και την συγκέντρωσή τους
LIFO NEWSROOM
Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

Διεθνή / Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

«Όταν εξετάστηκαν τα κομμάτια του, συνειδητοποιήσαμε: "Θεέ μου, είναι αρειανός". Στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη στον πλανήτη μας », δηλώνει η αντιπρόεδρος του οίκου
LIFO NEWSROOM