ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία

Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία Facebook Twitter
0

Ανασκαφές στην αρχαία Αντιοχεία της Πισιδίας, που βρίσκεται στην περιοχή που καλύπτει πλέον η περιφέρεια της Σπάρτης Πισιδίας, στη Μικρά Ασία, αποκάλυψαν ένα πέτρινο φυλαχτό που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ., το οποίο πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε για καρκινοπαθείς.

Ο καθηγητής δρ. Μεχμέτ Οζχανλί, επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, δήλωσε ότι το περιδέραιο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών γύρω από την εκκλησία στον λόφο του Αιδιλικού. Κατά την εξέταση του φυλαχτού, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μία πλευρά είχε μια φιγούρα καβουριού, ενώ η άλλη πλευρά περιείχε το όνομα ενός άρρωστου κοριτσιού και των γονέων του. Η φιγούρα του καβουριού έχει νόημα, καθώς οι καρκινικοί όγκοι παρομοιάζονταν με καβούρια του οποίου η αρχαία ονομασία είναι «καρκίνος».

«Σήμερα, η λέξη "καρκίνος" που χρησιμοποιείται παίρνει επίσης το όνομά της από την ελληνική λέξη για τον "κάβουρα". Αυτό καταδεικνύει την αρχαία κατανόηση της νόσου και των χαρακτηριστικών της. Ο όρος "καρκίνος" στα ελληνικά μεταφράζεται ως "καβούρι" και από αυτή τη λέξη προέρχεται ο σύγχρονος όρος "καρκίνος"», εξήγησε ο Οζχανλί, μιλώντα σε τουρκικά ΜΜΕ.

Τέτοια φυλαχτά χρησιμοποιούνταν ευρέως από την ελληνιστική περίοδο μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ.. «Ένας πατέρας του οποίου η κόρη είναι άρρωστη έφτιαχνε το περιδέραιο και το έβαζε στο λαιμό της ως φυλαχτό για τη θεραπεία της», δήλωσε ο Οζχανλί, όπως αναφέρει το En Son Haber. «Αυτό ήταν ένα ενδιαφέρον εύρημα. Τον 4ο αιώνα μ.Χ., μιλούν στην πραγματικότητα για μια ασθένεια όπως ο καρκίνος», πρόσθεσε ο Οζχανλί, σύμφωνα με τη Yeni Akit. «Ο Γαληνός, ένας από τους σημαντικότερους γιατρούς της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, έχει πληροφορίες που παρείχε για αυτή την ασθένεια», δήλωσε ο Οζχανλί, αναφερόμενος στον θρυλικό Έλληνα γιατρό από την αρχαιότητα.

Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία Facebook Twitter

«Τα δεδομένα που προέκυψαν μετά από μελέτες για το φυλαχτό, ένα από τα πιο μοναδικά αντικείμενα που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στις ανασκαφές της Αντιοχείας, έχουν αυξήσει περαιτέρω τη σημασία του ευρήματος», πρόσθεσε ο Οζχανλί, όπως αναφέρει το Diken.

Πολιτισμός
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Μaterialists» της Σελίν Σονγκ, με τον ευφάνταστο ελληνικό τίτλο «Ταιριάζουμε;», το sequel «Freakier Friday», η αναβίωση των περιπετειών της «Red Sonja» και ο χιτσκοκικός κοσμοπολιτισμός του «To Catch a Thief» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Πολιτισμός / Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Το Ειδικό Βραβείο «Honorary Heart of Sarajevo» θα απονεμηθεί στον σπουδαίο ηθοποιό στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, όπου θα δώσει και masterclass για την τέχνη της υποκριτικής
LIFO NEWSROOM
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Κατά την τελετή των εγκαινίων, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η απόδοση ενός μουσείου σε μια τοπική κοινωνία δεν είναι απλώς ένα χαρμόσυνο γεγονός. Είναι μια πράξη με την οποία τιμάται η μακρά ιστορική διαχρονία του τόπου»
LIFO NEWSROOM
Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών», η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν, η horror-έκπληξη που λέγεται «Together» και το απολαυστικό «Ηow to Steal a Million» του Γουίλιαμ Γουάιλερ είναι μερικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τερζόπουλος

Πολιτισμός / Η επιστροφή του Θεόδωρου Τερζόπουλου στους Δελφούς

Το κοινό παρακολούθησε με ευλαβική προσοχή την πρώτη συνεργασία του Τερζόπουλου με το Εθνικό Θέατρο, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Onassis Ready: «You are invited» - Η έκθεση που εγκαινιάζει τον νέο χώρο του Ιδρύματος στου Ρέντη

Πολιτισμός / «You are invited»: Με έκθεση του διάσημου φωτογράφου Γιούργκεν Τέλερ ξεκινάει το Onassis Ready

Στην καρδιά του Αγίου Ιωάννη Ρέντη το Ίδρυμα Ωνάση μεταμορφώνει ένα παλιό εργοστάσιο πλαστικών σε χώρο πολιτισμού και ξεκινά τη λειτουργία του με μια σπουδαία έκθεση
LIFO NEWSROOM