Δικαστική δικαίωση για τρανς γυναίκα που αποκλείστηκε από «εφαρμογή μόνο για γυναίκες»

Δικαστικη δικαιωση για τρανς γυναίκα που αποκλειστηκε από «εφαρμογή μόνο για γυναίκες» Facebook Twitter
Ροξάν Τίκλ/ Φωτ.: Χ
0

Μια τρανς γυναίκα που μήνυσε μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης αποκλειστικά για γυναίκες για υποτιθέμενη διάκριση λόγω φύλου, κέρδισε αποζημίωση 10.000 δολαρίων και τα δικαστικά έξοδα, αφού ο δικαστής αποφάσισε ότι είχε υποστεί έμμεση διάκριση. Αυτή η απόφαση αποτελεί ορόσημο που δοκιμάζει το νόημα και το εύρος του Νόμου για τις Διακρίσεις λόγω Φύλου.

Η Ροξάν Τίκλ, τρανς γυναίκα από τη Νέα Νότια Ουαλία, μήνυσε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης "Giggle for Girls" και τη διευθύνουσα σύμβουλο της, Σαλ Γκρόβερ, ισχυριζόμενη ότι αποκλείστηκε παράνομα από την εφαρμογή το 2021, όταν η εταιρεία και η Γκρόβερ την αποκάλεσαν «άνδρα».

Την Παρασκευή, ο δικαστής Ρόμπερτ Μπρόμγουιτς δήλωσε ότι οι εναγόμενοι θεώρησαν το «φύλο» ως ένα αμετάβλητο χαρακτηριστικό από τη γέννηση. Ωστόσο, ο δικαστής απέρριψε αυτό το επιχείρημα, λέγοντας ότι το φύλο μπορεί να αλλάξει, σύμφωνα με μια μακρά σειρά αποφάσεων των δικαστηρίων εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

Η συμμετοχή στην εφαρμογή απαιτούσε από τους χρήστες να ανεβάσουν μια selfie που να επαληθεύεται ως γυναικεία από το λογισμικό ανίχνευσης φύλου KairosAI και στη συνέχεια από τη Γκρόβερ. Η Τίκλ αποκλείστηκε από την πλατφόρμα μετά την αρχική της αποδοχή.

Ο δικαστής δήλωσε ότι τα στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι η Τίκλ αποκλείστηκε άμεσα λόγω της ταυτότητας φύλου της, αν και αυτό μπορεί να ήταν ο πραγματικός, αλλά μη αποδεδειγμένος λόγος. Αντίθετα, η έμμεση διάκριση ήταν επιτυχής επειδή η Τίκλ αποκλείστηκε επειδή «δεν έδειχνε αρκετά γυναικεία».

Η Τίκλ ζήτησε αποζημίωση 200.000 δολαρίων, ισχυριζόμενη ότι η συνεχής εσφαλμένη αναφορά του φύλου της από τη Γκρόβερ της προκάλεσε άγχος και περιστασιακές σκέψεις αυτοκτονίας.

Ο δικαστής τόνισε την ανάρμοστη συμπεριφορά της Γκρόβερ κατά τη διάρκεια της δίκης, συμπεριλαμβανομένης της αντίδρασής της σε γελοιογραφία της Τίκλ.

Η Τίκλ δήλωσε ότι η απόφαση αυτή δείχνει ότι οι τρανς άνθρωποι μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να αντιμετωπίσουν τις διακρίσεις. Η υπόθεση αυτή παρακολουθήθηκε στενά από υποστηρικτές των δικαιωμάτων των γυναικών και των τρανς ατόμων, καθώς αποτελεί την πρώτη φορά που μια τέτοια υπόθεση εκδικάζεται από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας.

Αλλαγές στον νόμο για τις διακρίσεις λόγω φύλου το 2013 κατέστησαν παράνομη τη διάκριση βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή κατάστασης ίντερσεξ. Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει επιπτώσεις για τους χώρους και τις δραστηριότητες που αφορούν άνδρες και γυναίκες και παρακολουθείται παγκοσμίως.

Με πληροφορίες από Guardian


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χονγκ Κονγκ ανοίγει τις πόρτες στους ξένους φοιτητές που διώχνει από το Χάρβαρντ ο Τραμπ

Διεθνή / Το Χονγκ Κονγκ ανοίγει τις πόρτες στους ξένους φοιτητές που διώχνει από το Χάρβαρντ ο Τραμπ

Το Πεκίνο καταδίκασε την «πολιτικοποίηση της εκπαιδευτικής συνεργασίας», προσθέτοντας ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον θα «βλάψει μόνο την εικόνα και το διεθνές κύρος των ΗΠΑ»
LIFO NEWSROOM
Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ