Ιράκ: Μέχρι 15 χρόνια κάθειρξη για ομοφυλοφιλικές σχέσεις - Έγκλημα η «προώθηση της ομοφυλοφιλίας»

Ιράκ: Μέχρι 15 χρόνια κάθειρξη για ομοφυλοφιλικές σχέσεις - Έγκλημα η «προώθηση της ομοφυλοφιλίας» Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Ποινή κάθειρξης μέχρι και 15 ετών θα αντιμετωπίζουν όσοι εμπλέκονται σε σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου, σύμφωνα με νέο νόμο που ψηφίστηκε στο Ιράκ

Το κοινοβούλιο του Ιράκ υιοθέτησε το Σάββατο νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και τη φυλομετάβαση με ποινές που φτάνουν έως και τα 15 χρόνια κάθειρξη, αφού τροποποίησε αρχική πρόταση που προέβλεπε την επιβολή της ποινής του θανάτου. 

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε αποτελεί τροποποίηση στη νομοθεσία κατά της πορνείας του 1988 και υιοθετήθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου στην οποία ήταν παρόντες 170 από τους 329 βουλευτές, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ιρακινού κοινοβουλίου. 

Τα νέα άρθρα προβλέπουν ποινές δέκα με 15 ετών κάθειρξη για τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, όπως και για την πρακτική ανταλλαγής συζύγων. Το νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης «οποιαδήποτε εκδήλωση που προωθεί την ομοφυλοφιλία στο Ιράκ», προβλέποντας ποινή κάθειρξης επτά ετών για «προώθηση» των ομοφυλόφιλων σχέσεων

Απαγορεύει επίσης «την αλλαγή του βιολογικού φύλου με βάσει τις προσωπικές επιθυμίες ή τάσεις» και προβλέπει ποινή από ένα ως τρία χρόνια φυλάκιση για οποιοδήποτε συμμετέχει στη διαδικασία φυλομετάβασης. Αντίστοιχη ποινή επιβάλλεται σε οποιονδήποτε άνδρα η συμπεριφορά του οποίου κρίνεται θηλυπρεπής. 

Αντιδρώντας η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε «την παραβίαση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων», εκτιμώντας ότι οι αλλαγές στη νομοθεσία που υιοθετήθηκαν «θέτουν σε κίνδυνο τους Ιρακινούς που ήδη παρενοχλούνται καθημερινά» σε μια συντηρητική χώρα όπου οι σεξουαλικές μειονότητες ζουν στη σκιά. 

Η ιρακινή κοινωνία απορρίπτει την ομοφυλοφιλία και η μικρή κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ της χώρας γίνεται συχνά στόχος «απαγωγών, βιασμών, βασανιστηρίων και φόνων» από ένοπλες ομάδες που χαίρουν «ατιμωρησίας», επεσήμανε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σε έκθεσή του το 2022. 

Μέχρι πρότινος το Ιράκ κατέφευγε στον ποινικό κώδικα του 1969 για να καταδικάσει τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, βασιζόμενο σε άρθρο που προέβλεπε «την ισόβια κάθειρξη ή την επιβολή ποινής πολυετούς κάθειρξης» για σοδομισμό. 

Το νέο νομοσχέδιο και οι σχέσεις του Ιράκ με τη Δύση 

Ο βουλευτής Ράεντ αλ Μάλικι, που κατέθεσε τις τροποποιήσεις, παραδέχθηκε ότι προηγούμενη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο επί του νομοσχεδίου που ήταν προγραμματισμένη για τα μέσα Απριλίου αναβλήθηκε προκειμένου «να μην επηρεάσει» την επίσκεψη στις Ηνωμένες Πόλιτείες του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι. 

«Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι απορρίπτουν τον νόμο», παραδέχθηκε. «Αλλά για εμάς πρόκειται για εσωτερική υπόθεση, αρνούμαστε οποιαδήποτε παρέμβαση». 

«Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ιρακινή κοινωνία απορρίπτει (την ομοφυλοφιλία), αλλά υπάρχει μια σκόπιμη προώθηση μιας κουλτούρας την οποία δεν αναγνωρίζουμε», εκτίμησε ο ίδιος. «Το μέλλον μάς ανησυχεί και ο νόμος αποτελεί ένα είδος πρόληψης για να προστατεύσει την κοινωνία». 

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη «βαθιά του ανησυχία» για τον νόμο, όπως έγραψε χθες στο Χ ο εκπρόσωπός του Μάθιου Μίλερ. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι η νομοθεσία απειλεί τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στην ιρακινή κοινωνία και «υπονομεύει τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις ». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters 

 

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM