Ιράκ: Μέχρι 15 χρόνια κάθειρξη για ομοφυλοφιλικές σχέσεις - Έγκλημα η «προώθηση της ομοφυλοφιλίας»

Ιράκ: Μέχρι 15 χρόνια κάθειρξη για ομοφυλοφιλικές σχέσεις - Έγκλημα η «προώθηση της ομοφυλοφιλίας» Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Ποινή κάθειρξης μέχρι και 15 ετών θα αντιμετωπίζουν όσοι εμπλέκονται σε σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου, σύμφωνα με νέο νόμο που ψηφίστηκε στο Ιράκ

Το κοινοβούλιο του Ιράκ υιοθέτησε το Σάββατο νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και τη φυλομετάβαση με ποινές που φτάνουν έως και τα 15 χρόνια κάθειρξη, αφού τροποποίησε αρχική πρόταση που προέβλεπε την επιβολή της ποινής του θανάτου. 

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε αποτελεί τροποποίηση στη νομοθεσία κατά της πορνείας του 1988 και υιοθετήθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου στην οποία ήταν παρόντες 170 από τους 329 βουλευτές, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ιρακινού κοινοβουλίου. 

Τα νέα άρθρα προβλέπουν ποινές δέκα με 15 ετών κάθειρξη για τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, όπως και για την πρακτική ανταλλαγής συζύγων. Το νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης «οποιαδήποτε εκδήλωση που προωθεί την ομοφυλοφιλία στο Ιράκ», προβλέποντας ποινή κάθειρξης επτά ετών για «προώθηση» των ομοφυλόφιλων σχέσεων

Απαγορεύει επίσης «την αλλαγή του βιολογικού φύλου με βάσει τις προσωπικές επιθυμίες ή τάσεις» και προβλέπει ποινή από ένα ως τρία χρόνια φυλάκιση για οποιοδήποτε συμμετέχει στη διαδικασία φυλομετάβασης. Αντίστοιχη ποινή επιβάλλεται σε οποιονδήποτε άνδρα η συμπεριφορά του οποίου κρίνεται θηλυπρεπής. 

Αντιδρώντας η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε «την παραβίαση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων», εκτιμώντας ότι οι αλλαγές στη νομοθεσία που υιοθετήθηκαν «θέτουν σε κίνδυνο τους Ιρακινούς που ήδη παρενοχλούνται καθημερινά» σε μια συντηρητική χώρα όπου οι σεξουαλικές μειονότητες ζουν στη σκιά. 

Η ιρακινή κοινωνία απορρίπτει την ομοφυλοφιλία και η μικρή κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ της χώρας γίνεται συχνά στόχος «απαγωγών, βιασμών, βασανιστηρίων και φόνων» από ένοπλες ομάδες που χαίρουν «ατιμωρησίας», επεσήμανε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σε έκθεσή του το 2022. 

Μέχρι πρότινος το Ιράκ κατέφευγε στον ποινικό κώδικα του 1969 για να καταδικάσει τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, βασιζόμενο σε άρθρο που προέβλεπε «την ισόβια κάθειρξη ή την επιβολή ποινής πολυετούς κάθειρξης» για σοδομισμό. 

Το νέο νομοσχέδιο και οι σχέσεις του Ιράκ με τη Δύση 

Ο βουλευτής Ράεντ αλ Μάλικι, που κατέθεσε τις τροποποιήσεις, παραδέχθηκε ότι προηγούμενη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο επί του νομοσχεδίου που ήταν προγραμματισμένη για τα μέσα Απριλίου αναβλήθηκε προκειμένου «να μην επηρεάσει» την επίσκεψη στις Ηνωμένες Πόλιτείες του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι. 

«Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι απορρίπτουν τον νόμο», παραδέχθηκε. «Αλλά για εμάς πρόκειται για εσωτερική υπόθεση, αρνούμαστε οποιαδήποτε παρέμβαση». 

«Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ιρακινή κοινωνία απορρίπτει (την ομοφυλοφιλία), αλλά υπάρχει μια σκόπιμη προώθηση μιας κουλτούρας την οποία δεν αναγνωρίζουμε», εκτίμησε ο ίδιος. «Το μέλλον μάς ανησυχεί και ο νόμος αποτελεί ένα είδος πρόληψης για να προστατεύσει την κοινωνία». 

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη «βαθιά του ανησυχία» για τον νόμο, όπως έγραψε χθες στο Χ ο εκπρόσωπός του Μάθιου Μίλερ. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι η νομοθεσία απειλεί τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στην ιρακινή κοινωνία και «υπονομεύει τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις ». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters 

 

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM