Η διαλειμματική νηστεία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η διαλειμματική νηστεία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Μια νέα μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας για την υγεία.

Η διαλειμματική νηστεία είναι μια γνωστή πρακτική κατά την οποία τρώτε όλο το φαγητό σας σε ένα οκτάωρο «παράθυρο» και νηστεύετε για τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας. Ωστόσο, μια μελέτη από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία διαπίστωσε ότι ο περιορισμός των γευμάτων σε μόλις οκτώ ώρες την ημέρα συνδέεται με 91% αύξηση του κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Victor Zhong της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong, ανέλυσαν περίπου 20.000 ενήλικες στις ΗΠΑ με μέση ηλικία 49 ετών, οι οποίοι είχαν ακολουθήσει τη διατροφή αυτή, γνωστή και ως πρόγραμμα 16:8.

Σύμφωνα με τη μελέτη - η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο επιδημιολογίας και πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων στο Σικάγο - όσοι περιόριζαν το φαγητό τους σε οκτώ ώρες την ημέρα είχαν 91% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με όσους έτρωγαν 12 ή 16 ώρες. Μεταξύ των συμμετεχόντων με υπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο, η διάρκεια του φαγητού μεταξύ οκτώ και 10 ωρών την ημέρα συσχετίστηκε επίσης με 66% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εν τω μεταξύ, τα άτομα με καρκίνο που έτρωγαν για περισσότερες από 16 ώρες την ημέρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η περιορισμένη χρονικά κατανάλωση φαγητού δεν μείωσε τον συνολικό κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

«Άγνωστες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από τη διατροφή αυτή»

«Ο καθημερινός περιορισμός του χρόνου κατανάλωσης φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως οκτώ ώρες την ημέρα, έχει αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια ως ένας τρόπος για την απώλεια βάρους και τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Zhong. «Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από τον περιορισμό του χρόνου κατανάλωσης φαγητού, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ή καρδιαγγειακής νόσου, είναι άγνωστες» συνέχισε.

Η διεξαγωγή της έρευνας και οι ελλείψεις

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από τους συμμετέχοντες στις Εθνικές Έρευνες Υγείας και Διατροφής 2003-2018 και τα συνέκρινε με τη βάση δεδομένων του Εθνικού Δείκτη Θανάτου των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για άτομα που πέθαναν στις ΗΠΑ από το 2003 έως τον Δεκέμβριο του 2019.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι η μελέτη ήταν περιορισμένη στα ευρήματά της, επειδή βασίστηκε σε αυτοαναφερόμενες διατροφικές πληροφορίες, καθώς και ότι δεν επικεντρώθηκε σε άλλους παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο στην υγεία των συμμετεχόντων.

«Συνολικά, η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι η περιορισμένη χρονικά κατανάλωση τροφής μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά μακροπρόθεσμα δυσμενείς επιπτώσεις.  Όταν η μελέτη παρουσιαστεί στο σύνολό της, θα είναι ενδιαφέρον και χρήσιμο να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες της ανάλυσης», δήλωσε ο Δρ Christopher D Gardner, καθηγητής Ιατρικής Rehnborg Farquhar στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Μία από αυτές τις λεπτομέρειες αφορά την ποιότητα των θρεπτικών συστατικών της δίαιτας που χαρακτηρίζει τα διάφορα υποσύνολα των συμμετεχόντων. Χωρίς αυτές τις πληροφορίες, δεν μπορεί να προσδιοριστεί αν η πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική εξήγηση για τα ευρήματα που επί του παρόντος επικεντρώνονται στο χρονικό παράθυρο για το φαγητό. Δεύτερον, πρέπει να τονιστεί ότι η κατηγοριοποίηση στα διάφορα παράθυρα περιορισμένου χρόνου κατανάλωσης φαγητού καθορίστηκε με βάση μόλις δύο ημέρες διαιτητικής πρόσληψης», δήλωσε και συνέχισε τονίζοντας πως «Αυτές οι πρόσθετες πληροφορίες θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της πιθανής ανεξάρτητης συμβολής του σύντομου χρονικά περιορισμένου διατροφικού προτύπου που αναφέρεται σε αυτή την ενδιαφέρουσα και προκλητική περίληψη».

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM