Δεν λέμε δίαιτα πια, είναι κακή λέξη

Δε λέμε δίαιτα πια, είναι κακή λέξη Facebook Twitter
Τώρα κάνουμε «ολιστική διατροφή», «αλλαγή τρόπου ζωής», «mindful eating», διατροφή μέσω Ιnstagram με πράσινα smoothies και προσευχές στον Θεό της πρωτεΐνης. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ του 2024 μοιάζουν εξαιρετικά ενθαρρυντικοί γι' αυτό που έρχεται: «Καλωσήρθες χρονιά του ζόφου». Πού να τολμήσει πλέον κανείς  να ανακοινώσει τις ανάλαφρες lifestyle αποφάσεις του χωρίς να φανεί εντελώς ντελούλου (ναι, μιλάω τη γλώσσα των νέων). 

Μία, εξάλλου, είναι η αλλαγή που ξεκινάνε όλοι κάθε Γενάρη: η «διατροφή». Δεν λέμε δίαιτα πια, είναι κακή λέξη, η δίαιτα θυμίζει τοστάκια τυρί-γαλοπούλα και ψητά με σαλάτα που κάναμε πριν από δεκαπέντε χρόνια. Τώρα κάνουμε «ολιστική διατροφή», «αλλαγή τρόπου ζωής», «mindful eating», διατροφή μέσω Ιnstagram με πράσινα smoothies και προσευχές στον Θεό της πρωτεΐνης. 

Θα μπορούσα να γράψω μπεστ-σέλερ με τις δίαιτες που έχω κάνει και τους διαιτολόγους που έχω γνωρίσει. Η χειρότερη δίαιτα ήταν σίγουρα αυτή με τα συμπληρώματα διατροφής. Έπαιρνα 800 θερμίδες την ημέρα από διάφορα αλλόκοτα σκευάσματα σε μπάρες και σκόνες, γιαούρτια και αγγούρια. Το χειρότερο ήταν πως όταν ήθελες να φας κάτι αλμυρό, έπρεπε να κάνεις τη σκόνη πίτα. Την ανακάτευες με νερό και μετά την πατίκωνες στο πιάτο σαν τετράχρονο που φτιάχνει τασάκι με πηλό, για να απολαύσεις μια απόλυτα χωμάτινη γεύση, η οποία όμως σε γέμιζε αγαλλίαση μέσα στη λυσσαλέα πείνα σου. Έχασα δώδεκα κιλά σε ενάμιση μήνα και τα ξαναπήρα σχεδόν αμέσως, μαζί με άλλα πέντε. Νομίζω πως ήταν από τα χειρότερα πράγματα που έχω κάνει ποτέ στο σώμα μου.

Θα μπορούσα να γράψω μπεστ-σέλερ με τις δίαιτες που έχω κάνει και τους διαιτολόγους που έχω γνωρίσει. Η χειρότερη δίαιτα ήταν σίγουρα αυτή με τα συμπληρώματα διατροφής. Έπαιρνα 800 θερμίδες την ημέρα από διάφορα αλλόκοτα σκευάσματα σε μπάρες και σκόνες, γιαούρτια και αγγούρια.

Nα μιλήσουμε και για τη δίαιτα της ομάδας αίματος; Όπως μου είχε εξηγήσει η διαιτολόγος μου, μια Ελληνογαλλίδα που θύμιζε βαλσαμωμένο πουλί και είχε γραφείο κάπου στο Χαλάνδρι, η ομάδα αίματός μου είχε σχέση με το γονιδιακό μου παρελθόν. Οι πρόγονοί μου, μου εξήγησε με μάτια που έλαμπαν, ήταν κυνηγοί και ζούσαν στις σπηλιές (όση ώρα μού μιλούσε τους φανταζόμουν να γρυλίζουν ντυμένοι με προβιές σαν τους Φλιντστόουν), γι’ αυτό έπρεπε να τρώω κρέας και όσπρια και να αποφεύγω όλους τους υδατάνθρακες, εκτός από τη βρόμη, την οποία έπρεπε να καταναλώνω ωμή με το κουτάλι ή μουλιασμένη στο νερό σαν χυλό, σαν να ήμουν πεινασμένο ορφανό στα βιβλία του Ντίκενς. «Αν πεινάσετε με τον χυλό», μου είπε στο τέλος του λογυδρίου, «μπορείτε να βάλετε λίγη κανέλα».

Έχω επίσης δοκιμάσει τη δίαιτα Άτκινς (η κορνουκόπια με το μπέικον, τα κρέατα και τα τυριά μού είχε φανεί υπέροχη μέχρι που άρχισα να διψάω ακατάπαυστα και να κατουριέμαι μέσα στη νύχτα), τη δίαιτα South Beach (ενδεικτικό προτεινόμενο σνακ: 2 μαρουλόφυλλα με ένα τριγωνάκι τυρί), την blοod sugar diet, μέχρι κι ένα βιβλίο που είχε CD με υπνωτισμό είχα αγοράσει.

Γελάω με κάποιες από τις δίαιτες της εφηβείας μου. Για ένα καλοκαίρι, στις αρχές της δεκαετίας του '00, έπινα φραπέ με κουλούρι Θεσσαλονίκης και μετά έτρωγα μια χωριάτικη για μεσημεριανό. Έχω ζυγίσει εκατοντάδες φιλέτα κοτόπουλου, καταναλώσει χιλιάδες μαρουλοσαλάτες, φέτες ανανά και ζελέ με λίγες θερμίδες. Εκτός από τις δίαιτες, βέβαια, τότε ήταν διαφορετικοί και οι διαιτολόγοι. Δεν θα ξεχάσω τον κύριο Λ. – το σπίτι του στη Διδότου ήταν και το ιατρείο του με κάτι πολύ βαριά έπιπλα και αδιάβαστες εγκυκλοπαίδειες. Ήταν ψηλός, μελαχροινός, γύρω στα 30. Την ώρα της επίσκεψης μπαινόβγαινε η μάνα του και τον ρωτούσε διάφορα  («Πού έχεις βάλει το ξεσκονόπανο;», «Πήρε τηλέφωνο η Βιβή του Τάκη»);

Ούτε την κυρία Κ. που τότε ήταν σαράντα (ήμουν στην εφηβεία – στο μυαλό μου βρισκόταν με το ένα πόδι στον τάφο). Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που κάποια στιγμή κάτι της συνέβη. Σε ένα ραντεβού άναβε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο βουρκωμένη και μου έλεγε διάφορα ασυνάρτητα τσιτάτα. Αν η συνάντησή μας είχε soundtrack, θα ήταν «Το φιλαράκι» της Βόσσου και η κυρία Κ. θα τραγουδούσε για το κορμί της που πρέπει κάπου να το γείρει μετά τα μπαρ και τα ξενύχτια. «Δεν θα πάω πουθενά φέτος διακοπές και με κανέναν. Αυτό πώς σου φαίνεται;» με ρώτησε ξαφνικά. «Δεν ξέρω», ψέλλισα με όλη μου την αμηχανία των 18 χρόνων, προχωρώντας προς τη ζυγαριά. Ανέβηκα. Αντί να χάσω, είχα πάρει μισό κιλό. «Πω πω!» είπα όλο ντροπή. «Δεν γα…ται», μου απάντησε κυνικά και τράβηξε μια τζούρα από το τσιγάρο της.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για το σώμα μας;

Τech & Science / Το ιερό δισκοπότηρο της διατροφής: Το μεγαλύτερο διατροφικό πείραμα μόλις ξεκίνησε

Επενδύθηκαν 189 εκ. και στο πείραμα θα συμμετάσχουν 10.000 εθελοντές με στόχο να αποκαλυφθεί μεταξύ άλλων γιατί πεινάμε, αλλά δεν χάνουμε βάρος, ποια είναι πραγματικά η καλύτερη διατροφή για το κάθε σώμα και πώς η υγεία μας μπορεί να βελτιωθεί κυρίως μέσω των όσων τρώμε
LIFO NEWSROOM
Η δίαιτα με τη σφραγίδα του Cambridge και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Υγεία & Ευεξία / Η δίαιτα με τη σφραγίδα του Cambridge και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Υπάρχει ένα πρόγραμμα διατροφής που υπόσχεται απώλεια των περιττών κιλών με αποτελέσματα μακράς διάρκειας και πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Είναι η The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan που τηρεί τις υποσχέσεις της, όπως μας εξηγεί ο Commercial Nutritionist Mark Gilbert.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Πήραν τη θάλασσα στα χέρια τους, πριν να είναι πολύ αργά και την χάσουν. Το «Αμοργόραμα» δεν είναι απλώς μια ιδέα, αλλά στοίχημα ζωής – και πρότυπο για την αλιεία όλης της χώρας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Ρεπορτάζ / Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Είκοσι τρένα που εκτελούν δρομολόγια στην μπλε και την κόκκινη γραμμή δεν έχουν κλιματισμό, ενώ το air condition στους παλιούς συρμούς της πράσινης γραμμής θυμίζει λοταρία: ποτέ δεν ξέρεις αν θα πετύχεις δροσιά ή ζέστη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Dr. Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι ένα μέλλον όπου τη ζωή των παιδιών μας δεν θα την ορίζει το γεγονός ότι υποφέρουν αλλά ότι ευημερούν»

Οπτική Γωνία / Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι έναν ουρανό χωρίς πυραύλους και drones»

Η διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Παλαιστινιακής Γης και καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού μιλά στη LiFO για την αποτυχία του διεθνούς δικαίου και το «sumud» ως καθημερινή εξέγερση απέναντι στην εξόντωση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ