Φεστιβάλ Σαν Ρέμο: Ράπερ έκανε έκκληση «να σταματήσει η γενοκτονία»- Αντιδράσεις από το Ισραήλ

Το Ισραήλ επικρίνει το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο μετά την έκκληση ράπερ «να σταματήσει η γενοκτονία» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Το φεστιβάλ τραγουδιού του Σαν Ρέμο, το μεγαλύτερο γεγονός της ιταλικής showbiz, επικρίθηκε από το Ισραήλ καθώς ένας ράπερ που συμμετείχε στον τελικό του διαγωνισμού έκανε έκκληση να «σταματήσει η γενοκτονία» στην περιοχή.

Ο Alon Bar, πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ιταλία, δήλωσε ότι το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, το οποίο προσελκύει εκατομμύρια τηλεθεατές και χρησιμοποιείται για την επιλογή του Ιταλού υποψηφίου για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον ράπερ Ghali για τη «διάδοση μίσους και για να προκαλέσει με επιφανειακό, ανεύθυνο τρόπο».

«Στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, ανάμεσα στα 1.200 θύματα ήταν πάνω από 360 νέοι που σφαγιάστηκαν και βιάστηκαν κατά τη διάρκεια του μουσικού φεστιβάλ Nova», έγραψε ο Bar στα social media. «Άλλοι 40 από αυτούς απήχθησαν και βρίσκονται ακόμα στα χέρια των τρομοκρατών. Το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο θα μπορούσε να τους είχε εκφράσει αλληλεγγύη. Είναι κρίμα που δεν συνέβη αυτό».

Η Noemi Di Segni, πρόεδρος της Ένωσης Ιταλικών Εβραϊκών Κοινοτήτων, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι απογοητεύτηκε που η πλατφόρμα δεν χρησιμοποιήθηκε για να κάνει έκκληση για την απελευθέρωση των ομήρων. Εν μέσω της διαμάχης, ο Roberto Sergio, ο διευθύνων σύμβουλος του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Rai, ο οποίος μεταδίδει το φεστιβάλ, εξέφρασε την αλληλεγγύη «στον λαό του Ισραήλ και την εβραϊκή κοινότητα». Είπε ότι τα προγράμματα του δικτύου «εξιστορούν την τραγωδία των ομήρων στα χέρια της Χαμάς» κάθε μέρα και θα συνεχίσουν να το κάνουν ενώ θυμούνται τη «σφαγή» της 7ης Οκτωβρίου.

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του Bar, ο Ghali, του οποίου οι γονείς ήρθαν στην Ιταλία από την Τυνησία, είπε στο talkshow του Rai, Domenica In ότι «πάντα μιλούσα για αυτά τα θέματα, από τότε που ήμουν παιδί, όχι από τις 7 Οκτωβρίου… το γεγονός ότι μιλάει ο πρέσβης σαν να συμβαίνει αυτό τώρα, δεν είναι καλό. Η πολιτική του τρόμου συνεχίζεται, οι άνθρωποι φοβούνται να πουν σταματήστε τον πόλεμο, σταματήστε τη γενοκτονία, ζούμε μια εποχή που οι άνθρωποι νιώθουν ότι χάνουν κάτι, αν λένε ζήτω η ειρήνη».

Ωστόσο, κι άλλοι καλλιτέχνες έκαναν αντιπολεμικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Ο Eros Ramazzotti είπε «όχι άλλο αίμα, όχι άλλους πολέμους», ενώ ο ράπερ Dargen D’Amico είπε πως «υπάρχουν παιδιά κάτω από τις βόμβες, χωρίς νερό και χωρίς φαγητό. Η σιωπή μας είναι συνυπευθυνότητα».

Το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, τον τελικό του οποίου φέτος κέρδισε η Αντζελίνα Μάνγκο - σπάνια περνά χωρίς κριτική από τα ακροδεξιά κόμματα της Ιταλίας. Ο Lucio Malan, γερουσιαστής του Brothers of Italy, του κόμματος που ηγείται η πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι σχολίασε πως «ένα μουσικό φεστιβάλ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να μιλήσουμε για μια διεθνή κρίση, ειδικά αν γίνεται προς μια κατεύθυνση».

Με πληροφορίες του Guardian

 
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Πολιτισμός / Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Το Ειδικό Βραβείο «Honorary Heart of Sarajevo» θα απονεμηθεί στον σπουδαίο ηθοποιό στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, όπου θα δώσει και masterclass για την τέχνη της υποκριτικής
LIFO NEWSROOM
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Κατά την τελετή των εγκαινίων, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η απόδοση ενός μουσείου σε μια τοπική κοινωνία δεν είναι απλώς ένα χαρμόσυνο γεγονός. Είναι μια πράξη με την οποία τιμάται η μακρά ιστορική διαχρονία του τόπου»
LIFO NEWSROOM
Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών», η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν, η horror-έκπληξη που λέγεται «Together» και το απολαυστικό «Ηow to Steal a Million» του Γουίλιαμ Γουάιλερ είναι μερικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τερζόπουλος

Πολιτισμός / Η επιστροφή του Θεόδωρου Τερζόπουλου στους Δελφούς

Το κοινό παρακολούθησε με ευλαβική προσοχή την πρώτη συνεργασία του Τερζόπουλου με το Εθνικό Θέατρο, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Onassis Ready: «You are invited» - Η έκθεση που εγκαινιάζει τον νέο χώρο του Ιδρύματος στου Ρέντη

Πολιτισμός / «You are invited»: Με έκθεση του διάσημου φωτογράφου Γιούργκεν Τέλερ ξεκινάει το Onassis Ready

Στην καρδιά του Αγίου Ιωάννη Ρέντη το Ίδρυμα Ωνάση μεταμορφώνει ένα παλιό εργοστάσιο πλαστικών σε χώρο πολιτισμού και ξεκινά τη λειτουργία του με μια σπουδαία έκθεση
LIFO NEWSROOM