Τουλάχιστον 573 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στη Λαμπεντούζα

Τουλάχιστον 573 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν σήμερα στη Λαμπεντούζα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, σημειώθηκαν σήμερα στο νησί της Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν φτάσει χιλιάδες μετανάστες στην Λαμπεντούζα, ενώ σήμερα έφτασαν 573 από τις ακτές της Λιβύης.

Για την περισυλλογή τους και την παροχή βοήθειας, κινητοποιήθηκαν η ιταλική ακτοφυλακή, ταχύπλοο της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας και σκάφος της Frontex.

Οι διασωθέντες, ανάμεσά τους δυο ανήλικα και τέσσερις γυναίκες, μεταφέρθηκαν στο κέντρο προσωρινής παραμονής του νησιού, ενώ κατάγονται από την Συρία, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Αυτή την ώρα οι ιταλικές αρχές προσπαθούν να διαλευκάνουν ποιοι είναι οι διακινητές, ή τυχόν συνεργοί τους, για να προχωρήσει στην σύλληψή τους.

Τριπλάσιοι οι πνιγμοί μεταναστών το φετινό καλοκαίρι στη Μεσόγειο

Παράλληλα, τριπλάσιος είναι ο αριθμός των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους, καθώς προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, σε σχέση με πέρυσι.

Η Unicef κάνει λόγο για «νεκροταφείο παιδιών», καθώς από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο τουλάχιστον 990 άνθρωποι ναυάγησαν στην κεντρική Μεσόγειο, την πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδό παγκοσμίως που συνδέει τη βόρεια Αφρική με την Ευρώπη. Ο αριθμός αυτός είναι τριπλάσιος σε σχέση με τους 334 μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους το ίδιο διάστημα το 2022.

Όσον αφορά στον αριθμό των παιδιών, αυτός δεν έχει καταγραφεί σε σύνολο, ωστόσο η Unicef κατέγραφε περίπου μία ντουζίνα κάθε εβδομάδα του Ιουλίου. Συγκεκριμένα, 11.600 «ασυνόδευτοι ανήλικοι» προσπάθησαν να φτάσουν στην Ιταλία από τον Ιανουάριο ως τα μέσα Σεπτεμβρίου 2023 με πλοιάρια, δηλαδή κατά 60% περισσότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, κατά την οποία οι ανήλικοι ήταν 7.200.

«Η Μεσόγειος έχει γίνει νεκροταφείο για τα παιδιά και το μέλλον τους. Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών παιδιών που αναζητούν άσυλο και ασφάλεια στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών και ενός ανεπαρκούς μεταναστευτικού συστήματος», εκτίμησε η Ρεγκίνα Ντε Ντομινίτσις, αρμόδια για το θέμα στη Unicef. Συνολικά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε χθες, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένη στην κρίση στη Μεσόγειο, ότι 2.500 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται από την 1η Ιανουαρίου ως τις 24 Σεπτεμβρίου 2023, αύξηση κατά 50% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με τη Unicef, «ο πόλεμος, οι συγκρούσεις, η βία και η φτώχεια» ωθούν τα παιδιά «να φύγουν μόνα τους από τις χώρες καταγωγής τους». Αφού περάσουν από τους κινδύνους «της εκμετάλλευσης και της κακοποίησης σε κάθε στάδιο» του ταξιδιού τους, αλλά και τον κίνδυνο του ναυαγίου, όσοι ανήλικοι καταφέρουν να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές αρχικά «κρατούνται» σε κέντρα και στη συνέχεια μεταφέρονται σε δομές υποδοχής μεταναστών «σε γενικές γραμμές κλειστές», καταγγέλλει η Unicef.

Mε πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόδραση Κινέζου βαρόνου φαιντανύλης στο Μεξικό προκαλεί κρίση στις σχέσεις με ΗΠΑ

Διεθνή / Απόδραση Κινέζου βαρόνου φαιντανύλης στο Μεξικό προκαλεί κρίση στις σχέσεις με ΗΠΑ

Ο Κινέζος Zhi Dong Zhang, κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο φαιντανύλης και ξέπλυμα $150 εκατ., απέδρασε από κατ' οίκον περιορισμό στο Μεξικό, πυροδοτώντας αντιδράσεις στην κυβέρνηση Σέινμπαουμ και εντάσεις με τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η Μέριλιν πέθανε»: Όταν τα πρωτοσέλιδα πάγωσαν τον κόσμο με τον θάνατο της Μονρόε

Διεθνή / «Η Μέριλιν πέθανε»: Όταν τα πρωτοσέλιδα πάγωσαν τον κόσμο με τον θάνατο της Μονρόε

Σαν σήμερα, 5 Αυγούστου 1962, η Μέριλιν Μονρόε βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Λος Άντζελες. Τα πρωτοσέλιδα της επομένης αποτύπωσαν την απώλεια ενός ειδώλου, αλλά και την αρχή ενός διαρκούς μύθου
LIFO NEWSROOM
Σε κίνδυνο το Ιερό Όρος των Απάτσι – Χαλκορυχείο απειλεί ιστορικό τόπο λατρείας

Διεθνή / Σε κίνδυνο το Ιερό Όρος των Απάτσι – Χαλκορυχείο απειλεί ιστορικό τόπο λατρείας

Το ιερό έδαφος των Απάτσι, Oak Flat, κινδυνεύει από την κατασκευή ενός τεράστιου μεταλλείου χαλκού - Παρά τις αντιδράσεις της φυλής και την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, η εξόρυξη φαίνεται να προχωρά
LIFO NEWSROOM