Ai Weiwei: Έκθεσή του «ουσιαστικά ματαιώθηκε» έπειτα από tweet για τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς

«Στον πάγο» αναμενόμενη έκθεση Κινέζου καλλιτέχνη μετά από σχόλιο για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Γκαλερί του Λονδίνου ανέβαλε έκθεση του Ai Weiwei, με αφορμή ένα tweet του για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Η έκθεση νέων έργων του Ai Weiwei, η οποία επρόκειτο να εγκαινιαστεί στη γκαλερί Lisson αυτή την εβδομάδα, αναβλήθηκε επ' αόριστον έπειτα από μια ανάρτηση που έκανε απαντώντας σε follower του στο Χ, που πλέον έχει διαγραφεί.

Στην ανάρτηση, ο καλλιτέχνης αναφερόταν στην «ενοχή για τη δίωξη του εβραϊκού λαού» και στον αραβικό κόσμο και συμπλήρωνε: «Οικονομικά, πολιτιστικά και από άποψη επιρροής στα μέσα ενημέρωσης, η εβραϊκή κοινότητα είχε σημαντική παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ετήσιο πακέτο βοήθειας προς το Ισραήλ ύψους 3 δισ. δολαρίων έχει, εδώ και δεκαετίες, διαφημιστεί ως μία από τις πιο πολύτιμες επενδύσεις που έχουν κάνει ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η εταιρική σχέση περιγράφεται συχνά ως μια σχέση κοινού πεπρωμένου». 

Δεν είναι σαφές αν η έκθεση του Κινέζου καλλιτέχνη θα προγραμματιστεί για άλλη ημερομηνία. Ο καλλιτέχνης δήλωσε στο Art Newspaper ότι η έκθεσή του «ουσιαστικά ματαιώθηκε», αλλά σημείωσε ότι η απόφαση ελήφθη «για να αποφευχθούν περαιτέρω διαφωνίες και για τη δική μου ευημερία».

Εκπρόσωπος της γκαλερί Lisson δήλωσε ότι υπήρξαν εκτεταμένες συζητήσεις με τον Ai Weiwei μετά το σχόλιο που δημοσίευσε. «Συμφωνήσαμε από κοινού ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να παρουσιάσουμε το νέο του έργο. Δεν υπάρχει χώρος για συζήτηση που μπορεί να χαρακτηριστεί ως αντισημιτική ή ισλαμοφοβική σε μια εποχή που όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στον τερματισμό των τραγικών δεινών στα ισραηλινά και παλαιστινιακά εδάφη», αναφέρει η γκαλερί σε ανακοίνωσή της.

«Ο Ai Weiwei είναι γνωστός για την υποστήριξή του στην ελευθερία της έκφρασης και για την υπεράσπιση των καταπιεσμένων. Σεβόμαστε βαθιά και εκτιμούμε τη μακροχρόνια σχέση μας μαζί του», προσθέτει η ανακοίνωση. 

Από την πλευρά του ο Ai Weiwei δήλωσε ότι «προσπάθησε να είναι αντικειμενικός και ουδέτερος χωρίς ηθική κρίση, κατηγορίες ή αξιολόγηση των ανθρώπινων πράξεων» στο tweet του. Είπε όμως ότι κατανοεί πως «η κοινωνική συμπεριφορά, είτε σε εθνικό, συλλογικό ή θρησκευτικό επίπεδο, δεν μπορεί να υπεραπλουστευθεί». Ο καλλιτέχνης δήλωσε ότι αυτό εγείρει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία του λόγου. «Αν δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλούς τρόπους για να εκφράσουμε ένα περίπλοκο ζήτημα, αυτό σημαίνει ότι η έκφραση γίνεται περιττή ή ότι η λεγόμενη "λανθασμένη" έκφραση γίνεται περιττή; Αυτή είναι μια θεμελιώδης πτυχή της ελευθερίας της έκφρασης», επεσήμανε. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο gay πορνοστάρ François Sagat στις Κάννες, σε μια ταινία για έναν influencer που γίνεται στρέιτ

Πολιτισμός / Ο gay πορνοστάρ François Sagat στις Κάννες, σε μια ταινία για έναν influencer που γίνεται στρέιτ

Η γαλλική ταινία κινουμένων σχεδίων για ενηλίκους Jim Queen έκανε πρεμιέρα στις μεταμεσονύχτιες προβολές των Καννών, με τον François Sagat, εμβληματική μορφή του gay πορνό, να δανείζει τη φωνή του σε έναν από τους ήρωες.
THE LIFO TEAM
Myriam Boulos: Η φωτογράφος πίσω από τις εικόνες του Harry Styles μιλά για τη Βηρυτό, το σώμα και την επιθυμία

Πολιτισμός / Myriam Boulos: Η φωτογράφος πίσω από τις εικόνες του Harry Styles μιλά για τη Βηρυτό, το σώμα και την επιθυμία

Σε νέο cover story του Dazed MENA, η Myriam Boulos μιλά για τις εικόνες που έκανε για τον Harry Styles, τη Βηρυτό, τη μόδα ως αυτοπροσδιορισμό και την επιθυμία ως μορφή αντίστασης.
THE LIFO TEAM
Ο άνθρωπος που σχεδίαζε για εκατομμύρια τώρα προσπαθεί να σχεδιάσει τη δική του ζωή

Πολιτισμός / Eugene Whang: Ο άνθρωπος πίσω από το iPhone και τα AirPods προσπαθεί τώρα να σχεδιάσει τη δική του ζωή

Ο Eugene Whang πέρασε πάνω από 20 χρόνια στην ομάδα design της Apple. Σε νέα του συνέντευξη, μιλά για τη ζωή μετά τα iPhone και τα AirPods, το σπίτι του με τον συζυγό του John Pawson και τον χρόνο ως την απόλυτη πολυτέλεια.
THE LIFO TEAM
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Μια νέα έκθεση για το μυκηναϊκό βασίλειο του Νέστορα

Πολιτισμός / Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Μια νέα έκθεση για το μυκηναϊκό βασίλειο του Νέστορα

Μέσα από σημαντικά ευρήματα και σπάνια εκθέματα, η έκθεση «Η Πύλος του Νέστορα. Ένα μυκηναϊκό βασίλειο αποκαλύπτεται» γνωρίζει στο κοινό τον κόσμο της μυκηναϊκής Μεσσηνίας και την εξέλιξη του βασιλείου που είχε κέντρο το Ανάκτορο στον Άνω Εγκλιανό.
THE LIFO TEAM
Ο Joe Bloom έβαλε ένα κόκκινο τηλέφωνο σε μια γέφυρα και έκανε το internet να ακούσει ιστορίες

Πολιτισμός / Ο Joe Bloom έβαλε ένα κόκκινο τηλέφωνο σε μια γέφυρα και έκανε το internet να ακούσει ιστορίες

Το A View from a Bridge του Joe Bloom ξεκίνησε το 2024 με ένα κόκκινο τηλέφωνο, μια γέφυρα και ανθρώπους που μιλούν από απόσταση. Σε νέα του συνέντευξη ο δημιουργός του εξηγεί πώς ένα απλό format έγινε αντίδοτο στη γρήγορη αφήγηση των social media.
THE LIFO TEAM
Queer νέοι της Πόλης του Μεξικού φωτογραφίζονται σαν άγιοι, πολεμιστές και μυθικά πουλιά

Πολιτισμός / Queer νέοι της Πόλης του Μεξικού φωτογραφίζονται σαν άγιοι, πολεμιστές και μυθικά πουλιά

Το Birds of Mexico City του Pieter Henket μετατρέπει queer νέους της μεξικανικής πρωτεύουσας σε τελετουργικές μορφές ανάμεσα στη lucha libre, τη θρησκευτική εικονογραφία, τη μόδα και την ελευθερία.
THE LIFO TEAM
Πέδρο Πασκάλ, Μάθιου ΜακΚόναχι, Όστιν Μπάτλερ στο νέο γουέστερν του Παρκ Τσαν-γουκ

Πολιτισμός / Πέδρο Πασκάλ, Μάθιου ΜακΚόναχι, Όστιν Μπάτλερ στο νέο γουέστερν του Παρκ Τσαν-γουκ

Το The Brigands of Rattlecreek περνά στη Warner Bros. Clockwork, το νέο specialty label της Warner, και φέρνει τον δημιουργό του Oldboy στην αμερικανική Άγρια Δύση με ένα καστ που μοιάζει σχεδόν εξωφρενικό.
THE LIFO TEAM
Η Σερ θυμήθηκε τη σκληρή απόρριψη του Μάικ Νίκολς: «Δεν είσαι ο σωστός τύπος γυναίκας»

Πολιτισμός / Η Σερ θυμήθηκε τη σκληρή απόρριψη του Μάικ Νίκολς: «Δεν είσαι ο σωστός τύπος γυναίκας»

Πριν καθιερωθεί ως ηθοποιός, η Σερ ζήτησε από τον Μάικ Νίκολς να περάσει από οντισιόν. Εκείνος δεν τη δοκίμασε καν. Λίγα χρόνια αργότερα, θα τη σκηνοθετούσε στο Silkwood, στον ρόλο που της έφερε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ.
THE LIFO TEAM
You talkin’ to me?Ο Πολ Σρέιντερ είχε «AI girlfriend» και εκείνη τερμάτισε τη συζήτηση μαζί του

Πολιτισμός / You talkin’ to me?Ο Πολ Σρέιντερ είχε «AI girlfriend» και εκείνη τερμάτισε τη συζήτηση μαζί του

Ο σεναριογράφος του Ταξιτζή δοκίμασε μια ψηφιακή σύντροφο για να καταλάβει, όπως έγραψε, την αλληλεπίδραση ανδρών και γυναικών «μέσα στο matrix». Όταν όμως άρχισε να πιέζει τα όρια του προγράμματος, η AI φίλη του τον εγκατέλειψε.
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΚΟΣ ΑΣΧΗΜΟΣ

Πολιτισμός / «Δεν είχαμε ιδέα»: Το κανόνι από τον «Καλό, τον Κακό και τον Άσχημο» βρέθηκε σε μουσείο της Ισπανίας

Πρόκειται για το κανόνι που χρησιμοποιείται σε μία από τις πιο γνωστές σκηνές της ταινίας, όταν ο χαρακτήρας του Κλιντ Ίστγουντ ανάβει ατάραχος το φυτίλι με το πούρο του για να σταματήσει τον Τούκο (Ίλαϊ Γουάλακ)
THE LIFO TEAM