Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Ζητάει κατεπειγόντως εκτεταμένες παύσεις των εχθροπραξιών στη Γάζα

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Ζητάει παύση πυρός και απελευθέρωση ομήρων - Δεν καταδικάζει την επίθεση της Χαμάς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE με ψήφισμα ζητά κατεπειγόντως την παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, για «επαρκή αριθμό ημερών», προκειμένου να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. 

Παράλληλα, ζητά τη δημιουργία διαδρόμων στη Γάζα και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες ομάδες.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ξεπέρασε το αδιέξοδο που είχε προηγηθεί, με τέσσερις ανεπιτυχείς ψηφοφορίες το προηγούμενο διάστημα, εγκρίνοντας τελικά ψήφισμα που ζητεί επίσης την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων» από τη Χαμάς.

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βρετανία – χώρες που διατηρούν δικαίωμα βέτο – απείχαν από την ψηφοφορία επί του σχεδίου που συνέταξε η Μάλτα. Τα υπόλοιπα 12 μέλη υπερψήφισαν. Η προσπάθεια της Ρωσίας για τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, ώστε το ψήφισμα να συμπεριλαμβάνει έκκληση για «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» που θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάπαυση του πυρός, δεν καρποφόρησε.

Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε απόψε δεν διατυπώνεται καταδίκη της επίθεσης που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κάτι που ζητούσαν ΗΠΑ και Βρετανία. Υπογραμμίζεται η ανάγκη συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο – ιδίως σε ό,τι αφορά την προστασία αμάχων – και καλούνται οι αντιμαχόμενες πλευρές να μην στερήσουν από τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας στοιχειώδεις υπηρεσίες και την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει ανάγκη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Διεθνή / Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κυβερνήτης της Μινεσότα, όσο και ο δήμαρχος της Μινεάπολης αναμένεται να κληθούν επισήμως για κατάθεση σχετικά με τις διαδηλώσεις κατά της ICE
THE LIFO TEAM
Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Η νοσταλγία για την αυταρχική μοναρχία του Σάχη έχει αυξηθεί στη σκιά μιας αντιπολίτευσης χωρίς σαφείς ηγέτες, ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, δεν προσφέρει πραγματική εναλλακτική λύση και δεν απολαμβάνει ουσιαστική υποστήριξη στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμακώνει τη ρητορική του για τη Γροιλανδία, απειλώντας με δασμούς όσους αντιστέκονται στα σχέδιά του και υποστηρίζοντας ότι το νησί είναι κρίσιμο για την ασφάλεια των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM