Γλυπτά του Παρθενώνα: «Δεν έχω καμία επιθυμία να αλλάξω τη θέση μας», απαντά η Βρετανίδα υπ. Πολιτισμού

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η επιστροφή τους αποφασίζεται από το Βρετανικό μουσείο, λέει η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Getty Images
0

Η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τον ρόλο του Βρετανικού μουσείου στο ενδεχόμενο της επιστροφής τους στην Αθήνα.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λούσι Φρέιζερ μιλώντας στην επιτροπή Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού του βρετανικού κοινοβουλίου, ενώπιον της οποίας κατέθεσε χθες για ζητήματα που σχετίζονται κυρίως με τις πρόσφατες παραιτήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της βρετανικής τηλεόρασης, ρωτήθηκε μεταξύ άλλων και για την πιθανότητα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Η ίδια υποστήριξε ότι η τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα αποφασίζεται από το Βρετανικό μουσείο βάσει των υφιστάμενων νόμων. Χαρακτηριστικά ανάφερε πως «Στην πραγματικότητα, όσον αφορά την επιστροφή αντικειμένων σε άλλες χώρες, η θέση μας είναι πως οι επίτροποι των μουσείων (σ.σ.: οι Trustees) αποφασίζουν τι θα κάνουν με εκείνα που βρίσκονται υπό τη φροντίδα τους».

Σχολίασε μάλιστα πως μπορεί να είναι «μη νόμιμο για τους Trustees ενός μουσείου να επιστρέψουν αντικείμενα», τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει «πρόθεση» να αλλάξει τον σχετικό νόμο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το kathimerini.gr. Αμέσως μετά, η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι «Μπορούν να κινηθούν γύρω από τις παραμέτρους του αν θα επιστρέψουν τα αντικείμενα ή όχι. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλουν να τα δανείσουν» και κατέληξε λέγοντας «Δεν έχω καμία επιθυμία να αλλάξω τη θέση μας σε καμία περίπτωση».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM