Ένα αντίγραφο μαρμάρου του Παρθενώνα, σε μέγεθος κόκκου σκόνης, κρυμμένο στο Βρετανικό Μουσείο

Ένα μικροσκοπικό αντίγραφο μαρμάρου του Παρθενώνα κρυμμένο στο Βρετανικό Μουσείο Facebook Twitter
Το άλογο των 19 μικρομέτρων είναι ένα τέλειο αντίγραφο του αλόγου της Σελήνης, ενός από τα πολυσυζητημένα γλυπτά του Παρθενώνα.
0

Ένα μικροσκοπικό άλογο κρύβεται κάπου στη γκαλερί Duveen του Βρετανικού Μουσείου.

Πόσο μικροσκοπικό; Μικρότερο από το μικρότερο ορατό μήκος κύματος του φωτός, τόσο μικροσκοπικό, δηλαδή, που είναι εξαιρετικά απίθανο το μουσείο να το βρει ποτέ. Και αυτό ακριβώς θέλει το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας (IDA) της Οξφόρδης.

Το άλογο των 19 μικρομέτρων είναι ένα τέλειο αντίγραφο του αλόγου της Σελήνης, ενός από τα πολυσυζητημένα γλυπτά του Παρθενώνα, και το IDA το βλέπει ως μια τέλεια αντιπροσώπευση της αρχαίας ελληνικής δεξιοτεχνίας και της σύγχρονης μηχανικής. Πιθανότατα πρόκειται για το μικρότερο τρισδιάστατο αντίγραφο οποιουδήποτε αντικειμένου.

Το άλογο της Σελήνης απελευθερώθηκε κρυφά (μαζί με γάντια σε στυλ Ροζ Πάνθηρα) από την IDA στην «άγρια φύση» της γκαλερί Duveen στο Βρετανικό Μουσείο στις 14 Απριλίου, σε μια κίνηση με στόχο να ενθαρρύνει τον διάλογο γύρω από την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Τα αντικείμενα αποκτήθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν από τους Οθωμανούς στις αρχές του 19ου αιώνα, υπό αμφίβολες συνθήκες, και η Ελλάδα απαιτεί εδώ και καιρό την επιστροφή τους.

«Θέλαμε να διερευνήσουμε την ιδέα του ελέγχου σε σχέση με τα ιστορικά αντικείμενα», δήλωσε στο Artnet News ο Roger Michel, εκτελεστικός διευθυντής του IDA. «Το Βρετανικό Μουσείο έχει γλυπτά που πήρε από κάποιον άλλον και δεν τα επιστρέφει. Τώρα, χάρη σε εμάς, έχει και ένα αρκετά ενδιαφέρον γλυπτό το οποίο επιβλήθηκε στο μουσείο, και αυτό δεν έχει τη δύναμη να το αφαιρέσει».

Το Βρετανικό Μουσείο δεν ενδιαφέρεται για ένα γλυπτό στο μέγεθος ενός κόκκου σκόνης -στην πραγματικότητα, μετά βίας αναγνωρίζει την ύπαρξη του μικροσκοπικού αλόγου. Όταν ρωτήθηκε πώς εξελίσσεται η έρευνα, το μουσείο απάντησε στο Artnet News λέγοντας ότι γνώριζε τους ισχυρισμούς της IDA, αλλά «δεν έχει κανένα στοιχείο που να το αποδεικνύει».

Ο Michel υποβάθμισε την απάντηση του μουσείου: «Το Βρετανικό Μουσείο είναι συνεπές αν μη τι άλλο. Όταν πρόκειται για ιστορικό αρνητισμό, κανείς δεν είναι καλύτερος».

Αυτή είναι η δεύτερη πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το IDA για τα γλυπτά του Παρθενώνα. Πέρυσι, αφού δεν τους δόθηκε άδεια να σαρώσουν τα μάρμαρα του 5ου αιώνα, ο Michel και η ομάδα του τα σάρωσαν κρυφά χρησιμοποιώντας λογισμικό ψηφιακής απεικόνισης σε τάμπλετς και smartphones. Δημιούργησαν αναπαραστάσεις πλήρους κλίμακας του αλόγου της Σελήνης, μαζί με τη διάσημη μετόπη που απεικονίζει την αιματηρή μάχη μεταξύ των κενταύρων και των λαπίθων. Τα έργα εκτέθηκαν στο Μουσείο Φρόιντ του Λονδίνου.

Ένα μικροσκοπικό αντίγραφο μαρμάρου του Παρθενώνα κρυμμένο στο Βρετανικό Μουσείο Facebook Twitter
Ο Michel και η ομάδα του σάρωσαν χρησιμοποιώντας λογισμικό ψηφιακής απεικόνισης σε τάμπλετς και smartphones και δημιούργησαν αναπαραγωγές πλήρους κλίμακας του αλόγου της Σελήνης.

Η διαμάχη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελεί το τέλειο έδαφος για το IDA ώστε να ασχοληθεί ταυτόχρονα με ζητήματα κληρονομιάς και αυθεντικότητας, και παράλληλα να επιδείξει την τεχνογνωσία του στην ανακατασκευή αρχιτεκτονικής κλίμακας. Για τον διευθυντή του  IDA, η αντιπαράθεση με το Βρετανικό Μουσείο έχει και ένα προσωπικό στοιχείο. Ο Michel γοητεύεται από τη θέση που κατέχουν τα μάρμαρα, και η συζήτηση γύρω από αυτά, στην ψυχή της Βρετανίας, και ως δικηγόρος, τον ελκύει η νομική πτυχή, μια πτυχή που πιστεύει ότι έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη.

«Θα συγκαλέσω ένα δικαστήριο στο Winchester College τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Michel, «με τη συμμετοχή νομικών εμπειρογνωμόνων από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, για να προσπαθήσω να λύσω τα νομικά ζητήματα γύρω από τη διαμάχη του Έλγιν μια για πάντα».

Το δικαστήριο είναι απίθανο να αλλάξει τις απόψεις στο εσωτερικό του Βρετανικού Μουσείου («η αποσυναρμολόγηση της συλλογής του Παρθενώνα του μουσείου», δήλωσε ο πρόεδρός του, «δεν πρέπει να γίνει η απρόσεκτη πράξη μιας μόνο γενιάς»), αλλά όπως και να έχει, ένα μικρό άλογο έχει βγει από τον στάβλο και, όπως και οι μεγαλύτεροι συγγενείς του, δεν πρόκειται να επιστρέψει σύντομα στο σπίτι του.

Με πληροφορίες από Artnetnews

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παιδί-μετανάστης του Banksy επιστρέφει στη Βενετία — αυτή τη φορά πάνω στο νερό

Πολιτισμός / Το έργο του Banksy που έσβηνε από την υγρασία επιστρέφει στα κανάλια της Βενετίας

Το Migrant Child, το έργο του Banksy με ένα παιδί που κρατά φωτοβολίδα φορώντας σωσίβιο, αποκαταστάθηκε έπειτα από χρόνια φθοράς στην πρόσοψη του Palazzo San Pantalon. Η τοιχογραφία επιστρέφει τώρα στο κοινό πάνω σε πλωτή πλατφόρμα στα κανάλια της Βενετίας, ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση για το αν η street art πρέπει να διασώζεται ή να αφήνεται να χαθεί.
THE LIFO TEAM
Από τον Andrew Tate στα δάκρυα που οι άνδρες δεν χύνουν: δύο μουσεία ξαναβλέπουν την αρρενωπότητα

Πολιτισμός / Από την ανδρόσφαιρα στα δάκρυα που οι άνδρες δεν χύνουν: η αρρενωπότητα μπαίνει στο μουσείο

Δύο εκθέσεις στην Ολλανδία κοιτούν την αρρενωπότητα σήμερα, τη στιγμή που η ανδρόσφαιρα πουλά δύναμη, σώμα και κυριαρχία ως lifestyle. Από τον Andrew Tate, το kickboxing και τα σώματα του TikTok μέχρι τη μόδα, το drag, τα τακούνια, τα packers και την ευαλωτότητα, τα μουσεία ρωτούν αν υπάρχει χώρος για πιο τρυφερές εκδοχές του να είσαι άνδρας.
THE LIFO TEAM
Ο Κρίστοφερ Νόλαν χρειάστηκε 20 χρόνια για να φτάσει στην Οδύσσεια

Πολιτισμός / Ο Κρίστοφερ Νόλαν χρειάστηκε 20 χρόνια για να φτάσει στην Οδύσσεια

Λίγο πριν βγει στις αίθουσες το The Odyssey, ο Κρίστοφερ Νόλαν μιλά στο Time για την ομηρική ταινία που κουβαλούσε μέσα του εδώ και δύο δεκαετίες. Από έναν Δούρειο Ίππο που βυθίζεται στη θάλασσα μέχρι γυρίσματα εξ ολοκλήρου σε IMAX, αληθινά καράβια και ελάχιστα ψηφιακά εφέ, η δική του Οδύσσεια θέλει να ξανακάνει το αρχαίο έπος μεγάλο σινεμά.
THE LIFO TEAM
Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κατηγορεί τα Όσκαρ για τη σιωπή τους σε Γάζα και Τραμπ

Πολιτισμός / Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κατηγορεί τα Όσκαρ ότι σιώπησαν για τη Γάζα και τον Τραμπ

Λίγο πριν επιστρέψει στις Κάννες με το Bitter Christmas, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ μιλά για τα αποστειρωμένα Όσκαρ, τη σιωπή του Χόλιγουντ, την άρνησή του να πάρει σαουδαραβικά χρήματα και την πολυτέλεια, στα 76 του, να λέει ακόμη τα πράγματα με το όνομά τους..
THE LIFO TEAM
Ο Άλεκ Γκίνες είχε ζητήσει από τον Ίαν ΜακΚέλεν να σωπάσει για το Stonewall, αλλά εκείνος διάλεξε την ορατότητα

Πολιτισμός / Ο Άλεκ Γκίνες είχε ζητήσει από τον Ίαν ΜακΚέλεν να σωπάσει για το Stonewall, αλλά εκείνος διάλεξε την ορατότητα

Πριν γίνει μία από τις πιο αναγνωρίσιμες queer φωνές του βρετανικού θεάτρου και σινεμά, ο Ίαν ΜακΚέλεν άκουσε έναν θρύλο της παλιάς γενιάς να του λέει ότι η στήριξή του στη Stonewall ήταν «απρεπής». Ευτυχώς δεν τον άκουσε, είπε
THE LIFO TEAM
Ο Μπάρι Κίογκαν αφήνει πίσω το Peaky Blinders και θέλει να χαρεί τη στιγμή

Πολιτισμός / Ο Μπάρι Κίογκαν αφήνει πίσω το Peaky Blinders και θέλει να χαρεί τη στιγμή

Με το Butterfly Jam του Καντεμίρ Μπαλάγκοφ να ανοίγει το Directors’ Fortnight, ο Μπάρι Κίογκαν επιστρέφει στις Κάννες και μιλά για τη νέα του φάση: την αποχώρηση από το Peaky Blinders, τη διαδικτυακή τοξικότητα και την ανάγκη να αφήσει επιτέλους τη δουλειά του να μιλήσει για εκείνον.
THE LIFO TEAM
Ο Μπονγκ Τζουν Χο στέλνει τον Μπράντλεϊ Κούπερ, την Άϊο Εντεμπίρι και τον Βέρνερ Χέρτσογκ στον βυθό

Πολιτισμός / Μπονγκ Τζουν Χο: Σκηνοθέτησε τα «Παράσιτα». Τώρα γυρίζει ταινία κινουμένων σχεδίων.

Το Ally, η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων του δημιουργού των Παράσιτων, βρήκε τις φωνές του. Μπράντλεϊ Κούπερ, Άγιο Εντεμπίρι, Ντέιβ Μπαουτίστα, Φιν Γούλφχαρντ, Ρέιτσελ Χάουζ και Βέρνερ Χέρτσογκ μπαίνουν στον υποθαλάσσιο κόσμο μιας μικρής σουπιάς που θέλει να φτάσει στην επιφάνεια.
THE LIFO TEAM
Στα 82 της, η Κατρίν Ντενέβ επιστρέφει στις Κάννες σαν να μην έφυγε ποτέ

Πολιτισμός / H Κατρίν Ντενέβ επιστρέφει στις Κάννες σαν να μην έφυγε ποτέ

Με δύο ταινίες στο διαγωνιστικό πρόγραμμα των Καννών, η Κατρίν Ντενέβ επιστρέφει στο φεστιβάλ που έχτισε τον μύθο της. Στα 82 της, δεν εμφανίζεται ως ζωντανό μνημείο του γαλλικού σινεμά, αλλά ως μια ηθοποιός που εξακολουθεί να δουλεύει, να διαλέγει και να παραμένει αινιγματική.
THE LIFO TEAM
Πώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη Eurovision ως διπλωματικό όπλο

Πολιτισμός / Πώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη Eurovision ως διπλωματικό όπλο

Μεγάλη έρευνα των New York Times υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου αντιμετώπισε τη Eurovision ως πεδίο διεθνούς επιρροής, με κρατικές διαφημιστικές καμπάνιες, διπλωματικές επαφές και οργανωμένη κινητοποίηση ψήφων. Λίγο πριν ξεκινήσει η φετινή διοργάνωση στη Βιέννη, η EBU βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης στην ιστορία του διαγωνισμού.
THE LIFO TEAM
Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να γράψει έναν νέο Μολιέρο;

Πολιτισμός / Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να γράψει έναν νέο Μολιέρο;

Στις Βερσαλλίες ανέβηκε ένα «νέο» έργο του Μολιέρου, μόνο που αυτή τη φορά στη συγγραφή βοήθησε η τεχνητή νοημοσύνη. Το Molière Ex Machina, πείραμα της Σορβόννης, του Théâtre Molière Sorbonne, του Obvious και της Mistral AI, φαντάζεται τον Γάλλο δραματουργό να σατιρίζει έναν απατεώνα αστρολόγο, την ανθρώπινη ευπιστία και τις ψευδείς βεβαιότητες της εποχής μας.
THE LIFO TEAM
Η FKA twigs θα υποδυθεί τη Ζοζεφίν Μπέικερ: από τη σκηνή του Παρισιού στη μεγάλη οθόνη

Πολιτισμός / Η FKA Twigs θα υποδυθεί τη Ζοζεφίν Μπέικερ: από τη σκηνή του Παρισιού στη μεγάλη οθόνη

Η FKA twigs θα υποδυθεί τη Ζοζεφίν Μπέικερ σε νέα βιογραφική ταινία της Studiocanal, σε σκηνοθεσία Μαϊμούνα Ντουκουρέ. Το πρότζεκτ, που αναπτύσσεται με τη συνεργασία μελών της οικογένειας της Μπέικερ, θα παρουσιαστεί στην αγορά των Καννών.
THE LIFO TEAM
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΗΤΕΙΑΣ

Πολιτισμός / Η Σητεία αποκτά το δικό της λογοτεχνικό φεστιβάλ

Από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου 2026, η Στέγη ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ εγκαινιάζει στη Σητεία έναν νέο ετήσιο πολυθεματικό θεσμό, αφιερώνοντας την πρώτη διοργάνωση στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Συγγραφείς, καλλιτέχνες και κοινό συναντιούνται σε τρεις ημέρες συζητήσεων, θεάτρου, εικαστικών και μουσικής.
THE LIFO TEAM