«Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη για την αντεπίθεση» λέει Αμερικανός στρατηγός

Πεντάγωνο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ δεν απέκλεισε τον κίνδυνο ο πόλεμος στην Ουκρανία να κλιμακωθεί με αφορμή και τις πρόσφατες επιθέσεις με drones στη Ρωσία ενώ τόνισε ότι η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη για την αντεπίθεση.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δια του επικεφαλής του, στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ, παραδέχθηκε τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία λόγω των ουκρανικών επιθέσεων στη Ρωσία, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τα χτυπήματα με drones σε ρωσικό έδαφος. 

Ο κορυφαίος Αμερικανός στρατηγός δήλωσε αρχικά στο CNN σήμερα Δευτέρα ότι ενώ η Ουκρανία είναι «πολύ καλά προετοιμασμένη» για μια αντεπίθεση κατά της Ρωσίας, είναι «πολύ νωρίς για να πούμε τι αποτελέσματα θα υπάρξουν».

«Βρίσκονται σε έναν πόλεμο που αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ίδια την επιβίωση της Ουκρανίας και έχει μεγαλύτερη σημασία για τον υπόλοιπο κόσμο, για την Ευρώπη, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για τον πλανήτη», δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου Στρατού Μαρκ Μίλεϊ σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNN από τη Νορμανδία όπου βρίσκεται. Ο Μαρκ Μίλεϊ, ο οποίος αποστρατεύεται φέτος, βρίσκεται στη Νορμανδία για να τιμήσει την 79η επέτειο της απόβασης, της D-Day το 1944. 

Μάρκ Μίλεϊ: Προετοιμασμένη η Ουκρανία για αντεπίθεση 

Εδώ και μήνες, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους βοηθούν στον εξοπλισμό της Ουκρανίας για την αντεπίθεση, η οποία αναμενόταν να ξεκινήσει την άνοιξη. Πιο πρόσφατα, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν μια κοινή προσπάθεια άλλων κρατών να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους σε μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Ο Μαρκ Μίλεϊ, δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη για την αντεπίθεση επειδή οι ΗΠΑ και τα άλλα κράτη-εταίροι έχουν παράσχει «εκπαίδευση και πυρομαχικά αλλά και συμβουλές και πληροφορίες».

Στο μεταξύ η Ρωσία ισχυρίζεται ότι απέκρουσε μια «μεγάλης κλίμακας επίθεση», στο νότιο Ντονέτσκ, αν και δεν έχει παράσχει στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της.

Μάρκ Μίλεϊ: Υπάρχει πάντα κίνδυνος κλιμάκωσης

Ο πόλεμος έχει επίσης αρχίσει να εισέρχεται στη Ρωσία, καθώς ύποπτα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σημειώθηκαν στη Μόσχα, ενώ πραγματοποιήθηκε βομβαρδισμός και στο Μπέλγκοροντ. Ερωτηθείς τη Δευτέρα αν τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση της σύγκρουσης, ο Μαρκ Μίλεϊ,  είπε ότι υπάρχει «πάντα κίνδυνος» κλιμάκωσης και είναι κάτι που οι ΗΠΑ παρακολουθούν «πολύ, πολύ προσεκτικά».

Μιλώντας στο CNN την περασμένη εβδομάδα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η ουκρανική αντεπίθεση «θα επιτρέψει στην Ουκρανία να πάρει πίσω στρατηγικά σημαντικά εδάφη από τη Ρωσία».

Σαμποτάζ από δίκτυο πρακτόρων εντός των ρωσικών συνόρων; 

Το CNN μετέδωσε τη Δευτέρα ότι η Ουκρανία έχει αρχίσει να παρέχει μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ένα δίκτυο πρακτόρων και συμπαθούντων εντός της Ρωσίας, οι οποίοι εργάζονται για να σαμποτάρουν τις ρωσικές προσπάθειες. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι πρόσφατες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν πραγματοποιηθεί από αυτούς τους φιλοουκρανούς πράκτορες, αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN ότι έχουν παρατηρήσει μια αύξηση των επιθέσεων εντός των ρωσικών συνόρων.

«Υπάρχει εδώ και μήνες μια αρκετά σταθερή πίεση από ορισμένους στην Ουκρανία να γίνουν πιο επιθετικοί», δήλωσε μια πηγή που γνωρίζει τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. «Και σίγουρα υπήρξε κάποια προθυμία σε ανώτερα επίπεδα. Η πρόκληση ήταν πάντα η ικανότητά τους να το κάνουν».

Με πληροφορίες από CNN 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM