Φεστιβάλ Καννών 2023: Αρχίζει σήμερα η γιορτή του σινεμά

Φεστιβάλ Καννών 2023: Ανοίγει σήμερα η αυλαία για την γιορτή του σινεμά Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Η αυλαία ανοίγει σήμερα για το 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Η τελετή έναρξης για το Φεστιβάλ των Καννών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19:00 (τοπική ώρα) και θα μεταδοθεί ζωντανά στο France 2 και διεθνώς στο Brut.

Εκδηλώσεις, «πασαρέλα» στο κόκκινο χαλί, συνεντεύξεις τύπου, και προβολές όλα θα μεταδίδονται στα γαλλικά και στα αγγλικά στο France.tv, Culturebox, αλλά και στο YouTube καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του Festival de Cannes.

Η τελετή λήξης του Φεστιβάλ των Καννών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Μαΐου, στις 20:30 (τοπική ώρα).

Κύρια οικοδέσποινα του Φεστιβάλ των Καννών είναι η ηθοποιός Chiara Mastroianni, η οποία θα υποδεχτεί στη σκηνή του Grand Théâtre Lumière του Palais des Festivals την κριτική επιτροπή.

Πρόεδρος της επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών 2023 είναι ο Σουηδός σκηνοθέτης του «Triangle of Sadness» και περσινός νικητής του Χρυσού Φοίνικα, Ρούμπεν Έστλουντ ενώ την κριτική επιτροπή του κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών συμπληρώνουν οι ηθοποιοί Πολ Ντέινο και Μπρι Λάρσον, η Μαροκινή σκηνοθέτρια Μαριάμ Τουζανί, ο Γάλλος ηθοποιός Ντενίς Μενοσέτ, ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Ρουνγκάνο Νιόνι, ο Αφγανός συγγραφέας, Ατίκ Ραχίμι, ο Αργεντίνος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Νταμιάν Σιφρόν, και η σκηνοθέτρια Ζουλιά Ντουκουρνό, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα το 2021 για την ταινία της «Titane».

Η κριτική επιτροπή θα απονείμει τον Χρυσό Φοίνικα σε μία από τις 21 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος, στις 27 Μαΐου οπότε και ρίχνει αυλαία το Φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών.

Από τος κορυφαίες στιγμές της τελετής θα είναι η παρουσία του επίτιμου καλεσμένου του 76ου Φεστιβάλ των Καννών, του Αμερικανού ηθοποιού και παραγωγού Μάικλ Ντάγκλας, ο οποίος θα λάβει τιμητικό Χρυσό Φοίνικα.

Η προβολή της εναρκτήριας ταινίας, Jeanne du Barry της Maïwenn θα ακολουθήσει μετά την τελετή έναρξης. 

Μετά από 11 ημέρες κινηματογράφου στις Κάννες, η κριτική επιτροπή θα απονείμει τα βραβεία κατά την τελετή λήξης. Θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου, αρχίζει στις 20:30 και θα μεταδοθεί ζωντανά από το France 2. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας από τους φτερωτούς λέοντες του Αγίου Μάρκου στη Βενετία έχει φτιαχτεί εν μέρει στην Κίνα

Πολιτισμός / Ένας από τους φτερωτούς λέοντες του Αγίου Μάρκου στη Βενετία έχει φτιαχτεί εν μέρει στην Κίνα

Η ισοτοπική ανάλυση διαπιστώνει ότι το μετάλλευμα χαλκού προήλθε από τη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ, ενώ το άγαλμα θα μπορούσε να είναι ένας επαναχρησιμοποιημένος φύλακας τάφου της δυναστείας των Τανγκ
LIFO NEWSROOM
Ο Αντρέα Μποτσέλι μάγεψε με τη φωνή του την ιστορική Σαμαρκάνδη

Πολιτισμός / Ο Αντρέα Μποτσέλι μάγεψε με τη φωνή του την ιστορική Σαμαρκάνδη

Κάτω από τον νυχτερινό ουρανό της αρχαίας ουζμπεκικής πόλης, η φωνή του Ιταλού τενόρου αντήχησε μπροστά στην πλατεία Ρεγκιστάν – έναν χώρο που εδώ και αιώνες αποτελεί την καρδιά του πολιτισμού του Δρόμου του Μεταξιού
LIFO NEWSROOM
Το ΜΕΤ ανακοίνωσε τη μεγάλη έκθεση του 2026 αφιερωμένη στον Ραφαήλ

Πολιτισμός / Το ΜΕΤ ανακοίνωσε τη μεγάλη έκθεση του 2026 αφιερωμένη στον Ραφαήλ

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη ετοιμάζεται για την έκθεση «Ραφαήλ: Υψηλή Ποίηση», τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για τον δάσκαλο της Αναγέννησης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αρονόφσκι, Στίβεν Κινγκ και Κουρόσαβα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Αρονόφσκι, Στίβεν Κινγκ και Κουροσάβα από αύριο στους κινηματογράφους

Η αναδρομή στην crime κωμωδία των ‘90s του «Caught Stealing», το φιλμικό ανάλογο μιας ζεστής αγκαλιάς που λέγεται «Life of Chuck», το γουντιαλενικής ιδιοσυγκρασίας «Trois Amies» και το αξεπέραστο «Ran» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ρώμη: Το διάσημο Caffè Greco κινδυνεύει να κλείσει

Πολιτισμός / Ρώμη: Το διάσημο Caffè Greco κινδυνεύει να κλείσει

Ένα από τα πιο θρυλικά στέκια της Ευρώπης, με 250 χρόνια ιστορίας και θαμώνες από τον Γκαίτε και τον Σοπενχάουερ μέχρι τον Σταντάλ και τον Ίψεν, κινδυνεύει με λουκέτο καθώς οι ιδιοκτήτες απαιτούν ενοίκιο πολλαπλάσιο από το προηγούμενο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ