Φεστιβάλ Καννών 2023: Οι Κάννες απαγορεύουν τις διαδηλώσεις κατά μήκος της Κρουαζέτ

Cannes Bans Protests Along Croisette and Surroundings During Film Festival Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η πόλη των Καννών απαγόρευσε τις διαδηλώσεις κατά μήκος της Κρουαζέτ και στις γύρω περιοχές κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Το εργατικό συνδικάτο CGT, το οποίο εκπροσωπείται από τον Denis Gravouil στο διοικητικό συμβούλιο του Φεστιβάλ Καννών, ετοιμάζει ακόμη μια μεγάλη διαδήλωση στις 21 Μαΐου, αλλά θα πραγματοποιηθεί κατά μήκος της Boulevard Carnot, πολύ μακριά από την Κρουαζέτ και από τα κεντρικά γραφεία του φεστιβάλ των Καννών.

Θα υπάρξει επίσης συγκέντρωση εργαζομένων στον τομέα της φιλοξενίας, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού από ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια, μπροστά από το ξενοδοχείο Carlton στις 19 Μαΐου, από τη 13:00. έως τις 3 μ.μ.

Η συγκέντρωση, η οποία πιθανότατα θα περιλαμβάνει διαδηλωτές που θα χτυπούν τις κατσαρόλες για να εκφράσουν την οργή τους, επιτρέπεται τεχνικά επειδή το μπροστινό μέρος του Carlton είναι ιδιωτικός χώρος.

Ο δήμος των Καννών και οι περιφερειακές αρχές προχώρησαν σε αυτήν την απαγόρευση στις περισσότερες περιοχές στις Κάννες για να αποτρέψουν τις αναταραχές. Η χώρα βάλλεται από μαζικές διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν, η οποία αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης.

Η τελευταία φορά που η Γαλλία συγκλονίστηκε από διαμαρτυρίες τέτοιας κλίμακας ήταν το 2004, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους των Καννών, εξοργισμένοι από τις αλλαγές στους κανόνες για τα επιδόματα ανεργίας που επέφερε η κυβέρνηση του τότε προέδρου Ζακ Σιράκ.

Αντιδρώντας στην απαγόρευση, ο Gravouil είπε στο Variety ότι «απεικονίζει τον τρόπο που λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση είτε στις Κάννες είτε αλλού. Αυτή η κυβέρνηση δεν εμπόδισε τους νεοναζί που διαμαρτύρονταν στην καρδιά του Παρισιού στις 6 Μαΐου, αλλά υπήρξαν τόσα πολλά διατάγματα για την απαγόρευση των «κασταρολάδων».

Οι Κάννες περιορίζουν τις διαδηλώσεις κατά μήκος της Κρουαζέτας από τις τρομοκρατικές επιθέσεις το 2016, αλλά η Celine Petit, υψηλόβαθμη στέλεχος της CGT με έδρα τη Νίκαια, είπε ότι «διαπραγματευόταν με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές για σχεδόν δύο εβδομάδες για να καταλήξει σε συμβιβασμό για έναν κομμάτι, που θα ήταν αρκετά κοντά στην Κρουαζέτ, όπως έγινε το 2013, για να δώσει κάποια ορατότητα στις ενέργειές τους».

«Ήταν πάντα δυνατό να βρεθεί μια μέση λύση, αλλά αυτή τη φορά λένε ότι φοβούνται ότι θα εκφυλιστεί, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω αν είναι πραγματικά φόβος ή απροθυμία να δώσουμε ορατότητα στα αιτήματά μας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ή τι συμβαίνει στον κόσμο του κινηματογράφου», είπε η Petit, αναφέροντας ότι η οργάνωση σχεδίαζε επίσης να διαμαρτυρηθεί για την ένταξη ορισμένων ταινιών στον διαγωνισμό.

«Εκτός από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, καταγγέλλουμε επίσης τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στον κόσμο του κινηματογράφου, αλλά δεν θέλουν να σπιλώσουμε τη λαμπερή εικόνα και τα πρότυπα του Φεστιβάλ των Καννών», είπε η Petit.

Τόσο η Petit όσο και ο Gravouil, δήλωσαν ότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας διακοπής ρεύματος στο Palais des Festivals - πιθανότατα μέσα στο θέατρο Lumiere.

«Θέλουμε λίγο χώρο για να μιλήσουμε και να ακουστούμε, θέλουμε να διοργανώσουμε μια συνέντευξη Τύπου και να ανεβούμε τις σκάλες του Palais και το Φεστιβάλ θα πρέπει να το καταλάβει αν θέλει να αποφύγει πράγματα όπως μία διακοπή ρεύματος», είπε ο Gravouil, ο οποίος αναφέρθηκε στη βιβλική ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ για να περιγράψει τις συνθήκες. «Τα πράγματα θα πάνε πολύ πιο ομαλά αν το φεστιβάλ "παίξει καλά" μαζί μας».

Παρά τις εντάσεις, η CGT, η οποία τυγχάνει να είναι ιδρυτικό μέλος του Φεστιβάλ των Καννών, θα βρίσκεται στο Palais στις 10 μ.μ. στις 21 Μαΐου για να φιλοξενήσει μια προβολή του «Amor, Mujeres y Flores», ενός ντοκιμαντέρ των Marta Rodríguez και Jorge Silva, σχετικά με τις σκληρές συνθήκες των εργαζομένων σε φυτεία λουλουδιών στη Μπογκοτά.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχουν οι γαλλικές φεμινιστικές οργανώσεις 50:50 και Femmes à la Camera.

Το 76ο Φεστιβάλ των Καννών κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου και θα διαρκέσει ως τις 27 του μήνα.

Με πληροφορίες του Variety

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τελευταίες συλλογές του Τζόρτζιο Αρμάνι θα παρουσιαστούν κανονικά στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο

Πολιτισμός / Οι τελευταίες συλλογές του Τζόρτζιο Αρμάνι θα παρουσιαστούν κανονικά στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο

Ο οίκος ανακοίνωσε ότι ο σχεδιαστής εργαζόταν «μέχρι το τέλος» πάνω στις νέες γραμμές Emporio Armani και Giorgio Armani, αλλά και σε μια μεγάλη έκθεση για τα 50 χρόνια του οίκου
LIFO NEWSROOM
Τζόρτζιο Αρμάνι: Στη μεγάλη οθόνη η ζωή του «βασιλιά της μόδας»

Πολιτισμός / Τζόρτζιο Αρμάνι: Η ζωή του «βασιλιά της μόδας» μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη

Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί αν η φιλόδοξη παραγωγή θα εστιάσει μόνο στην επαγγελματική πορεία του σχεδιαστή στις πασαρέλες και το κόκκινο χαλί ή αν θα συμπεριλάβει και την προσωπική του ζωή
LIFO NEWSROOM
Τρίερ, Στίβεν Κινγκ και Ανιές Βαρντά από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τρίερ, Στίβεν Κινγκ και Ανιές Βαρντά από αύριο στους κινηματογράφους

Η νέα ταινία του δημιουργού του «Worst Person in the World», ακόμα μια διασκευή Στίβεν Κινγκ, το φεμινιστικό «Vagabond» της γιαγιάς της νουβέλ βαγκ και η επιστροφή του «Toy Story» με αφορμή την 30η επέτειο από την πρεμιέρα του ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανατροπή στον κινηματογράφο: Η OpenAI παράγει ταινία με AI και κόστος κάτω από 30 εκατομμύρια δολάρια

Πολιτισμός / Ανατροπή στον κινηματογράφο; Η OpenAI παράγει ταινία με κόστος κάτω από 30 εκατομμύρια δολάρια

Η OpenAI φέρνει την επανάσταση στον κινηματογράφο με την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που δημιουργείται κυρίως με τεχνητή νοημοσύνη - Το “Critterz” υπόσχεται να αλλάξει το Χόλιγουντ για πάντα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα και φθηνότερο κόστος παραγωγής
LIFO NEWSROOM