Πρωτομαγιά στη Γαλλία: Χιλιάδες ξανά στους δρόμους για το συνταξιοδοτικό

Πρωτομαγιά: Δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι διαδηλώνουν κατά του συνταξιοδοτικού Facebook Twitter
Διαδήλωση στο Παρίσι - Φωτ.: EPA
0

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στη Γαλλία διαδηλώνουν σήμερα, ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς για να εκφράσουν, μεταξύ άλλων την αντίθεσή τους στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στην οποία επιμένει η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν. 

Στο πλαίσιο αυτό, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί σε πολλές μεγάλες και μικρότερες πόλεις με τα εργατικά συνδικάτα έχουν οργανώσει περισσότερες από 300 συγκεντρώσεις. Σε όλη τη χώρα, οι αρχές ανέμεναν από 500.000 ως 650.000 διαδηλωτές. Μόνο στο Παρίσι αναμένονταν 100.000 διαδηλωτές.

Νωρίτερα το πρωί, ακτιβιστές του Extinction Rébellion κάλυψαν με μπογιές το Ίδρυμα Louis Vuitton, που βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού. Οι ακτιβιστές ζητούν δράση «κατά των πλουσίων» σε ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους για την Πρωτομαγιά. Επίσης σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν από την έναρξη κι όλας της πορείας στη Λυών σήμερα το πρωί.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Μακρόν θεωρεί πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έχει τελειώσει. Ωστόσο, συνδικάτα και μερικά μέλη της αντιπολίτευσης δεν έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα και θέλουν να εμποδίσουν την εφαρμογή του νομοσχεδίου την 1η Σεπτεμβρίου.

Απεργίες συνεχίσθηκαν στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου στη Γαλλία και δημιουργήθηκαν προβλήματα στην ενάερια κυκλοφορία.

Η αστυνομία είχε προετοιμαστεί για ταραχές, ωστόσο το μεσημέρι η κατάσταση ήταν ως επί το πλείστον ήρεμη. Παρά ταύτα, τα τελευταία λεπτά σημειώνονται σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι.

Στο μεταξύ, μη επανδρωμένα αεροπλάνα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις για την επιτήρηση των διαδηλώσεων.

Πρωτομαγιά: Δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι διαδηλώνουν κατά του συνταξιοδοτικού Facebook Twitter
Διαδήλωση στο Παρίσι - Φωτ.: EPA

Τι λένε τα συνδικάτα

Τα συνδικάτα είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα διαδήλωναν σήμερα στις γαλλικές πόλεις.

«Η φετινή Πρωτομαγιά θα είναι ένα ορόσημο», δήλωσε η Σοφί Μπινέ, επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT. «Θα είναι χρήσιμο να πούμε πως δεν θα προχωρήσουμε, αν αυτή η μεταρρύθμιση δεν αποσυρθεί».

Ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του μεταρρυθμιστικού συνδικάτου CFDT, δήλωσε πως η κυβέρνηση του Μακρόν κωφεύει στα αιτήματα ενός κινήματος που είναι από τα ισχυρότερα σε διάστημα δεκαετιών. Εντούτοις πρόσθεσε χθες, Κυριακή, πως αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνομιλίες με την κυβέρνηση έχουν τελειώσει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΛΟΙΟ HANDALA

Διεθνή / Το Ισραήλ κατέλαβε το πλοίο Handala του «Στόλου για την Ελευθερία» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα

Σε πλάνα που αναμεταδίδονταν απευθείας από τους ακτιβιστές διακρίνονται οι περισσότεροι, καθισμένοι στη γέφυρα, πολλοί με τα χέρια ψηλά - «Οι αλήτες του Νετανιάχου ανέβηκαν στο Handala»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί ενώ αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια - Οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός σταμάτησαν, ενώ η πείνα θερίζει αμάχους και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Διεθνή / Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καταργήσει μαζικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς, με στόχο τη μείωση στο μισό των ρυθμιστικών εντολών ως το 2026
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.
LIFO NEWSROOM