Μπάιντεν: «Απίστευτα σοβαρό λάθος» αν η Ρωσία ρίξει πυρηνικά στην Ουκρανία

Μπάιντεν: «Απίστευτα σοβαρό λάθος» αν η Ρωσία ρίξει πυρηνικά στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ρωσία θα κάνει ένα «σοβαρό λάθος» εάν προβεί σε χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία. 

Η δήλωση έρχεται καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης εξετάζουν τους ισχυρισμούς της Μόσχας σύμφωνα με τους οποίους, οι Ουκρανοί ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν μια «βρώμικη βόμβα» (συμβατικά εκρηκτικά με ραδιενεργό υλικό) στο έδαφός τους ως προβοκάτσια για να κατηγορηθεί η Ρωσία. Πρόκειται για έναν ισχυρισμό τον οποίο οι δυτικοί ηγέτες έχουν χαρακτηρίσει επανειλημμένα ψευδή τις τελευταίες ημέρες. 

Στα δυτικά επιτελεία, τα εν λόγω μηνύματα της Μόσχας εκλαμβάνονται ως ένα τρόπο να προετοιμάσει η Ρωσία το έδαφος για να εξαπολύσει η ίδια μια τέτοια επίθεση. 

«Επιτρέψτε μου απλώς να πω ότι η Ρωσία θα έκανε ένα απίστευτα σοβαρό λάθος αν χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο» είπε χαρακτηριστικά.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σε ενημέρωση τη Δευτέρα ότι διαθέτει πληροφορίες που δείχνουν ότι το Κίεβο σχεδιάζει μια προβοκάτσια που σχετίζεται με την πυροδότηση μιας «βρώμικης βόμβας». Είναι χαρακτηριστικό ότι εχθές ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, επικοινωνώντας με δυτικούς ομολόγους του εκτίμησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδεύει προς μια «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση».

Οι ισχυρισμοί της Ρωσίας έχουν διαψευστεί σθεναρά από την Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, οι οποίες με τη σειρά τους κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι προσπαθεί να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση προβοκάτσιας. 

Σε κάθε περίπτωση, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει ένα μη συμβατικό όπλο στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη θέση της διοικήτριας της FED ενώ «μάχεται» για την απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη FED ενώ θα «μάχεται» ενάντια στην απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά τον Τραμπ από το να αποπέμψει την Κουκ από τη θέση της διοικήτριας της FED, έπειτα από καταγγελίες για απάτη σε στεγαστικά δάνεια
LIFO NEWSROOM
Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Διεθνή / Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Η Τσούρκοβ, ερευνήτρια στο επάγγελμα, είχε εξαφανιστεί στο Ιράκ το 2023 κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού - Μήνες μετά ο Νετανιάχου αποκάλυψε πως έχει απαχθεί από την Κατάιμπ Χεζμπολάχ
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Διεθνείς αντιδράσεις και φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Διεθνή / Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Συνεδριάζει εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Το εμιράτο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταποδώσει αυτή την κατάφωρη επίθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός του σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων σε YouTube και X για να διαψεύσει τον λιμό στη Γάζα

Διεθνή / «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα»: Η ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων που αμφισβητεί τον λιμό

Το Ισραήλ έχει δαπανήσει τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ σε διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το X, που καταλήγουν με τη φράση: «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι ψέμα»
LIFO NEWSROOM