Μπάιντεν: «Απίστευτα σοβαρό λάθος» αν η Ρωσία ρίξει πυρηνικά στην Ουκρανία

Μπάιντεν: «Απίστευτα σοβαρό λάθος» αν η Ρωσία ρίξει πυρηνικά στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ρωσία θα κάνει ένα «σοβαρό λάθος» εάν προβεί σε χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία. 

Η δήλωση έρχεται καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης εξετάζουν τους ισχυρισμούς της Μόσχας σύμφωνα με τους οποίους, οι Ουκρανοί ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν μια «βρώμικη βόμβα» (συμβατικά εκρηκτικά με ραδιενεργό υλικό) στο έδαφός τους ως προβοκάτσια για να κατηγορηθεί η Ρωσία. Πρόκειται για έναν ισχυρισμό τον οποίο οι δυτικοί ηγέτες έχουν χαρακτηρίσει επανειλημμένα ψευδή τις τελευταίες ημέρες. 

Στα δυτικά επιτελεία, τα εν λόγω μηνύματα της Μόσχας εκλαμβάνονται ως ένα τρόπο να προετοιμάσει η Ρωσία το έδαφος για να εξαπολύσει η ίδια μια τέτοια επίθεση. 

«Επιτρέψτε μου απλώς να πω ότι η Ρωσία θα έκανε ένα απίστευτα σοβαρό λάθος αν χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο» είπε χαρακτηριστικά.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σε ενημέρωση τη Δευτέρα ότι διαθέτει πληροφορίες που δείχνουν ότι το Κίεβο σχεδιάζει μια προβοκάτσια που σχετίζεται με την πυροδότηση μιας «βρώμικης βόμβας». Είναι χαρακτηριστικό ότι εχθές ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, επικοινωνώντας με δυτικούς ομολόγους του εκτίμησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδεύει προς μια «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση».

Οι ισχυρισμοί της Ρωσίας έχουν διαψευστεί σθεναρά από την Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, οι οποίες με τη σειρά τους κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι προσπαθεί να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση προβοκάτσιας. 

Σε κάθε περίπτωση, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει ένα μη συμβατικό όπλο στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

Διεθνή / Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη συνοικία Ζεϊτούν, οι περισσότεροι χωρίς νερό και τρόφιμα», ανέφερε εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Διεθνή / Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πλέον το δόγμα Πούτιν περί ειρήνης και όχι εκεχειρίας και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, που φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει
LIFO NEWSROOM
Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM