Πώς η κλιματική αλλαγή διαταράσσει τον ύπνο σας

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να ταράξει τον ύπνο μας Facebook Twitter
GETTY
0

Νέα μελέτη αποκαλύπτει μία αθέατη επίπτωση που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων: κακή ποιότητα ύπνου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι αυξημένες θερμοκρασίες ανά τον πλανήτη μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον ύπνο. Υπάρχει, δε, πιθανότητα για άυπνες νύχτες και απορρύθμιση του προγράμματος ύπνου.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Cell Press, δείχνουν πως από το 2099 η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 50-58 ωρών ύπνου, ανά άτομο, ετησίως και το φαινόμενο θα πλήξει, κυρίως, όσους προέρχονται από χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, τους ηλικιωμένους αλλά και τις γυναίκες.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πως ο ύπνος, μία απαραίτητη διαδικασία για την υγεία και την παραγωγικότητα του ατόμου, μπορεί να επιδεινωθεί λόγω των θερμότερων θερμοκρασιών» σημείωσε ο Kelton Minor του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και ένας από τους υπογράφοντες της έρευνας.

Ο ίδιος κρίνει πως για τη λήψη αποτελεσματικότερων αποφάσεων για την πάταξη της κλιματικής αλλαγής, «πρέπει να λάβουμε καλύτερα υπόψη μας όλο το φάσμα των πιθανών μελλοντικών κλιματικών επιπτώσεων που απορρέουν από τις σημερινές επιλογές για τις εκπομπές αερίων».

Ο Minor εξήγησε πως η μελέτη, κατά την οποία μελετήθηκαν επτά εκατομμύρια αρχεία από περισσότερους από 47.000 ενήλικες σε 68 χώρες, έδειξε ότι η φάση του λήθαργου θα καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη, ενώ τα άτομα θα ξυπνούν αρκετά νωρίς.

Σε μία νύχτα με τη θερμοκρασία φτάνει στους 30 βαθμούς Κελσίου, θα χάνονται, κατά μέσο όρο, 14 λεπτά ύπνου.

Μία λύση στο προβλήματα θα ήταν η χρήση κλιματιστικών, ωστόσο νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιες παροχές και άρα καθίστανται πιο ευάλωτα. Και τα air condition, όμως, έχουν αποτύπωμα στην κλιματική κρίση. 

Οι ερευνητές ελπίζουν να συνεργαστούν με επιστήμονες του κλίματος, ερευνητές ύπνου και εταιρείες τεχνολογίας για να επεκτείνουν την έρευνα, σε μία προσπάθεια να βρεθεί βιώσιμη λύση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Habeas corpus: Η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να καταργήσει το δικαίωμα των κρατουμένων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη

Διεθνή / Habeas corpus: Η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να καταργήσει το δικαίωμα των κρατουμένων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη

Το habeas corpus αποτελεί θεμελιώδη αρχή του αγγλοσαξονικού δικαίου - Το Σύνταγμα των ΗΠΑ επιτρέπει την αναστολή της νομικής αυτής προστασίας μόνο «σε περιπτώσεις εξέγερσης ή εισβολής»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συνελήφθη δήμαρχος του Νιου Τζέρσεϊ σε διαμαρτυρία για νέο κέντρο κράτησης μεταναστών

Διεθνή / ΗΠΑ: Συνελήφθη δήμαρχος του Νιου Τζέρσεϊ σε διαμαρτυρία για νέο κέντρο κράτησης μεταναστών

Πράκτορες της υπηρεσίες μετανάστευσης, ορισμένοι με καλυμμένα πρόσωπα, περικύκλωσαν τον δήμαρχο και τον έβαλαν με τη βία σε ένα μαύρο αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας τριάντα ημερών
LIFO NEWSROOM
Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Διεθνή / Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Τα κράτη μέλη της G7 ζήτησαν «άμεση αποκλιμάκωση», ενώ οι ΗΠΑ, παραδοσιακός σύμμαχος του Πακιστάν αλλά τα τελευταία χρόνια πιο κοντά στην Ινδία, προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για τη μείωση της έντασης
LIFO NEWSROOM
«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Διεθνή / «Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τραμπ είχε την Πέμπτη «πολύ καλή και παραγωγική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευελπιστεί πως η Ουκρανία και η Ρωσία θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στην προτεινόμενη 30ήμερη εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Διεθνή / Ινδία - Πακιστάν: Κλιμακώνεται η ένταση με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Μετά τα ινδικά πλήγματα ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας επικαλούμενος πηγές ασφαλείας ανέφερε πως το Πακιστάν «εξαπέλυσε αντίποινα κατά της ινδικής επιθετικότητας»
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ Ισραήλ Παλαιστίνιοι

Διεθνή / Έκκληση από τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ προς το Ισραήλ «να αφήσει να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι»

Σε κείμενό της, καταδίκασε την πολιτική ενός «εγκληματία», όπως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τιμωρεί «έναν ανείπωτο αριθμό αθώων» στη Γάζα
LIFO NEWSROOM