Επιστήμονας της NASA για την κλιματική έρευνα κερδίζει το Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων

Nasa climate research scientist awarded World Food prize Facebook Twitter
Φωτ.: NASA
0

Με το Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων τιμήθηκε την Πέμπτη μία επιστήμονας της NASA για την κλιματική έρευνα, η οποία έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος καριέρας της εξηγώντας πως η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.

Ο λόγος για την Cynthia Rosenzweig, γεωπόνο και κλιματολόγο, επικεφαλής ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών της NASA Goddard, η οποία υπηρετεί, επίσης, ως βοηθός επικεφαλής ερευνήτρια στο Columbia Climate School του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.

Η Cynthia Rosenzweig, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, τιμήθηκε με το βραβείο των 250.000 δολαρίων για μία καινοτόμο μοντελοποίηση της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή τροφίμων, σε μία τελετή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον. Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα πως η προσοχή των επιστημόνων θα στραφεί στην ανάγκη βελτίωσης των τροφίμων και των γεωργικών συστημάτων, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press πριν από την τελετή βράβευσής της, υποστήριξε πως δεν μπορούμε στην πραγματικότητα να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, αν πρώτα δεν αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που αφορούν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από το σύστημα τροφίμων. «Δεν μπορούμε να παρέχουμε επισιτιστική ασφάλεια για όλους αν δεν εργαστούμε πραγματικά σκληρά για να αναπτύξουμε ανθεκτικά συστήματα» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Στο έργο που παρουσίασε η  Rosenzweig έχει μελετήσει πώς οι αγρότες μπορούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και πώς η γεωργία επιδεινώνει το πρόβλημα. Για παράδειγμα, συνέβαλε σε μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την οποία τα παγκόσμια συστήματα αγροδιατροφής δημιουργούν σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών παγκόσμιων αερίων θερμοκηπίου που εκπέμπονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τη Rosenzweig αυτές οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν και ο κόσμος να να προσαρμοστεί στο μεταβαλλόμενο κλίμα.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ