«Όλες οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν να μην πληρώσουν τη Ρωσία σε ρούβλια»

«Όλες οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν να μην πληρώσουν τη Ρωσία σε ρούβλια» Facebook Twitter
0

Ολες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν ότι δεν θα πληρώσουν την Ρωσία απευθείας σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσαν υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνοντας ότι οι επόμενες πληρωμές είναι προγραμματισμένες για τις 20 Μαΐου.

«Αυτό που γνωρίζουμε, και υπάρχει συναίνεση επ΄αυτού μεταξύ όλων των κρατών μελών, είναι ότι κανείς δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει» σε ρούβλια, δήλωσε ο ένας αξιωματούχος κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων και προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν γνωρίζει πόσοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank.

Το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια στην Gazprombank ενδέχεται να συνιστά παραβίαση των κυρώσεων

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως και μόνο το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε ρούβλια στην Gazprombank ενδέχεται να αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, όμως η ΕΕ δεν έχει ένδειξη πως κάποια εταιρεία φυσικού αερίου της ΕΕ έχει κάνει κάτι τέτοιο.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως «εκ πρώτης όψεως» το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε ρούβλια από εισαγωγείς φυσικού αερίου φαίνεται ότι παραβιάζει τις κυρώσεις. Κατά τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κάποια επίσημη ένδειξη ότι εταιρείες της ΕΕ έχουν δημιουργήσει στην Gazprombank λογαριασμούς σε ρούβλια για την πληρωμή του φυσικού αερίου.

Επίσης διευκρίνισε πως η Πολωνία και η Βουλγαρία χρησιμοποίησαν τις υφιστάμενες μεθόδους πληρωμής για το ρωσικό αέριο, πριν η Μόσχα αναστείλει χθες, Τετάρτη, τις προμήθειες των χωρών αυτών με αέριο, και πως δεν χρησιμοποίησαν τον μηχανισμό που προτείνει η Μόσχα για να πληρώσουν σε ρούβλια.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αμφότερες οι χώρες επέμειναν στην αρχική μορφή πληρωμής», δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Ωστόσο δύο πηγές είπαν σήμερα στο Reuters ότι λίγες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει να πληρώνουν σε ρούβλια τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, αν και μεγάλοι πελάτες της δεν το έχουν κάνει ακόμη.

«Μερικές εμπορικές εταιρείες, ίσως περισσότερες από πέντε, έχουν αρχίσει τις πληρωμές», είπε μία πηγή, ζητώντας να μην κατονομαστεί, επειδή δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Γκράφιτι, εμπρησμοί και νεκροί: Οι αντισημιτικές επιθέσεις στην Αυστραλία πριν από εκείνες σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη

Οι επιθέσεις αυτές παρατηρούνται ιδιαιτέρως από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, μετά την επίθεση της Χαμάς
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Διεθνή / Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο: «Εξουδετερώθηκε στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης», λέει το Ισραήλ

Πρόκειται για τον Χουσέιν Μαχμούντ Μαρσάντ αλ-Τζαουάρι, τον οποίο το Ισραήλ εμφανίζει ως βασικό παράγοντα της «Μονάδας 840» της ιρανικής Δύναμης Κουντς
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: «Να έρθει στις ΗΠΑ για εξηγήσεις», λέει θύμα του Έπσταϊν

Η Μαρίνα Λασέρντα, που κακοποιήθηκε από τον Έπσταϊν όταν ήταν ανήλικη, ανέφερε ότι ο Μάουντμπάτεν-Ουίνδσορ θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον των αμερικανικών αρχών και να απαντήσει σε ερωτήματα για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Ο βασιλιάς Κάρολος κάλεσε τους πολίτες να «γνωρίσουν τους γείτονές τους» και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον σε έναν κόσμο που, όπως είπε, δείχνει ολοένα και πιο διχασμένος
THE LIFO TEAM