«Όλες οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν να μην πληρώσουν τη Ρωσία σε ρούβλια»

«Όλες οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν να μην πληρώσουν τη Ρωσία σε ρούβλια» Facebook Twitter
0

Ολες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν ότι δεν θα πληρώσουν την Ρωσία απευθείας σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσαν υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνοντας ότι οι επόμενες πληρωμές είναι προγραμματισμένες για τις 20 Μαΐου.

«Αυτό που γνωρίζουμε, και υπάρχει συναίνεση επ΄αυτού μεταξύ όλων των κρατών μελών, είναι ότι κανείς δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει» σε ρούβλια, δήλωσε ο ένας αξιωματούχος κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων και προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν γνωρίζει πόσοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank.

Το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια στην Gazprombank ενδέχεται να συνιστά παραβίαση των κυρώσεων

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως και μόνο το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε ρούβλια στην Gazprombank ενδέχεται να αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, όμως η ΕΕ δεν έχει ένδειξη πως κάποια εταιρεία φυσικού αερίου της ΕΕ έχει κάνει κάτι τέτοιο.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως «εκ πρώτης όψεως» το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε ρούβλια από εισαγωγείς φυσικού αερίου φαίνεται ότι παραβιάζει τις κυρώσεις. Κατά τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κάποια επίσημη ένδειξη ότι εταιρείες της ΕΕ έχουν δημιουργήσει στην Gazprombank λογαριασμούς σε ρούβλια για την πληρωμή του φυσικού αερίου.

Επίσης διευκρίνισε πως η Πολωνία και η Βουλγαρία χρησιμοποίησαν τις υφιστάμενες μεθόδους πληρωμής για το ρωσικό αέριο, πριν η Μόσχα αναστείλει χθες, Τετάρτη, τις προμήθειες των χωρών αυτών με αέριο, και πως δεν χρησιμοποίησαν τον μηχανισμό που προτείνει η Μόσχα για να πληρώσουν σε ρούβλια.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αμφότερες οι χώρες επέμειναν στην αρχική μορφή πληρωμής», δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Ωστόσο δύο πηγές είπαν σήμερα στο Reuters ότι λίγες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει να πληρώνουν σε ρούβλια τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, αν και μεγάλοι πελάτες της δεν το έχουν κάνει ακόμη.

«Μερικές εμπορικές εταιρείες, ίσως περισσότερες από πέντε, έχουν αρχίσει τις πληρωμές», είπε μία πηγή, ζητώντας να μην κατονομαστεί, επειδή δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM