Ελεύθερη η Αιγύπτια ακτιβίστρια που κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση

Ελεύθερη η Αιγύπτια ακτιβίστρια που κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση Facebook Twitter
Amnesty International
0

Ελεύθερη αφέθηκε από τις Αιγυπτιακές Αρχές, έπειτα από επτά μήνες κράτησης, η Αιγύπτια ακτιβίστρια, Αμάλ Φάθι, η οποία είχε επικρίνει την κυβέρνηση μιλώντας ανοιχτά για την σεξουαλική παρενόχληση.

Η δικηγόρος της, Ντόα Μουστάφα, ανακοίνωσε ότι η Αμάλ της αφέθηκε ελεύθερη από το αστυνομικό τμήμα του Καΐρου την Πέμπτη, με μία εβδομάδα καθυστέρηση από την απόφαση του δικαστηρίου το οποίο διέταξε την απελευθέρωσή της υπό όρους.


Σύμφωνα με την δικηγόρο της, η Φάθι έχει την υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα και να βρίσκεται υπό κατ' οίκον περιορισμό, εκτός από τις περιπτώσεις όπου που χρήζει ιατρικής βοήθειας ή πρέπει να επισκεφτεί το αστυνομικό τμήμα ή δικαστήριο.


Ο σύζυγός της, επίσης ακτιβιστής, Μοχάμαντ Λόφτι, επιβεβαίωσε την απελευθέρωσή της με ανάρτησή του στο Facebook.


Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη της Φάθι τον περασμένο Μάιο, ύστερα από ανάρτηση βίντεο στο διαδίκτυο στο οποίο επικρίνει το κράτος για την επιδείνωση των δημόσιων υπηρεσιών και την έλλειψη δράσης κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.


Στο βίντεο παρουσιάζεται να χρησιμοποιεί χυδαίες εκφράσεις περιγράφοντας την εμπειρία της σε υποκατάστημα τράπεζας αλλά και προσβάλλοντας το κράτος.

Η Φάθι αντιμετωπίζει κατηγορίες διάδοσης ψευδών ειδήσεων και την συμμετοχή της σε παράνομη ομάδα.


«Η ιδιότητα του μέλους σε μια παράνομη ομάδα» κατά την αιγυπτιακή κυβέρνηση ερμηνεύεται ως δεσμός με παράνομες ή εξτρεμιστικές ομάδες μεταξύ των οποίων και η Μουσουλμανική Αδελφότητα , μια ισλαμική οργάνωσης που οι Αρχές έχουν κατονομάσει ως τρομοκρατική οργάνωση.


Η Νάγια Μπουνάιμ, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην βόρεια Αφρική, δήλωσε ότι η υπό όρους απελευθέρωση της Φάθι «δεν είναι αρκετή».


«Οι Αιγυπτιακές αρχές θα πρέπει να αποσύρουν όλες τι κατηγορίες απέναντί της, αναιρώντας την προηγούμενη καταδίκη της σε δύο χρόνια φυλάκισης, και να διαβεβαιώσουν ότι δεν πρόκειται να προβούν σε αντίποινες πράξεις σε κάθε περίπτωση ελεύθερης έκφρασης της γνώμης της» είπε σε δήλωσή της.


Η Φάθι έλαβε διετή ποινή φυλάκισης με αναστολή το Σεπτέμβριο, για προσβολή των εργαζομένων στην τράπεζα αλλά και για την καταχρηστική γλώσσα που χρησιμοποίησε επικρίνοντας τους κρατικούς θεσμούς με σκοπό να καταδικάσει την σεξουαλική παρενόχληση έναντι των γυναικών.

Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σις έχει επιβάλει την καταστολή κάθε διαφωνίας, φυλακίζοντας χιλιάδες ισλαμιστές και κοσμικούς υποστηρικτές της δημοκρατίας, επιβάλλοντας αυστηρό έλεγχο στα ΜΜΕ.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Διεθνή / Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Απέρριψε επίσης την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων ακόμη και μετά από τελική συμφωνία ειρήνης, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη για τον τερματισμό της εισβολής»
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση αιμομιξίας στην Κύπρο: 14χρονος διακινούσε βίντεο με συνευρέσεις με τη μικρότερη αδερφή του

Διεθνή / Υπόθεση αιμομιξίας στην Κύπρο: 14χρονος διακινούσε βίντεο από συνευρέσεις με τη μικρότερη αδερφή του

Από την έρευνα που έγινε στο τηλέφωνο του μαθητή, βρέθηκαν συνολικά 9 βίντεο - Ο 14χρονος φέρεται να καλούσε τους φίλους του να συνευρεθούν με την αδελφή του
LIFO NEWSROOM
«Κατηγορηματικό όχι» της Ρωσίας στο σχέδιο 26 χωρών για στρατεύματα στην Ουκρανία

Διεθνή / «Κατηγορηματικό όχι» της Ρωσίας στο σχέδιο 26 χωρών για στρατεύματα στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο απορρίπτει την ιδέα δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, παρόλο που 26 χώρες έχουν δεσμευθεί για ειρηνευτική αποστολή και οι συνομιλίες με τον Πούτιν σταμάτησαν απότομα
LIFO NEWSROOM
Τζόρτζιο Αρμάνι: Η άγνωστη σχέση του θρυλικού σχεδιαστή για την πριγκίπισσα Νταϊάνα

Διεθνή / Τζόρτζιο Αρμάνι: Η άγνωστη σχέση του θρυλικού σχεδιαστή με την πριγκίπισσα Νταϊάνα

Ο Αρμάνι έντυσε αμέτρητους σταρ του Χόλιγουντ αλλά και μέλη βασιλικών οικογενειών. Ανάμεσα σε αυτούς και την πριγκίπισσα Νταϊάνα, η οποία φωτογραφήθηκε με κομμάτι του διάσημου οίκου λίγες ώρες πριν πεθάνει
LIFO NEWSROOM