Mε τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από το θάνατο του Federico Fellini, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, την Cinecittà Luce και την Cinemazero (Pordenone), αποτίουν φόρο τιμής στο μεγάλο μετρ του κινηματογράφου διοργανώνοντας ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει:

• μια ρετροσπεκτίβα με μερικές από τις πιο φημισμένες ταινίες του,

• και μια έκθεση φωτογραφίας με παράλληλη προβολή ντοκιμαντέρ για την ταινία "8 ½".

 

 

Η προβολή μερικών από τις αριστουργηματικές του ταινίες (La Dolce vita, I vitelloni, Lo sceicco bianco, Roma, Ginger e Fred, I Clowns, Giulietta degli spiriti και Le tentazioni del Dottor Antonio) συντελεί στην ανάμνηση ενός σκηνοθέτη ο οποίος, εμπνεόμενος από την εσωτερική του φωνή, δημιούργησε ένα νέο τρόπο αφήγησης της πραγματικότητας, δίνοντας ταυτόχρονα πνοή σε έναν κινηματογράφο της ποίησης, της φαντασίας και του παραμυθιού.

Η ρετροσπεκτίβα θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 18 έως και τις 24 Νοεμβρίου 2013. Η έναρξή της θα γίνει τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στο Θέατρο του ΙΜΚ στις 20:00, από τον κριτικό κινηματογράφου και δημοσιογράφοΓιάννη Ζουμπουλάκη και τον Andrea Crozzoli, συνιδρυτή της Cinemazero, όπου και θα προβληθεί η ταινία "ROMA" με ελεύθερη είσοδο.

Παράλληλα, το διάστημα 13-24 Νοεμβρίου 2013 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα λάβει χώρα και η έκθεση φωτογραφίας «8 ½: το ταξίδι του Φελίνι», όπου σκιαγραφείται ο σκηνοθέτης την ώρα της δουλειάς του πάνω στο πλατό και πίσω από τις κουίντες μέσα από το φακό του δημοσιογράφου και φωτογράφου Gideon Bachmann, αφοσιωμένου φίλου του Φελίνι.

Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση του Φωτογραφικού Αρχείου Cinemazero Images του Pordenone.

Η αθηναϊκή εκδοχή της έκθεσης «8 ½: το ταξίδι του Φελίνι» θα περιλαμβάνει 96 φωτογραφίες που ελήφθησαν από τον δημοσιογράφο και φωτογράφο Gideon Bachmann στο πλατό της ταινίας "8 ½ του Φεντερίκο Φελίνι".

Η έκθεση συμπληρώνεται από το ντοκιμαντέρ "L'ultima sequenza" (50') του Mario Sesti, ο οποίος ανασυνθέτει το ένα από τα δύο φινάλε που γύρισε ο Φελίνι για την ταινία «8 ½» (διαδραματίζεται στο πολυτελές βαγκόν-ρεστοράν ενός τρένου όπου συγκεντρώνονται όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας), το οποίο ο Φελίνι αντικατέστησε με το φινάλε του κυκλικού χορού.

 

Οι προβολές: 

18 Νοεμβρίου

ROMA (Ιταλία 1972 / 120΄) Σκηνοθεσία: Federico Fellini Παίζουν: Federico Fellini, Peter Gonzales, John Francis Lane, Anna Magnani, Gore Vidal, Fiona Florence Μουσική: Nino Rota Γλώσσα: Iταλικά. Υπότιτλοι: Aγγλικοί.

 

 

Η ταινία είναι ένα ζωντανό και στοχαστικό πορτρέτο της Ρώμης μέσα από τις αναμνήσεις ενός νεαρού επαρχιώτη που καταφτάνει στο σταθμό Termini λίγο πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ρώμη παρουσιάζεται ως σύνθετη και αντιφατική πραγματικότητα. Το πέρασμα από το λυρισμό στη σάτιρα και από τη νοσταλγία στη βιαιότητα γίνεται απρόσκοπτα. Τα διάφορα μέρη είναι ασύνδετα μεταξύ τους, η μετάβαση από το ένα επεισόδιο στο άλλο γίνεται χωρίς ενδιάμεσο κρίκο. Η προσεκτική ματιά του Φελίνι μάς ταξιδεύει σε απίστευτα και χαρακτηριστικά μέρη μέσα από μια σειρά ετερόκλητων πλάνων και χαρακτήρων όπως την αναπαράσταση των πορνείων, τις συγκρούσεις με την αστυνομία στο νυχτερινό μποτιλιάρισμα στον Περιφερειακό της Ρώμης ή το μικρό θέατρο όπου δίνεται μια παράσταση καμπαρέ.

 

19 Νοεμβρίου

GINGER E FRED (Ιταλία, Γαλλία, Δυτική Γερμανία, 1985 / 125΄) Σκηνοθεσία: Federico Fellini Παίζουν: Giulietta Masina, Marcello Mastroianni, Franco Fabrizi, Ezio Marana, Totò Mignone Μουσική: Νicola Piovani Γλώσσα: Ιταλικά. Υπότιτλοι: Αγγλικοί.

 

H Amelia Bonetti και o Pippo Botticella έχουν αποκτήσει κάποια φήμη χορεύοντας κλακέτες σε παραστάσεις βαριετέ. Με το καλλιτεχνικό όνομα "Ginger και Fred" εξαργυρώνουν, σε μικρότερη κλίμακα φυσικά, τη λατρεία του κοινού για τους δύο μεγάλους αμερικάνους χορευτές: τον Φρεντ Αστέρ και την Τζίντζερ Ρότζερς. Έχουν χάσει επαφή μεταξύ τους, καθώς αυτή παντρεύτηκε και έμεινε χήρα σε μια μικρή πόλη του Βορρά, ενώ αυτός τα βολεύει όπως μπορεί.

 

20 Νοεμβρίου

 Ι CLOWNS (Nτοκιμαντέρ, Ιταλία 1970 / 93΄) Σκηνοθεσία: Federico Fellini Παίζουν: Federico Fellini, Liana, Rinaldo & Nando Orfei, Franco Migliorini, Anita Ekberg, Victoria Chaplin, Fanfulla, Tino Scotti, Gustav Fratellini, Pierre Etaix, Alvaro Vitali Μουσική: Nino Rota, Carlo Savina Γλώσσα: Iταλικά. Υπότιτλοι: Aγγλικοί.

 

 

 

Πρόκειται για ταινία-ντοκιμαντέρ με αφηγητή τον ίδιο τον Φελίνι που επιχειρεί ένα πολύ προσωπικό ταξίδι στον κόσμο των κλόουν και, την ίδια στιγμή, στον αγαπητό και προσφιλή του κόσμο της μνήμης υπό το πρίσμα μιας αίσθησης που διαπνέει μελαγχολία και νοσταλγία, το γέρασμα, το τέλος, το θάνατο των τσίρκων. (G. L. Rondi)

 

21 Νοεμβρίου

LO SCEICCO BIANCO (Ιταλία 1952 / 85΄) Σκηνοθεσία: Federico Fellini Παίζουν: Alberto Sordi, Brunella Bovo, Leopoldo Trieste, Giulietta Masina Moυσική: Νino Rota Γλώσσα: Iταλικά. Υπότιτλοι: Aγγλικοί.

 

Δύο νεόνυμφοι, ο Ivan και η Wanda, βρίσκονται για γαμήλιο ταξίδι στη Ρώμη για τον εορτασμό του Ιωβηλαίου. Εκείνος, σχολαστικός και μεθοδικός, από αστική οικογένεια, έχει ήδη σχεδιάσει το πρόγραμμα του ταξιδιού με προγραμματισμένη επίσκεψη στον Πάπα. Αυτή, μόλις φτάνουν στη Ρώμη, φεύγει από το ξενοδοχείο σε αναζήτηση του «Λευκού Σεΐχη», του πρωταγωνιστή μιας σειράς φωτορομάντζων των οποίων είναι φανατική αναγνώστρια, στον οποίο έχει γράψει δεκάδες γράμματα. Η Wanda κατορθώνει να βρει το είδωλό της στο Fregene, στο σετ όπου γίνονται τα γυρίσματα ενός νέου επεισοδίου και αποφασίζει να ενωθεί με το γκρουπ. 

 

22 Νοεμβρίου

LA DOLCE VITA (Ιταλία, Γαλλία 1960 / 174΄) Σκηνοθεσία: Federico Fellini Σενάριο: Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli Παίζουν: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimée, Alain Cuny, Annibale Ninchi, Walter Santesso, Nadia Gray Μουσική: Νino Rota Tραγούδι: "Campanino" και Adriano Celentano

 

Ο Marcello είναι ένας δημοσιογράφος σε σκανδαλοθηρικό περιοδικό που ελπίζει να γίνει κάποτε ένας σοβαρός συγγραφέας. Στο μεταξύ βυθίζεται στη ντόλτσε βίτα της Ρώμης ανάμεσα σε αισθηματικές περιπέτειες με μια αριστοκράτισσα που αναζητά συνέχεια νέες συγκινήσεις, την απόπειρα αυτοκτονίας της Emma – της συντρόφου που τον καταπιέζει με τη ζήλια της - και το μάταιο φλερτ με τη Sylvia, διάσημη και εκρηκτική ντίβα του κινηματογράφου που επιδεικνύεται στο μυθικό μπάνιο στη Φοντάνα ντι Τρέβι. 

 

23 Νοεμβρίου

LE TENTAZIONI DEL DOTTOR ANTONIO (Ιταλία 1962 / 60΄) Σκηνοθεσία: Federico Fellini Παίζουν: Peppino De Filippo, Anita Ekberg, Antonio Acqua Moυσική: Νino Rota

 

 

Πρόκειται για το δεύτερο επεισόδιο της σπονδυλωτής ταινίας τεσσάρων επεισοδίων Boccaccio 70 σε σκηνοθεσία Vittorio De Sica, Federico Fellini, Mario Monicelli και Luchino Visconti εμπνευσμένης από τις νουβέλες του Βοκάκιου. Ο Antonio Mazzuolo είναι ένας αδιάλλακτος ηθικολόγος που μάχεται με τον τρόπο του ενάντια στην εξάπλωση της ανηθικότητας. Μέχρι τη στιγμή που, το άκρον άωτον γι' αυτόν, υψώνεται απέναντι από τα παράθυρα του σπιτιού του μια τεράστια διαφημιστική πινακίδα με τη φωτογραφία της Anita Ekberg η οποία με σαγηνευτικό χαμόγελο προσκαλεί τον κόσμο να πιει περισσότερο γάλα. 

 

23 Νοεμβρίου

GIULIETTA DEGLI SPIRITI (Ιταλία, Γαλλία 1965 / 137΄) Σκηνοθεσία: Federico Fellini Παίζουν: Giulietta Masino, Sandra Milo, Mario Pisu, Valentina Cortese, Caterina Boratto, Lou Gilbert, Sylva Koscina Mουσική: Nino Rota, Eugene Walter Γλώσσα: Iταλικά. Υπότιτλοι: Aγγλικοί

 

 

Η πρωταγωνίστρια Giulietta Boldrini είναι μια πλούσια και ευτυχισμένη κυρία της καλής κοινωνίας της Ρώμης. Έχει λάβει καθολική διαπαιδαγώγηση και είναι στενά δεμένη με την ανάμνηση του παππού της, ο οποίος το είχε σκάσει με μια χορεύτρια. Η Giulietta με τον σύζυγό της περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην πολυτελή βίλα τους στο Fregene. Με μερικούς φίλους οργανώνουν ένα πάρτι στη βίλα τους για να γιορτάσουν την επέτειο του γάμου τους. Η Giulietta όμως αισθάνεται ότι ο δεσμός τους δεν είναι πια γερός, φοβάται ότι ο σύζυγός της την απατά και ο κόσμος της καταρρέει. 

 

24 Νοεμβρίου

Ι VITELLONI (Ιταλία, Γαλλία 1953 / 108΄) Σκηνοθεσία: Federico Fellini Παίζουν: Franco Interlenghi, Alberto Sordi, Franco Fabrizi, Leopoldo Trieste, Riccardo Fellini, Eleonora Ruffo Γλώσσα: Iταλικά. Υπότιτλοι: Aγγλικοί.

 

Ως Βιτελόνι («χαραμοφάηδες») αποκαλούνται στις επαρχιακές πόλεις οι νεαροί άνδρες καλών οικογενειών που περνούν τη μέρα τους άπρακτοι σε μπαρ, μπιλιάρδα, με βόλτες, άσκοπους έρωτες και ανώφελες πράξεις. Τέτοιοι είναι και οι πέντε φίλοι στη μικρή πόλη τους: οι Fausto, Moraldo, Albertο, Leopoldο και Riccardo. O Fausto φλερτάρει με την Sandra, την αδελφή του Moraldo. Η σχέση τους όμως δεν είναι άνευ συνεπειών: η Sandra περιμένει παιδί και, υπακούοντας στην επιθυμία του πατέρα του, ο Fausto πρέπει να κάνει το καθήκον του και να παντρευτεί την κοπέλα του. Αλλά ούτε ο γάμος ούτε η πατρότητα θα καταφέρουν να τον σοβαρέψουν.

 

*****