Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνουν από τις 8 έως τις 10 Οκτωβρίου κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα «Ο ναζισμός από την σκοπιά των νικητών και των ηττημένων», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη».

 

Οι πέντε ταινίες του φετινού αφιερώματος παρουσιάζουν τη ματιά τόσο των νικητών όσο και των ηττημένων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου απέναντι στην άνοδο και την καταστροφική πορεία του ναζισμού και στο «τραύμα» των γεγονότων της περιόδου 1939-1945. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον μεταπολεμικό γερμανικό κινηματογράφο και στη διαχείριση του «άβολου» ναζιστικού παρελθόντος της Γερμανίας.

 

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen και με συνεργάτη προγράμματος τη Roche Films. Θα προβληθούν τρεις ταινίες μυθοπλασίας -από Γερμανία, Ανατολική Γερμανία και Δυτική Γερμανία- και δύο ντοκιμαντέρ, από ΕΣΣΔ και Γαλλία.

 

Ανάμεσά τους και η ταινία-σταθμός «Αληθινός φασισμός» (1965) του κορυφαίου Ρώσου δημιουργού Μιχαήλ Ρομ με εικόνες επιλεγμένες από έναν τεράστιο όγκο οπτικού υλικού του Τρίτου Ράιχ που αναδεικνύει, κατά τρόπο σοκαριστικό, τους μηχανισμούς της ναζιστικής προπαγάνδας.

 

Αξίζει να αναφερθεί πως η ταινία «Οι δολοφόνοι είναι ανάμεσά μας» (1946) του Βόλφγκανγκ Στάουντε, που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι η πρώτη γερμανική ταινία που γυρίστηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Χίλντεγκαρντ Κνεφ.

 

Η γέφυρα / Die Brücke Σκηνοθεσία: Bernhard Wicki (1959, 103')
Η γέφυρα / Die Brücke Σκηνοθεσία: Bernhard Wicki (1959, 103')

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αντιπολεμικό δράμα «Αστέρια»(1959) του Κόνραντ Γουλφ από την Ανατολική Γερμανία, καθώς είναι η πρώτη ταινία του παγκόσμιου κινηματογράφου που αναφέρεται στο ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων – στην ελληνική κινηματογραφία έπρεπε να περιμένουμε μέχρι την δεκαετία του '60 για να δούμε μια ταινία που καταπιάνεται με το θέμα, την «Προδοσία» του Κώστα Μανουσάκη.

 

Μια άγνωστη για πολλούς πτυχή της ανόδου του ναζισμού στην Γερμανία θίγει το πρόσφατης παραγωγής γαλλικό ντοκιμαντέρ «Η ζωή μου στην χιτλερική Γερμανία» (2018) του Ζερόμ Πριέρ, καθώς δίνει το λόγο στους Γερμανούς που εγκατέλειψαν την χώρα τους όταν ο Χίτλερ πήρε την εξουσία: από Εβραίους μέχρι άθεους, πολιτικούς αντιπάλους και αντιστασιακούς. Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται σε πανελλαδική πρεμιέρα.

 

Τέλος, η «Γέφυρα» (1959) του Μπέρναρντ Γουίκι από τη Δυτική Γερμανία, που προβάλλει ωμά την σκληρότητα και τον παραλογισμό του πολέμου, θεωρείται η πιο σημαντική ταινία της περιόδου –είναι μάλιστα η πρώτη μεταπολεμική ταινία που έλαβε παγκόσμια διανομή. Η ταινία περιγράφει την ιστορία επτά μαθητών που στρατολογούνται από τη Βέρμαχτ.

 

Την τελευταία ημέρα του αφιερώματος θα γίνει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Ναζισμός και φασισμός στον μεταπολεμικό ευρωπαϊκό κινηματογράφο» με τη συμμετοχή των: Μαρίας Κομνηνού (Καθηγήτρια-Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος ΔΣ-Ταινιοθήκη της Ελλάδος), Έλλης Λεμονίδου, (Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πατρών) και Μάριου Παπαγεωργίου (σκηνοθέτης–κριτικός κινηματογράφου).

 

Οι δολοφόνοι είναι ανάμεσά μας / Die Mörder sind Unter Uns Σκηνοθεσία: Wolfagang Staudte (1946, 85'). © DEFA-Stiftung, Eugen Klagemann
Οι δολοφόνοι είναι ανάμεσά μας / Die Mörder sind Unter Uns Σκηνοθεσία: Wolfagang Staudte (1946, 85'). © DEFA-Stiftung, Eugen Klagemann

 

Πρόγραμμα

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου

18.00 Αστέρια / Sterne Σκηνοθεσία: Konrad Wolf (1959, 92')

20.00 Η γέφυρα / Die Brücke Σκηνοθεσία: Bernhard Wicki (1959, 103')

 

Τρίτη 9 Οκτωβρίου

18.00 Η ζωή μου στη χιτλερική Γερμανία / Ma vie dans l'Allemagne d'Hitler Σκηνοθεσία: Jérôme Prieur (1946, 104')

20.00 Οι δολοφόνοι είναι ανάμεσά μας / Die Mörder sind Unter Uns Σκηνοθεσία: Wolfagang Staudte (1946, 85')

 

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου

18.00 Αληθινός φασισμός / Obyknovennyj fashizm Σκηνοθεσία: Mikhail Romm (1965, 115')

20.00 Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης: «Ναζισμός και φασισμός στον μεταπολεμικό ευρωπαϊκό κινηματογράφο»

Συμμετέχουν:

Μαρία Κομνηνού, Καθηγήτρια-Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος ΔΣ-Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Έλλη Λεμονίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας-Πανεπιστήμιο Πατρών

Μάριος Π. Παπαγεωργίου, σκηνοθέτης-κριτικός κινηματογράφου

 

Info

Ο ναζισμός από την σκοπιά των νικητών και των ηττημένων

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136. Τηλέφωνο: 210 3609695

Δευτέρα 8 - Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Είσοδος ελεύθερη