Ο «Οίκτος», η βραβευμένη τραγική κωμωδία του Μπάμπη Μακρίδη, μετά τη συμμετοχή του στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ του Sundance και την επιτυχημένη πορεία του σε φεστιβάλ όλου του κόσμου, κάνει πανελλαδική πρεμιέρα στη Στέγη, στις 28 Σεπτεμβρίου.

 

Πώς η δυστυχία αναμιγνύεται με την ευτυχία; Το καθημερινό τελετουργικό του ήρωα της ταινίας ξεκινά με ένα χορταστικό ξέσπασμα σε λυγμούς στην κρεβατοκάμαρά του.

Όταν η συμφορά χτυπάει την πόρτα του, ο κοινωνικός του περίγυρος σπεύδει να του συμπαρασταθεί. Αντλώντας ικανοποίηση από τη συμπόνοια, την ευγένεια και την προσοχή των συνανθρώπων του, ο μεσήλικας δικηγόρος εθίζεται τόσο πολύ στον οίκτο τους που είναι δυστυχισμένος όταν είναι χαρούμενος, και είναι χαρούμενος όταν είναι δυστυχισμένος.

Δεν δέχεται τη δυστυχία των άλλων παρά μόνο τη δική του, κι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι παλεύουν για την ευτυχία, ο ήρωας της ιστορίας παλεύει για τη δυστυχία.

 

Ο Μπάμπης Μακρίδης χαρακτηρίζει την ταινία τραγική κωμωδία, την ίδια στιγμή που οι διεθνείς κριτικές κάνουν λόγο για «μια ελληνική στο έπακρο μαύρη κωμωδία» (Variety) και «ένα παράλληλο με την πραγματικότητα σύμπαν, αλλά πιο ζοφερό και αστείο» (Cineuropa). 

Ο σκηνοθέτης συνυπογράφει το σενάριο με τον Ευθύμη Φιλίππου, τον συνεργάτη του Γιώργου Λάνθιμου σε ταινίες όπως «Ο Κυνόδοντας», «Ο Αστακός» και «Ο θάνατος του Ιερού Ελαφιού». Είναι η δεύτερη συνεργασία τους, μετά τη βραβευμένη, πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μπάμπη Μακρίδη, με τίτλο «L» (2012). 

Με μια μινιμαλιστική ερμηνεία-αποκάλυψη από τον Γιάννη Δρακόπουλο και συμμετοχές, μεταξύ άλλων, από τον Μάκη Παπαδημητρίου, την Εύη Σαουλίδου και τον Νίκο Καραθάνο, η ταινία –μια συμπαραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση–  ξεκινά αποκλειστικά στη Στέγη την πορεία της στις ελληνικές αίθουσες. 

Ο «Οίκτος» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance 2018 στο τμήμα World Cinema Dramatic Competition. Συνέχισε τη φεστιβαλική πορεία της με Ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και από εκεί σε πολλά άλλα σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

 

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Οδησσού, ο «Οίκτος» έφυγε με τα βραβεία καλύτερης ταινίας και Σκηνοθεσίας. Στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μοντενέγκρο απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Γιάννη Δρακόπουλο.

 

Στο Φεστιβάλ της Βαλέτα κατέκτησε το Βραβείο Σκηνοθεσίας, ενώ στο Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λουξεμβούργου απέσπασε Ειδική Μνεία. Η ταινία συγκαταλέγεται στη λίστα υποψηφίων για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2018 (European Film Awards 2018 - Feature Film Selection). 

 

Info:

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Μικρή Σκηνή

Λ. Συγγρού 107-109, Αθήνα. Τηλέφωνο: 219 9005800

28 Σεπτεμβρίου – 7 Οκτωβρίου 2018

Εισιτήρια: Κανονικό: 7 €/ Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 6 €/ Παρέα 10+ άτομα, ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεΑ, Ανεργίας: 5 €