«In the Last Days of the City»: ένα στοιχειωτικό χρονικό των πρόσφατων ετών στον αραβικό κόσμο

Προβολή της πολυβραβευμένης αιγυπτιακής ταινίας του Tamer El Said στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

LIFOTEAM 19.6.2018 | 11:01

Το Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά παρουσιάζει την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας In the Last Days of the City στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στις 21 Ιουνίου 2018, στις 20:30, παρουσία του σκηνοθέτη Tamer El Said.

 

Η προβολή αυτή αποτελεί την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα και την επίσημη έναρξη του νέου δημόσιου προγράμματος του Εργαστηρίου για τα Αστικά Κοινά, και θα προβληθεί με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους.


Το In the Last Days of the City αφηγείται την ιστορία ενός κινηματογραφιστή από το Κάιρο, τον οποίο υποδύεται ο Khalid Abdalla (United 93, Το Τετράγωνο), καθώς αγωνίζεται να συλλάβει το πνεύμα μιας πόλης που βρίσκεται σε ένταση, ενώ διακινδυνεύει την ίδια του τη ζωή.

 

Οι πολυεπίπεδες ιστορίες της ταινίας, που γυρίστηκε στο Κάιρο, τη Βηρυτό, τη Βαγδάτη και το Βερολίνο κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων πριν από το ξέσπασμα της επανάστασης στην Αίγυπτο, αποτελούν μια οπτικά πλούσια εξερεύνηση της φιλίας, της μοναξιάς, της απώλειας και της ζωής στις πόλεις, όπως αυτές διαμορφώνονται κάτω από τις σκιά του πολέμου και της αντιπαλότητας.


Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 2016, όπου και έλαβε το βραβείο Caligari.

 

Από τότε, η ταινία έχει προβληθεί σε πάνω από εκατόν τριάντα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, αποσπώντας περισσότερα από δώδεκα διεθνή βραβεία, στη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Ρωσία, την Αργεντινή και την Τουρκία.

 

Την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας διαδέχτηκε η θερμή υποδοχή της από διεθνείς και Άραβες κριτικούς. Έχει χαρακτηριστεί ως «η σημαντικότερη ταινία στον αιγυπτιακό κινηματογράφο, εάν όχι σε ολόκληρο τον αραβικό κινηματογράφο, εδώ και πολλά χρόνια» από τον πρώην αρχισυντάκτη του Cahiers du Cinéma, Jean-Michel Frodon, σε άρθρο του για το Slate (δείτε τι αναφέρει ο διεθνής τύπος για την ταινία στο τέλος του κειμένου).

 

«In the Last Days of the City»: ένα στοιχειωτικό χρονικό των πρόσφατων ετών στον αραβικό κόσμο

 

Σύντομη περιγραφή ταινίας:

Το In the Last Days of the City είναι μια ταινία μέσα σε μια ταινία, ένα στοιχειωτικό και συνάμα λυρικό χρονικό των πρόσφατων ετών στον αραβικό κόσμο, όπου οι επαναστάσεις μπορούσαν με μια κίνηση να προκαλούν ταυτόχρονα την ελπίδα για αλλαγή και περαιτέρω αστάθεια. Όσο περισσότερο αλλάζουν τα πράγματα, τόσο παραμένουν τελικώς τα ίδια.

 

Ο Khalid Abdalla (Χαρταετοί Πάνω από την Πόλη, Το Τετράγωνο) αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο φιλόδοξο ντεμπούτο μεγάλου μήκους του Tamer El Said, το ρόλο ενός κινηματογραφιστή στο Κάιρο, ο οποίος προσπαθεί να συλλάβει το πνεύμα των καιρών στην πόλη του, ενώ γύρω του ο κόσμος αλλάζει - από την προσωπική αγάπη και την απώλεια μέχρι την πτώση του καθεστώτος Mubarak.

 

Καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας, οι φίλοι του μοιράζονται υλικό και ιστορίες από το Βερολίνο, τη Βαγδάτη και τη Βηρυτό, συνθέτοντας έναν ισχυρό και πολυεπίπεδο στοχασμό πάνω στη συντροφικότητα, τον απτό δεσμό μας με τις πόλεις και το νόημα της πατρίδας.

 

Γυρισμένη το 2008 και ολοκληρωμένη το 2016, η ταινία επεξεργάζεται τη βαρύτητα της κινηματογραφικής εικόνας ως τεκμήριο και αφηγηματικό εργαλείο σε μια περίοδο διαρκής αλλαγής.

 

*Σύνοψη από το φεστιβάλ New Directors/New Films της Νέας Υόρκης).

 

«In the Last Days of the City»: ένα στοιχειωτικό χρονικό των πρόσφατων ετών στον αραβικό κόσμο

 

Βιογραφικό Σκηνοθέτη:

Ο Tamer El Said είναι κινηματογραφιστής, γεννημένος στο Κάιρο το 1972, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε σκηνοθεσία στο High Cinema Institute στο Κάιρο και δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Έχει γυρίσει πολλά ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους, τα οποία έχουν λάβει αρκετά τοπικά και διεθνή βραβεία.

 

Το 2007, ο Tamer ίδρυσε την εταιρεία Zero Production με σκοπό την παραγωγή ανεξάρτητων ταινιών. Μεταξύ άλλων, έχει ιδρύσει το Cimatheque - Alternative Film Centre στην Αίγυπτο. Το In the Last Days of the City αποτελεί την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

 

Περιγραφή Διοργανωτών:

Το Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά είναι μία ομάδα που αναπτύσσει και παράγει έρευνα, καλλιτεχνικές πρακτικές, αστικές παρεμβάσεις και εκπαίδευση. Αυτή η ευρεία σύνθεση ατόμων επιδιώκει την επανεφεύρεση του καθημερινού μέσω ερευνητικών μεθόδων, μη-τυπικών και άτυπων στρατηγικών.

 

Το Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά δραστηριοποιείται με βάση τη δημιουργία ενός αυτο-επαληθευόμενου και αυτοπαραγόμενου πεδίου έρευνας και παραγωγής, την ανάπτυξη μεθόδων που εγκαινιάζουν, τεκμηριώνουν και επεκτείνουν μορφές ενός κριτικού διαλόγου και παράλληλα με την προώθηση αντι-ηγεμονικών κοινωνικών και καλλιτεχνικών πρακτικών. Προσβλέποντας με αλληλεγγύη και προσμονή σε μια εκτεταμένη Μεσόγειο, το Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά λειτουργεί από και πέρα από την Αθήνα.


Στο πλαίσιο της προβολής, το Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά διοργανώνει την Παρασκευή 22 Ιουνίου ένα εργαστήριο με τον Tamer El Said. Για περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήριο και τον τρόπο συμμετοχής, επισκεφτείτε μας στο luc-athens.org.

 

* Ο συγκεκριμένος συνδυασμός δημοσίων προβολών και ακόλουθων εργαστηρίων με τους φιλοξενούμενους μας θα αποτελέσει και μια από τις κεντρικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου για τα Αστικά Κοινά.

 

Δείτε το trailer της ταινίας εδώ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για την ταινία, επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: www.tagederstadt.com/en/uber-film

 

«In the Last Days of the City»: ένα στοιχειωτικό χρονικό των πρόσφατων ετών στον αραβικό κόσμο

 

Δημοσιεύματα από τον Τύπο (επιλογή):

 

«Ένα ηχηρό και πολυδιάστατο μοιρολόι, ύμνος στην αισθητηριακή υπερφόρτωση ενός Καΐρου που έχει αλλάξει πλέον οριστικά...  Ένα μελαγχολικό ποίημα αγάπης - μίσους στο Κάιρο και στο ρόλο που παίζουν οι κινηματογραφιστές σε κάθε πόλη βρισκόμενη σε οποιοδήποτε πόνο».
Jay Weissberg, Variety

 

«Μεγαλοπρεπές...μια λεοντόκαρδη ελεγεία για την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, την καλλιτεχνική κληρονομιά του αραβικού κόσμου, την εμπνευσμένη πολιτική, την ελπίδα την ίδια».
Kaelen Wilson-Goldie, Artforum

 

"Όμορφα οπτικοποιημένη και σύνθετα μονταρισμένη, σε ένα πυκνό patchwork ανθρώπων, συναισθημάτων και γεγονότων».
Deborah Young, The Hollywood Reporter

 

«Το ντεμπούτο του El Said αποτελεί αναμφίβολα μια έξοχα ατμοσφαιρική εμβύθιση σε εκείνες τις παράξενες ημέρες.»
Στις κορυφαίες πέντε «μεγάλες κινηματογραφικές ελπίδες» από το London Film Festival του Sight & Sound

 

«Ένα περήφανο ρέκβιεμ σε αυτήν την πολύβουη μητρόπολη.»
The Guardian

 

«Είναι προ πάντων μια γενναιόδωρα αισθαντική ταινία, η οποία πασχίζει να εξισορροπήσει τις πυκνές, μεταβαλλόμενες στρώσεις εικόνας και ήχου που συντρίβουν τις όποιες λεκτικές περιγραφές του Καΐρου.»

Stuart Klawans- The Nation Magazine

 

«Ένα ποιητικό ημερολόγιο ταξιδιού, μια εκφραστικότατη εκτέλεση... Η ταινία αυτή αποτελεί ήδη αντικείμενο εποχής».
The Independent

 

Στοιχεία ταινίας:

In the Last Days of the City (2016)

Σκηνοθεσία: Tamer El Said

Σενάριο: Tamer El Said, Rasha Salti

Παραγωγή: Tamer El Said, Khalid Abdalla

Συμπαραγωγή: Hana Al Bayaty, Michel Balagué, Marcin Malaszczak, Cat Villiers

Εικονολήπτης: Bassem Fayad

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Salah Marei

Μοντάζ: Mohamed Abdel Gawad, Vartan Avakian, Barbara Bossuet

Σχεδιασμός ήχου: Victor Bresse

Μίξη ήχου: Mikaël Barre

Μουσική: Amélie Legrand, Victor Moïse

Σκηνογραφία: Yasser Al-Husseini

Κοστούμια: Zeina Kiwan

Χρώμα: Grading Jorge, Piquer Rodriguez

Οπτικά εφέ: Unai Rosende

Διάρκεια: 118 λεπτά

Γλώσσα: Αραβικά

Υπότιτλοι: Αγγλικά και Ελληνικά


Ώρα έναρξης: 20:30

Διεύθυνση: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου, 10435, Αθήνα (Μετρό Κεραμεικός)

Τιμή εισόδου: 5 ευρώ

 

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη Tamer El Said στα Αγγλικά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το luc-athens.org.