Ο Τζακ Νίκολσον είναι ένας πάμπλουτος μισάνθρωπος που θησαύρισε από την ιδέα του να κατασκευάσει νοσοκομεία με δύο κρεβάτια ανά δωμάτιο. Η μοίρα το έφερε και τώρα νοσηλεύεται σε ένα από αυτά, παρέα με τον Μόργκαν Φρίμαν, ο οποίος υποδύεται έναν μηχανικό αυτοκινήτων. Είναι και οι δύο καρκινοπαθείς και, απ' ό,τι φαίνεται από τις εξετάσεις, δεν τους μένει και πολύς χρόνος ζωής. Τα λεφτά δεν είναι θέμα και οι συμπληρωματικοί τους χαρακτήρες δένουν απόλυτα μπροστά σε μια θαρραλέα απόφαση: συντάσσουν μια λίστα με τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες τους και εγκαταλείπουν τις τελικές θεραπείες, για να γυρίσουν τον κόσμο. Ο κατάλογος περιλαμβάνει εφηβικά απωθημένα (τατουάζ και ελεύθερη πτώση από αλεξίπτωτο), μεγαλοπρεπείς επισκέψεις στο Ταζ Μαχάλ και πολυτελή γεύματα σε κοσμοπόλεις, μέχρι την ανάγκη να φιλήσουν το πιο ωραίο κορίτσι της γης.

Φυσικά, η ταινία είναι εξόχως κατασκευασμένη και δεν θα έχαβε κανείς το κόλπο της αν δεν έπαιζαν οι δυο καλύτεροι κινηματογραφικοί ηθοποιοί, τουλάχιστον της γενιάς που καλούνται να υπηρετήσουν. Τους ταιριάζουν οι ρόλοι, η κόντρα που βγαίνει από την εκκεντρικότητα εναντίον της ταπεινότητας, και καταφέρνουν να ανταλλάσσουν σοφία και τρέλα ως προς τις ανάγκες και τα ελλείμματα του καθενός.

Το μεγάλο συν της σκούρας αλλά όχι και τόσο μαύρης αυτής κωμωδίας είναι η ατμόσφαιρα που βγαίνει από ένα καθαρά καταθλιπτικό θέμα. Καρκινοπαθείς στο τελείωμα με τη μισή πρώτη ώρα να κάθονται στη θέση του θανατοποινίτη, δεν είναι και η πιο ευοίωνη προοπτική. Ωστόσο γρήγορα περνάνε στην πλάκα της βίαιης αντίδρασης και στη συνέχεια φιλοσοφούν το πεπρωμένο και τον υλισμό που δρα κατευναστικά στη μοιρολατρία μπροστά στο άγνωστο.

Ενστάσεις υπάρχουν πολλές και πρώτη πρώτη η αδιανόητα υψηλή νοημοσύνη του μηχανικού/Φρίμαν που πήγε στράφι επί 46 χρόνια στα γκαράζ (και πάλι, δεν γίνεται να έχει αναθρέψει πολυμελή οικογένεια και να ζει άνετα με τέτοια δουλειά). Και ο πλούσιος του Νίκολσον είναι πιο Νίκολσον απ' ό,τι αντέχει ο χαρακτήρας και βρίθει από τρύπες. Μαζί όμως, χορεύουν αριστοτεχνικά και ανάλαφρα ένα χολιγουντιανό τανγκό του θανάτου, ο Τζόκερ κι ο Μπαρμπα-Θωμάς, σε ένα χαριτωμένο εγχειρίδιο που ξορκίζει το κακό.