Ο Βαρδής Μαρινάκης επιστρέφει με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, το Ζίζοτεκ, που διαγωνίστηκε για τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τη μοναχική περιπέτεια του 9χρονου Ιάσονα (Αύγουστος Λάμπρου-Νεγρεπόντης, σε μια συγκινητική και επίπονη ερμηνεία), ο οποίος βρίσκει καταφύγιο στα βουνά και σανίδα σωτηρίας έναν ιδιότροπο, απομονωμένο, σιωπηλό μεσήλικα, αφότου η μητέρα του κυριολεκτικά τον εγκατέλειψε.

 

Με εμπιστοσύνη στη visual αφήγηση, ο Μαρινάκης υπηρετεί το concept του, τη δημιουργία μιας ασυνήθιστης οικογένειας, με τελικό προορισμό την κατάκτηση της πολυπόθητης οικειότητας, την αγκαλιά που κάθε παιδί λαχταρά, μέσα από οριακές καταστάσεις κινδύνου και ενστίκτων, σε μια μακρινή παραλλαγή του Road, σπάζοντας σταδιακά την ψυχρότητα της κατασκευής του με τρυφερές στιγμές.

 

Η φιλοδοξία του είναι να αντιπαραθέσει το αστικό τοπίο στο φυσικό, τη ρεαλιστική σκληρότητα της εγκατάλειψης σε ένα ονειρικό όσο και επικίνδυνο πέρασμα στην ενηλικίωση, στα κρυμμένα τραύματα με έναν αχνό αποκρυφισμό, όσο η περιπλάνηση βαθαίνει. Αυτό που λείπει είναι η ένταση στο μακρύ denouement.