24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Διεθνή

Φον ντερ Λάιεν: Βουλγαρία και Πολωνία θα πάρουν φυσικό αέριο από τις γειτονικές τους χώρες στην ΕΕ

Φον ντερ Λάιεν: Βουλγαρία και Πολωνία θα πάρουν φυσικό αέριο από τις γειτονικές τους χώρες στην ΕΕ Facebook Twitter
0

Φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες θα λαμβάνουν η Βουλγαρία και η Πολωνία, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επεσήμανε, δε, ότι η πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.

Οι προμήθειες στην Πολωνία και τη Βουλγαρία διακόπηκαν αφού αρνήθηκαν τον προτεινόμενο μηχανισμό της Gazprom για πληρωμές σε ρούβλια, ο οποίος σύμφωνα με τον κολοσσό του φυσικού αερίου δεν παραβιάζει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τη Μόσχα, η μετάβαση σε πληρωμές ρωσικού αερίου με ρούβλια αντί για ευρώ ή δολάρια αποτελεί απάντηση στις δυτικές κυρώσεις. Σημειώνεται πως η Ρωσία προμηθεύει αέριο μέσω αγωγών σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Ρωσία προσπαθεί να μας εκβιάσει», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής , ενώ σημείωσε ότι η απάντηση της ΕΕ θα είναι «άμεση, ενωμένη και συντονισμένη».

«Πρώτον, θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις της Gazprom θα έχουν τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους Ευρωπαίους καταναλωτές», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι σήμερα συναντήθηκε η ομάδα συντονισμού της ΕΕ για το φυσικό αέριο, κατά την οποία, η Πολωνία και η Βουλγαρία, ενημέρωσαν για την κατάσταση. «Και οι δύο χώρες λαμβάνουν αέριο από τους γείτονές τους στην ΕΕ. Αυτό δείχνει την αλληλεγγύη μεταξύ μας, αλλά και την αποτελεσματικότητα παλαιότερων επενδύσεων, όπως οι διασυνδέσεις και άλλες υποδομές φυσικού αερίου», ανέφερε στη συνέχεια.

Δεύτερον, η Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της για να διασφαλίσει την επαρκή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου, μεσοπρόθεσμα, είπε η φον ντερ Λάιεν. «Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης REPowerEU θα μας βοηθήσει να μειώσουμε σημαντικά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ήδη από φέτος. Έχουμε, επίσης, εξασφαλίσει συμφωνία με τις ΗΠΑ για προμήθεια επιπλέον υγροποιημένο αέριο (LNG), φέτος και τα επόμενα χρόνια. Θα εργαστούμε χέρι-χέρι με τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουμε εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και από άλλους εταίρους», πρόσθεσε η ίδια. Ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιο για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, στα μέσα Μαΐου.

«Η τελευταία επιθετική κίνηση της Ρωσίας μας υπενθυμίζει ότι χρειαζόμαστε να εργαστούμε με αξιόπιστους εταίρους και να χτίσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», ανέφερε, τέλος η Πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ σημείωσε ότι η γαλλική προεδρία θα συγκαλέσει συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, το συντομότερο δυνατό.

Κατέληξε λέγοντας ότι «το Κρεμλίνο απέτυχε πάλι στην απόπειρά του να διχάσει τα κράτη-μέλη» και ότι «η εποχή των ρωσικών ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη φτάνει στο τέλος της».

Πολωνία: «Άμεση επίθεση από τη Ρωσία η διακοπή παροχής φυσικού αερίου»

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι χαρακτήρισε τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως «άμεση επίθεση» στην Πολωνία, προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν θα ενδώσει σε «αυτόν τον εκβιασμό».

Ο ίδιος μίλησε αφότου η πολωνική κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας φυσικού αερίου PGNiG επιβεβαίωσε ότι ο ρωσικός κολοσσός Gazprom έχει «αναστείλει πλήρως» την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία μέσω του αγωγού Yamal.

«Η Ρωσία όχι μόνο πραγματοποίησε μια βάναυση, δολοφονική επίθεση στην Ουκρανία [...] αλλά επιτίθεται επίσης σε όλη την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης», είπε ο Μοραβιέτσκι μιλώντας σε βουλευτές.

«Χάρη στις προσπάθειές μας, η Πολωνία δεν θα χρειαστεί καθόλου ρωσικό αέριο από αυτό το φθινόπωρο», είπε χαρακτηριστικά αφού μίλησε για μια «άμεση επίθεση» κατά της Πολωνίας.

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως εργαλείο εκβιασμού

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως εργαλείο εκβιασμού, μετά τη διακοπή των εξαγωγών στην Πολωνία και την Βουλγαρία από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom.

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας και ότι δεν συμμετέχει σε εκβιασμό.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε επίσης να διευκρινίσει πόσες χώρες έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε αλλαγή των πληρωμών για το φυσικό αέριο σε ρούβλια σύμφωνα με το διάταγμα που εξέδωσε τον περασμένο μήνα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν πληρώσει σε ρούβλια

Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει για εισαγωγές ρωσικής ενέργειας σε ρούβλια όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ είναι συνολικά δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank για να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές που βρίσκονται κοντά στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό της Gazprom.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακόμα κι αν οι άλλοι αγοραστές απορρίψουν τους όρους του Κρεμλίνου, δεν αναμένεται να προχωρήσει σε περισσότερες διακοπές προμήθειας, μετά τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, που λήγουν οι επόμενες πληρωμές.

EE: Η Ρωσία προσπαθεί να εκβιάσει με το φυσικό αέριο- Απαράδεκτο και αδικαιολόγητο

Προσπάθεια της Ρωσίας να εκβιάσει την ΕΕ με το φυσικό αέριο κατήγγειλε νωρίτερα σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι αναστέλλει τις παραδόσεις στην Πολωνία και τη Βουλγαρία.

«Η ανακοίνωση της Gazprom ότι μονομερώς θα σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι άλλη μια προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως εργαλείο για εκβιασμό», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Δείχνει μία ακόμη φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως παρόχου φυσικού αερίου. Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Είμαστε σε στενή επαφή με όλες τις χώρες- μέλη», συμπλήρωσε η φον ντερ Λάιεν.

«Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε όλη την ΕΕ», δήλωσε ακόμη, σημειώνοντας ότι χώρες- μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή εναλλακτικά σχέδια «για ακριβώς ένα τέτοιο σενάριο» και έχουν συνεργαστεί με την Κομισιόν για τον συντονισμό.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και πως υπάρχει πλήρης αλληλεγγύη προς της χώρες που επηρεάζονται «από αυτή τη νέα πρόκληση».

Με πληροφορίες από Bloomberg, AFP, Telegraph και Reuters

Διεθνή
0

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε τη γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες για να τιμήσει τον Κωνσταντίνο

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε τη γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες για να τιμήσει τον Κωνσταντίνο

Ο Βρετανός μονάρχης ήταν απών στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο - Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ο Κάρολος φορά τη γραβάτα, σύμβολο της ελληνικής καταγωγής του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Τι συμβαίνει με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ; Ακύρωσε την παρουσία του στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου στο... παρά πέντε

Διεθνή / Τι συμβαίνει με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ; Ακύρωσε την παρουσία του στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου στο παρά πέντε

Μόλις 46 λεπτά πριν την έναρξη της τελετής ειδοποιήθηκαν οι προσκεκλημένοι πως ο διάδοχος του θρόνου δεν θα δώσει το παρών - Επιστρέφει στο προσκήνιο ο πρίγκιπας Άντριου; 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Βασιλική οικογένεια Βρετανίας: Πέθανε ο Τόμας Κίνγκστον, σύζυγος της Γκαμπριέλα Γουίνδσορ

Διεθνή / Πέθανε στα 45 του χρόνια ο Τόμας Κίνγκστον, μέλος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας

«Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα ενημερώθηκαν για τον θάνατο του, όσοι τον γνώριζαν θρηνούν ένα πολυαγαπημένο μέλος της οικογένειας», ανέφερε το παλάτι του Μπάκινγκχαμ
NEWSROOM