ΦΩΤΙΕΣ

Ο μπαμπάς μου ο Πικάσο

Ο μπαμπάς μου ο Πικάσο Facebook Twitter
0

Η Maya Picasso φαίνεται πώς είχε μια πολύπλοκη σχέση με τον πατέρα της. «Όταν πέθανε, ζούσε με την τελευταία σύζυγό του που τον κρατούσε απομονωμένο. Η μητέρα μου είχε να τον δει χρόνια. Όλα αυτά τα έργα τέχνης αναβιώνουν μνήμες. Είναι σαν μια βιογραφία, ένα ημερολόγιο, το οποίο είναι ωραίο αλλά και σχεδόν βίαιο για το παιδί του, γιατί βλέπει τις σκέψεις του. Δεν υπάρχει φίλτρο».

Η ίδια η Maya συμπληρώνει σε συνέντευξή της το 1996 για τους πίνακες και τα σχέδια που της είχε κάνει ο πατέρας της: «Οι πίνακές του είναι απίστευτα αληθινοί. Τα πάντα είναι εδώ: τα ρούχα του μικρού κοριτσιού που ήμουν, τα μαλλιά μου, ακόμα και τα παιχνίδια μου...».

Είναι σαν μια βιογραφία, ένα ημερολόγιο, το οποίο είναι ωραίο αλλά και σχεδόν βίαιο για το παιδί του, γιατί βλέπει τις σκέψεις του. Δεν υπάρχει φίλτρο.

Τα παραπάνω αποσπάσματα ακούγονται στην έκθεση Picasso and Maya: Father and Daughter που παρουσιάζεται μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου στη γκαλερί Gagosian στο Παρίσι και επιχειρεί να ρίξει φως σ' αυτή τη λιγότερο γνωστή πλευρά του καλλιτέχνη, στον ρόλο του ως πατέρα, καθώς και στη σχέση του με την πρώτη κόρη του Maya η οποία, όπως άλλωστε δείχνουν και τα έργα του, φαίνεται πώς ήταν πολύ ιδιαίτερη.

Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες του καλλιτέχνη, ανέκδοτο υλικό και φωτογραφίες που έχει στην κατοχή της η επιμελήτρια της έκθεσης, η οποία δεν είναι άλλη από την κόρη της Maya και εγγονή του Πικάσο, Diana Widmaier Picasso. Παρουσιάζουμε μερικά από τα έργα που εκτίθενται.

Ο μπαμπάς μου ο Πικάσο Facebook Twitter
Ο Πικάσο και η Maya όταν γεννήθηκε, Clinique du Belvédère, Boulogne-Billancourt, 6 Σεπτεμβρίου 1935. ©Succession Picasso 2017Archives Maya Widmaier-Ruiz-Picasso
Ο μπαμπάς μου ο Πικάσο Facebook Twitter
Πατέρας και κόρη τον Αύγουστο του 1944 στο Παρίσι. ©Succession Picasso 2017Archives Maya Widmaier-Ruiz-Picasso
Ο μπαμπάς μου ο Πικάσο Facebook Twitter
Pablo Picasso, Maya au tablier, 1938. © Succession Picasso 2017. Φωτογραφία: Zarko Vijatovic, Courtesy Gagosian
Ο μπαμπάς μου ο Πικάσο Facebook Twitter
Pablo Picasso, Portrait de Maya de profil, 1943. © Succession Picasso 2017, Courtesy Gagosian
Ο μπαμπάς μου ο Πικάσο Facebook Twitter
Η Maya και ο Πικάσο, “Le mystère Picasso”, Νίκαια (Studios de la Victorine) 1955. © Succession Picasso 2017. Φωτογραφία: Edward Quinn ©
Ο μπαμπάς μου ο Πικάσο Facebook Twitter
Pablo PIcasso, Maya à la poupée et au cheval, 1938. © Succession Picasso 2017. Φωτογραφία: Rob McKeever, Courtesy Gagosian
Ο μπαμπάς μου ο Πικάσο Facebook Twitter
Pablo Picasso, Femme au béret rouge à pompon, 1937. © Succession Picasso 2017, Courtesy Gagosian
Ο μπαμπάς μου ο Πικάσο Facebook Twitter
Ο ζωγράφος με τα παιδιά του Maya, Claude και Paloma στην παραλία,1953. © Succession Picasso 2017. Φωτογραφία: Edward Quinn ©
Ο μπαμπάς μου ο Πικάσο Facebook Twitter
Τα τρία παιδιά του Πικάσο βάζουν ταυτόχρονα τα χέρια τους στο κεφάλι του πατέρα τους. Στα δεξιά στέκεται ο Ζαν Κοκτώ. Vallauris 1955. © Succession Picasso 2017. Φωτογραφία: Edward Quinn ©
Εικαστικά
0

ΦΩΤΙΕΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ