Οι εθνικές ελληνικές ενδυμασίες αφηγούνται την ιστορία τους στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Nelly’s, (Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεϊραδάρη), συνεργάτες της Έκθεσης Λαϊκής Χειροτεχνίας που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των Δελφικών Εορτών, φορώντας ενδυμασίες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, Δελφοί 1930 Φωτ.: Μουσείο Μπενάκη

Όταν ο Αντώνης Μπενάκης απέδειξε ότι οι Ελληνικές ενδυμασίες είναι Υψηλή Ραπτική

0

Ένα εντελώς τυχαίο γεγονός, η ανακάλυψη μιας πρώιμης «διαθήκης» του Αντώνη Μπενάκη από την Πρόεδρο της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, Ειρήνης Γερουλάνου, όπου ο ιδρυτής του μουσείου προέτασσε την αναγκαιότητα της έκδοσης του λευκώματος των Εθνικών Ενδυμασιών ως ένα «πραγματικώς εθνικής σημασίας έργον» ήταν η αφορμή για να οργανωθεί η έκθεση που συνενώνει κάτω από την ομπρέλα της πολλούς ανθρώπους και φέρνει στο φως άγνωστες ιστορίες.

Αν κάτι, όμως, αποτυπώνει με ενάργεια το βιβλίο που ενέπνευσε τη μεγάλη έκθεση με τίτλο «Οι ιστορίες πίσω από την έκδοση Ελληνικαί Εθνικαί Ενδυμασίαι», ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη με το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, είναι το μεγάλο, κοινό όραμα του ιδρυτή του μουσείου, Αντώνη Μπενάκη, της περίφημης λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη, του πρωτοπόρου της τυπογραφίας και των γραφικών τεχνών Κωνσταντίνου Ασπιώτη, του κοσμοπολίτη ζωγράφου Νίκολας Σπέρλινγκ και όλων όσοι προέβαλλαν από κοινού μια ελληνικότητα που θα είχε κοινή ταυτότητα και θα μπορούσε να οικειοποιηθεί εκ νέου και με τον πλέον μοντέρνο τρόπο τη λαϊκή τέχνη.

Η έκθεση «Οι ιστορίες πίσω από την έκδοση Ελληνικαί Εθνικαί Ενδυμασίαι» έχει πολλές ιστορίες να αφηγηθεί για μια ολόκληρη εποχή. Δεν ήταν απλώς ένα λεύκωμα αλλά ένας ολόκληρος αστερισμός ανθρώπων, όπως φαίνεται από την έκθεση αλλά και από την ειδική έκδοση που τη συνοδεύει.

Οι περίτεχνες, πανέμορφες φορεσιές με τα τολμηρά ζωηρά χρώματα, που σήμερα κάλλιστα θα υιοθετούσαν οι μοντέρνοι οίκοι μόδας και αναδεικνύονται στις προθήκες της έκθεσης, στόλιζαν τις σελίδες του ιστορικού λευκώματος. Μάλιστα, ξεχωρίζουν για την ευφάνταστη λεπτομέρεια που αναδεικνύουν: από τα εντυπωσιακά κόκκινα φέσια που, με τον έντονο χρωματισμό τους, παραπέμπουν στους αναγεννησιακούς ζωγράφους, μέχρι την ευφάνταστη, λεπτομερή διακόσμηση στα ξόμπλια, στα βαριά ή διάφανα υφάσματα είναι τεράστιο το εύρος της λαϊκής τέχνης που ο Αντώνης Μπενάκης φρόντισε να αναδειχθεί με κάθε τρόπο εκδίδοντας αυτό το σπουδαίο λεύκωμα, χωρίς να σκεφτεί καν το χρόνο που αφιέρωσε ή το κόστος.

cover
Ξένια Πολίτου,
επιμελήτρια της Συλλογής Νεοελληνικού Πολιτισμού στο Μουσείο Μπενάκη

«Όλα ξεκινούν από αυτό το βιβλίο», δηλώνει στη LiFO η επιμελήτρια της Συλλογής Νεοελληνικού Πολιτισμού στο Μουσείο Μπενάκη, Ξένια Πολίτου, δείχνοντάς μας την προθήκη με τους εμβληματικούς δύο τόμους της συλλεκτικής έκδοσης που κοσμούν την έκθεση, εξηγώντας μας ότι η ιδέα για το βιβλίο ήταν τόσο κεντρική για τον δημιουργό του Μουσείου Μπενάκη, που ξεκινά αρκετά προτού το Μουσείο ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό. «Από το βιβλίο βλέπουμε ότι ο Αντώνης Μπενάκης έχει αναλάβει ενεργό ρόλο ως επιμελητής της έκδοσης, ενώ από την αλληλογραφία του διαπιστώνουμε πόσο την παρακολουθεί, πόσο τον ενδιαφέρει καθ’ όλο το διάστημα της προετοιμασίας της, που διήρκεσε πάνω από μια δεκαπενταετία».

Αυτή η διαδικασία ήταν τόσο χρονοβόρα γιατί ο ιδρυτής του μουσείου προτίμησε, αντί να βασιστεί σε φωτογραφίες για τη δημιουργία του λευκώματος με τις εθνικές φορεσιές, να απευθυνθεί στον κοσμοπολίτη ζωγράφο Νίκολας Σπέρλινγκ για την εικονογράφηση, επειδή ήξερε ότι ειδικευόταν στη μικρογραφία. Λόγω των υψηλών απαιτήσεων της συγκεκριμένης έκδοσης και επειδή ο εμπνευστής της ήθελε να αποδοθεί με ακρίβεια κάθε λεπτομέρεια, προσέφυγε επίσης στο εργοστάσιο λιθογραφίας Ασπιώτη-ΕΛΚΑ που ακολουθούσε πρωτοποριακές μεθόδους όσον αφορά την ιδανική αποτύπωση εκθεμάτων.

Οι εθνικές ελληνικές ενδυμασίες αφηγούνται την ιστορία τους στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Nelly’s (Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεϊραδάρη). Η Ειρήνη Καλλιγά, το γένος Μπενάκη, 1932 (αριστερά). Nicolas Sperling, «Γυναικεία μορφή με ενδυμασία από την Ανατολική Ρωμυλία (Καβακλί)», παστέλ και μολύβι σε χαρτί. Εικονίζεται η Ειρήνη Καλλιγά (δεξιά) (Μουσείο Μπενάκη).

Σημαντική στο όλο εγχείρημα ήταν αναμφίβολα η συνεισφορά της καταξιωμένης ήδη τότε λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη, η οποία πρέπει να διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη δημιουργία του λευκώματος αλλά και στην επιλογή των ενδυμασιών, «χωρίς αυτό να τεκμηριώνεται, αλλά είναι δικό μας συμπέρασμα», όπως τονίζει χαρακτηριστικά η Ξένια Πολίτου. Αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο με τη σειρά της, η εταιρεία Ασπιώτη κατάφερε να μεταφέρει στο χαρτί με ακρίβεια τους πίνακες που ζωγράφισε ο Σπέρλινγκ.

cover
Παρή Καλαμαρά, 
επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας

«Η εταιρεία Ασπιώτη είχε ήδη συνενωθεί με την Εταιρεία Λιθογραφίας και Κυτιοποιίας Αθηνών και είχαν συναποτελέσει την Α.Ε. Ασπιώτη-ΕΛΚΑ, με τα κύρια χαρακτηριστικά της εταιρείας να είναι ότι τολμούσε και επεδίωκε να πειραματιστεί», μας εξηγεί η επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, Παρή Καλαμαρά. «Σε κάθε φορεσιά εμπλέκονται από επτά, το λιγότερο, έως δεκαεννιά χρώματα τα οποία κατασκευάζουν και τυποποιούν οι άνθρωποι της εταιρείας για να παραγάγουν τελικά το λεύκωμα. Και αυτό είναι από μόνο του ένα πολύ πρωτοποριακό και ποιοτικά άρτιο έργο». Η κ. Καλαμαρά μάς δείχνει, έχοντας ως παράδειγμα το κεντρικό έκθεμα της Βέροιας, πώς αρχικά φωτογραφίζεται ο πίνακας με ειδική κάμερα, πώς η εικόνα περνάει στις γυάλινες πλάκες με μεσολάβηση ρόστερ που επιτρέπει τη σωστή εκτύπωση σε χαρτί και πώς είχε αντικατασταθεί από τότε η πέτρα, που πρωταγωνιστούσε στη λιθογραφία, από έναν ελαφρύ τσίγκο – είναι τρομερό να σκέφτεσαι ότι υπήρχε από τότε η τεχνολογία offset. «Αναφορικά με όλη αυτήν τη διαδικασία και τις μεθόδους που υιοθετήθηκαν απευθυνθήκαμε, με αφορμή τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης, σε έναν δάσκαλο της παραδοσιακής τυπογραφίας, τον Γιώργο Μαθιόπουλο, ο οποίος κατέληξε σε αυτά έπειτα από έρευνα», μας πληροφορεί η Παρή Καλαμαρά.

Ο ρόλος των Δελφικών Εορτών

Οι εθνικές ελληνικές ενδυμασίες αφηγούνται την ιστορία τους στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Nicolas Sperling, «Η κα Βαλαωρίτου με παραδοσιακή ενδυμασία Λευκάδας», δεκαετία 1930, μολύβι και παστέλ σε χαρτί, 101Χ75 εκ. Φωτ.: Μουσείο Μπενάκη
Οι εθνικές ελληνικές ενδυμασίες αφηγούνται την ιστορία τους στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Η Ελένη Βαλαωρίτου με Λευκαδίτικη ενδυμασία, Δελφοί 1930.

Ήδη τη δεκαετία του ’30 που ξεκινούν οι εργασίες για την έκδοση έχει μεσολαβήσει, όπως μας υπενθυμίζει η κ. Πολίτου, η ίδρυση της Εταιρείας Φιλοτέχνων, ενός σωματείου με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής αλλά και της λαϊκής τέχνης, με μέλη την Αγγελική Χατζημιχάλη και τον Αντώνη Μπενάκη, ενώ την ίδια εποχή πρωταγωνιστικό ρόλο αναφορικά με την πρόσληψη της λαϊκής τέχνης παίζουν το Λύκειο των Ελληνίδων, το Μουσείου Κοσμητικών Τεχνών, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, ο Αριστοτέλης Ζάχος.

Σημείο συνάντησης και κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν επίσης οι Δελφικές Εορτές που οργανώνει ο Άγγελος Σικελιανός με την τότε σύζυγό του Αμερικανίδα χορογράφο, Εύα Πάλμερ, όπου έχει πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο ο Μπενάκης, ο οποίος, επίσης, είναι κεντρικός χρηματοδότης τους. Εδώ ακριβώς εντοπίζεται το σημείο εκκίνησης του λευκώματος «Ελληνικαί Εθνικαί Ενδυμασίαι», καθώς εκεί προσκαλεί ο Μπενάκης τον Σπέρλινγκ από την Ινδία για «εργασία εκτελέσεως σειράς πινάκων ελληνικών ενδυμασιών».

Στους Δελφούς βρίσκεται ήδη η Nelly’s, η οποία φωτογραφίζει συστηματικά πια, και στην οποία η Πηνελόπη Δέλτα έχει αναθέσει να καλύψει φωτογραφικά το γεγονός. «Υπάρχει σειρά φωτογραφιών όλων αυτών των κυριών που αναδεικνύουν τις φορεσιές και το δελφικό τοπίο, τα οποία βλέπουμε ταυτόχρονα σε αυτά τα σχέδια», μας λέει η κ. Πολίτου και μας δείχνει τη χαρακτηριστική διαδρομή που ακολούθησαν, συγκρίνοντας τα σχέδια του Σπέρλινγκ με τις φωτογραφίες στις οποίες εντόπισαν ότι βασίστηκαν αυτά.

Οι εθνικές ελληνικές ενδυμασίες αφηγούνται την ιστορία τους στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Nicolas Sperling, «Η δεσποινίς Παπαρηγοπούλου με καραγκούνικη ενδυμασία», δεκαετία 1930, μολύβι και κάρβουνο σε χαρτί, 101Χ75 εκ. Φωτ.: Μουσείο Μπενάκη
Οι εθνικές ελληνικές ενδυμασίες αφηγούνται την ιστορία τους στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Nelly’s (Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραΐδάρη), η Μαρία Παπαρηγοπούλου με καραγκούνικη ενδυμασία Δελφοί 1930 Φωτ.: Μουσείο Μπενάκη
Οι εθνικές ελληνικές ενδυμασίες αφηγούνται την ιστορία τους στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Ο Αλέξανδρος Μπενάκης με κρητική ενδυμασία, 1912-13 Φωτ.: Μουσείο Μπενάκη
Οι εθνικές ελληνικές ενδυμασίες αφηγούνται την ιστορία τους στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Nicolas Sperling, «Κρήτη - αστική», υδατογραφία σε χαρτί 51Χ34 εκ. Εικονίζεται ο Αντώνης Μπενάκης Φωτ.: Μουσείο Μπενάκη

Παρότι δεν έχουν πλήρη εικόνα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, ωστόσο, μέσα από την εξονυχιστική τους έρευνα και βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, οι επιμελήτριες της έκθεσης εικάζουν ότι ο Σπέρλινγκ χρησιμοποιούσε προπαρασκευαστικά σχέδια από τις διάφορες αστές που πόζαραν με την παραδοσιακή ενδυμασία, μια διαδικασία στην οποία καταλυτικό ρόλο είχε ο Μπενάκης, ακόμα και για την επιλογή των προσώπων. Παρούσα στη διαδικασία ήταν και η Αγγελική Χατζημιχάλη, η οποία επέβλεπε αν οι ενδυμασίες προσαρμόζονταν με τον σωστό τρόπο.

Εντυπωσιάζει το πορτρέτο του ίδιου του Αντώνη Μπενάκη με κρητική ενδυμασία αλλά και της κόρης του Ειρήνης Καλλιγά. Η όλη αισθητική –οι γκρεμοί, τα βράχια που δέσποζαν στο βάθος ως φόντο–βλέπουμε να κυριαρχεί και στις φωτογραφίες της Nelly’s, όπου ακόμα και οι πόζες των μοντέλων ακολουθούν την ίδια λογική. Πρόκειται για κυρίαρχες χειρονομίες που αποπνέουν το ιδεολογικό κλίμα της εποχής, το οποίο είχε στο επίκεντρο την ελληνικότητα σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου. Ακόμα και σε κοσμικό επίπεδο, βλέπουμε τις κυρίες των Αθηνών να φορούν τις φορεσιές και να υιοθετούν τη λαϊκή κουλτούρα ως κυρίαρχη στάση ζωής.

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κάνουν τη λαϊκή τέχνη κτήμα τους, έπειτα από τη Μικρασιατική Καταστροφή, φορώντας τις φορεσιές σε διάφορες κοσμικές εκδηλώσεις και μετατρέποντάς τες σε κυρίαρχη μόδα. Κομμάτια από κεντήματα τα κάνουν αμπαζούρ, η λαϊκή τέχνη γίνεται η ελληνική μόδα της εποχής», μας εξηγεί η κ. Πολίτου. Δεν είναι τυχαία η άλλη πλευρά της ελληνικότητας που επινοείται ή ανακαλύπτεται ευρέως και τη βλέπουμε στην κυρίαρχη τέχνη, στους ζωγράφους της εποχής που αρχίζουν να εμπνέονται από τη λαϊκότητα, όπως ο Τσαρούχης, ή σε ποιητές ή λογοτέχνες, όπως ο Γιώργος Σεφέρης, ο οποίος φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη συμβολική ισχύ του Μακρυγιάννη και το αισθητικό σθένος του Θεόφιλου. Τέλος, υπάρχει και η θεσμική, η κρατική αφήγηση, που θα τη δούμε είτε με τις εκδόσεις Nικολούδη, είτε με τις γιορτές του Παναθηναϊκού Σταδίου, τις οποίες οργανώνει το δικτατορικό καθεστώς Μεταξά.

Οι εθνικές ελληνικές ενδυμασίες αφηγούνται την ιστορία τους στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Λιθογραφημένο αντίτυπο του πίνακα 46α του Nicolas Sperling «Βέρροια» (ΙΑ / ΕΤΕ, Συλλογή Εταιρείας Γραφικών Τεχνών Ασπιώτη – ΕΛΚΑ).

Γεννώντας διαρκώς ιστορίες

Για όλους αυτούς τους ανθρώπους που κάνουν τη λαϊκή τέχνη κτήμα τους έπειτα από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το βιβλίο λειτουργεί, κατά κάποιον τρόπο, ως σημείο αναφοράς και οδηγός. «Ύστερα από την κατάρρευση της Μεγάλης Ιδέας λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, η μελέτη του πρόσφατου υλικού πολιτισμού και το ενδιαφέρον της μορφωμένης αστικής τάξης για τη λαϊκή τέχνη και την παράδοση της ελληνικής υπαίθρου επιτάθηκαν και ουσιαστικά ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης της εθνικής ταυτότητας, προτάσσοντας την ιδέα της ελληνικότητας ως πνευματικού αντίβαρου στο συλλογικό τραύμα», σημειώνει ο Σάββας Καράμπελας στον ειδικό τόμο «Οι ιστορίες πίσω από την έκδοση Ελληνικαί Εθνικαί Ενδυμασίαι» που συνοδεύει την έκθεση.

Ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η εθνική ανάταση και η προϊούσα επιβολή της λαϊκής τέχνης, ανθούν και οι εκδόσεις με διάφορες λαϊκές φορεσιές, αλλά δεν έχουν την ίδια ποιότητα, ούτε λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης όπως η έκδοση με επιμελητή τον Αντώνη Μπενάκη. Έξι μήνες έπειτα από την ίδρυσή του το Μουσείο Μπενάκη φιλοξένησε το Διεθνές Συνέδριο Μουσείων που διοργάνωνε η Διεθνής Επιτροπή Πνευματικής Συνεργασίας της Κοινωνίας των Εθνών –της μετέπειτα UNESCO–, με τον τότε πρόεδρό του, Αντώνη Μπενάκη, να παροτρύνει τις καλεσμένες κυρίες να φορέσουν εθνικές ενδυμασίες αντί για επίσημες τουαλέτες. Εντύπωση προκαλεί η χαρακτηριστική φωτογραφία που προβάλλεται στις προθήκες της έκθεσης, με τις ντυμένες με τις εθνικές φορεσιές κυρίες να περιβάλλουν τον Αντώνη Μπενάκη σε μια στιγμή συνύπαρξης εθνικής συνείδησης και κοσμικότητας.

Οι εθνικές ελληνικές ενδυμασίες αφηγούνται την ιστορία τους στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Nicolas Sperling, «Πορτρέτο Αντώνη Μπενάκη», 1927, παστέλ σε χαρτί επικολλημένο σε μουσαμά (Μουσείο Μπενάκη).
Οι εθνικές ελληνικές ενδυμασίες αφηγούνται την ιστορία τους στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Nicolas Sperling, «Ανδρική μορφή με αστική ενδυμασία», παστέλ και μολύβι σε χαρτί. Εικονίζεται ο Αντώνης Μπενάκης (Μουσείο Μπενάκη) .

Είναι, εν προκειμένω, προφανές ότι το λεύκωμα και ο εμπνευστής του είχαν ασκήσει καθοριστική επίδραση στους αστικούς κύκλους της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Εθνική Τράπεζα θέλησε να αποκτήσει το λεύκωμα αμέσως μετά την κυκλοφορία του – ο πρώτος τόμος το 1848 και ο δεύτερος το 1854, οπότε ο Μπενάκης δεν είναι πια εν ζωή. Η Εθνική αγοράζει αρκετά αντίτυπα, τόσο από τον πρώτο όσο και από τον δεύτερο τόμο, τα οποίους προσφέρει είτε σε βιβλιοθήκες είτε ως δώρα.

Το λεύκωμα παραμένει ακριβό και λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής τυπώνεται σε συγκεκριμένο αριθμό αντιτύπων. Ωστόσο, ο αντίκτυπός του παραμένει μεγάλος και δείχνει τον σπουδαίο ρόλο που έπαιξε στην προβολή της διαμορφούμενης τότε εθνικής ταυτότητας ο εμπνευστής του λευκώματος και ιδρυτής του Μουσείου Μπενάκη, ο οποίος είχε αντιληφθεί από νωρίς τη μεγάλη επίδραση που θα είχε η έκδοση στα πολιτιστικά και πνευματικά πράγματα της Ελλάδας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η έκθεση «Οι ιστορίες πίσω από την έκδοση Ελληνικαί Εθνικαί Ενδυμασίαι» έχει πολλές ιστορίες να αφηγηθεί για μια ολόκληρη εποχή. Δεν ήταν απλώς ένα λεύκωμα αλλά ένας ολόκληρος αστερισμός ανθρώπων, όπως φαίνεται από την έκθεση αλλά και από την ειδική έκδοση που τη συνοδεύει, την οποία επιμελούνται ως επιστημονικές σύμβουλοι η Παρή Καλαμαρά και η Ξένια Πολίτου. Αμφότερες τονίζουν, ολοκληρώνοντας την ξενάγηση στην έκθεση, τον πολύτιμο ρόλο και την άψογη συνεργασία όλης της ομάδας, την οποία αποτελούν ο Σάββας Καράμπελας, η Χρυσαλένα Αντωνοπούλου, ο Παύλος Θανόπουλος, η Σταλίνα Βουτσινά, με τους οποίους, όπως τόνισαν, «κάναμε μαζί όλο αυτό το ταξίδι». Ίσως εδώ να μην ισχύει ότι σημασία έχει μόνο το ταξίδι, αλλά και ο προορισμός: το Μουσείο Μπενάκη στην καρδιά της Αθήνας.

Οι εθνικές ελληνικές ενδυμασίες αφηγούνται την ιστορία τους στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Ο Αντώνης Μπενάκης πλαισιωμένος από Αθηναίες ντυμένες με ελληνικές φορεσιές κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που δόθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Μουσείων στις 25.10.1931 (Μουσείο Μπενάκη).
Οι εθνικές ελληνικές ενδυμασίες αφηγούνται την ιστορία τους στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Μαρία Χρουσάκη, γυναίκα από τον Αλμυρό Βόλου στο Παναθηναϊκό Στάδιο κατά τη διάρκεια των εορτών της 4ης Αυγούστου 1937-40 (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου) (αριστερά). Nicolas Sperling, «Αλμυρός», υδατογραφία σε χαρτί. Βασίζεται στη φωτογραφία της Μ. Χρουσάκη (Μουσείο Μπενάκη) (δεξιά).
Οι εθνικές ελληνικές ενδυμασίες αφηγούνται την ιστορία τους στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Σπύρος Μελετζής, ο Ιωάννης Βλαχιώτης από την Κάτω Μερόπη Πωγωνίου, 1937-38 (αριστερά). Nicolas Sperling, «Χωρικός Πωγωνίου», υδατογραφία σε χαρτί. Εικονίζεται ο Ιωάννης Βλαχιώτης (δεξιά) (Μουσείο Μπενάκη).
Οι εθνικές ελληνικές ενδυμασίες αφηγούνται την ιστορία τους στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Γυάλινη πλάκα («τζάμι»), του πίνακα 64 του Nicolas Sperling «Σκύρος – Χωρική – Καθημερινόν» (ΙΑ / ΕΤΕ, Συλλογή Εταιρείας Γραφικών Τεχνών Ασπιώτη – ΕΛΚΑ). // Nicolas Sperling, «Σκύρος – Χωρική – Καθημερινόν», υδατογραφία σε χαρτί (Μουσείο Μπενάκη).
Οι εθνικές ελληνικές ενδυμασίες αφηγούνται την ιστορία τους στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Εργαστήριο χαρακτών και σχεδιαστών λιθογράφων στο εργοστάσιο Ασπιώτη, Κέρκυρα Φωτ.: ΙΑ/ ΕΤΕ, Συλλογή Εταιρείας Γραφικών Τεχνών Ασπιώτη – ΕΛΚΑ

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την εικαστική έκθεση «Οι ιστορίες πίσω από την έκδοση Ελληνικαί Εθνικαί Ενδυμασίαι» εδώ.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nelly's: Η μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση για τη σπουδαιότερη Ελληνίδα φωτογράφο

Φωτογραφία / Nelly's: Η κορυφαία Ελληνίδα φωτογράφος

Πεθαίνει σαν σήμερα η γυναίκα που είναι μέχρι τις μέρες μας η πιο γνωστή Ελληνίδα φωτογράφος. Ποια ήταν η Έλλη Σουγιουλτζόγλου; Και πώς έφτασε να φωτογραφίζει διάσημες χορεύτριες στην Ακρόπολη; Η Αλίκη Τσίργιαλου, υπεύθυνη των φωτογραφικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη μας εξηγεί.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Oι αναγεννησιακές φορεσιές της Χίου

Βιβλίο / Oι αναγεννησιακές φορεσιές της Χίου

Η επίκουρη καθηγήτρια Λαογραφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, μιλά με αφορμή το βιβλίο της για τις τοπικές ενδυμασίες των Μαστιχοχωρίων από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

12 διαμάντια από την έκθεση «Από τον Μονέ στον Πικάσο» και η ιστορία τους

Εικαστικά / 12 διαμάντια στην έκθεση «Από τον Μονέ στον Γουόρχολ» και η ιστορία τους

Από τα 84 έργα που φιλοξενεί η έκθεση, επιλέξαμε αυτά στα οποία αξίζει να σταθούμε, καθώς περιηγούμαστε στην ιστορία, στον πλούτο και στην περιπλοκότητα των κινημάτων της τέχνης τα τελευταία 130 χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εκθέσεις Δεκέμβριος 2025

Εικαστικά / Ο Δεκέμβρης έχει εκθέσεις που δεν χάνονται

Η έκθεση «Από τον Monet στον Warhol», που άνοιξε πριν από λίγες μέρες, δικαίως μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας, όπως και το αφιέρωμα στο έργο της Λίλα ντε Νόμπιλι. Η λίστα μας όμως δεν εξαντλείται σε αυτές τις δύο!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δυο τιτάνες της ζωγραφικής, δυο μεγάλοι αντίπαλοι στην Tate Britain

Εικαστικά / Τέρνερ και Κόνσταμπλ: Δύο μεγάλοι ανταγωνιστές συναντιούνται ξανά

Για να τιμήσει τα 250 χρόνια από τη γέννησή τους η Tate Britain εξερευνά με μια έκθεση-ορόσημο τις αλληλένδετες ζωές τους και αυτό που τους ένωνε πάνω απ' όλα, την ανεξάντλητη πηγή ομορφιάς και έμπνευσης που είναι η φύση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Chryssa συνέδεσε την αρχαία μορφή και απλότητα με τη σύγχρονη τεχνολογία»

Εικαστικά / «Η Chryssa συνέδεσε την αρχαία μορφή και απλότητα με τη σύγχρονη τεχνολογία»

Με αφορμή τη δωρεά του αρχείου της στο ΕΜΣΤ, μέσα από πλήθος τεκμηρίων και σημειώσεων, ξαναδιαβάζουμε το έργο μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας της πρωτοπορίας και αναζητάμε εκ νέου την προσωπικότητά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο κόσμος του Ανδρέα Βουτσινά ζωντανεύει ξανά σε μια σπάνια εκθεση

Εικαστικά / Ο κόσμος του Ανδρέα Βουτσινά ζωντανεύει ξανά σε μια σπάνια έκθεση

Σπάνια αντικείμενα, έργα τέχνης, memorabilia, φωτογραφίες, αφιερώσεις και μία μικρή αναπαράσταση του σπιτιού του χαρισματικού ηθοποιού, δάσκαλου και σκηνοθέτη στο Παρίσι έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην έκθεση «Εγώ, ο Ανδρέας Βουτσινάς» που ξεκίνησε μόλις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Η Λίλα Ντε Νόμπιλι έχτισε περιοχές θαυμάτων, ρομαντισμού και τρυφερότητας»

Εικαστικά / «Η Λίλα Ντε Νόμπιλι έχτισε περιοχές θαυμάτων, ρομαντισμού και τρυφερότητας»

Μια έκθεση για τη θρυλική ζωγράφο, σκηνογράφο και ενδυματολόγο εμβληματικών παραστάσεων όπερας και θεάτρου ανοίγει στην Αθήνα χάρη στη μοναδική συλλογή του Ερρίκου Σοφρά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ορόσημο της σύγχρονης τέχνης και της γκέι ορατότητας: Ο πίνακας του Χόκνεϊ που έπιασε τα 44 εκατομμύρια

Εικαστικά / Ορόσημο της ζωγραφικής και της γκέι ορατότητας: Ο πίνακας του Χόκνεϊ που έπιασε τα 44 εκατομμύρια

Πριν από λίγες μέρες ο οίκος Christie’s δημοπράτησε το πρώτο από τα διπλά πορτρέτα που δημιούργησε ο μεγάλος Βρετανός καλλιτέχνης στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
THE LIFO TEAM
Ο Λάζαρος Ζήκος ήθελε να χαρίζει τα έργα του

Εικαστικά / Ο Λάζαρος Ζήκος ήθελε να χαρίζει τα έργα του

H έκθεση «Tα εικονο-όργανα του Λάζαρου Ζήκου» μάς θυμίζει τον ανήσυχο, ευφάνταστο καλλιτέχνη που έφυγε νωρίς, ξανασυστήνοντας τα ανατρεπτικά, ευφυή, παιγνιώδη, σκοτεινά και ενοχλητικά πολλές φορές έργα του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ευγενία Βερελή αφηγείται ιστορίες που κάνουν την τέχνη μαγεία

Εικαστικά / Τα «μαγικά» κεραμικά της Ευγενίας Βερελή συνομιλούν με το έργο του Αλέκου Φασιανού

«Στις εξιστορήσεις της ζωής σου συχνά ανταποκρίνομαι με ρίγη» λέγεται η έκθεση της νεαρής εικαστικού που λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Αλέκου Φασιανού. Το χάσμα του χρόνου εξαφανίζεται και ένας γόνιμος διάλογος ξεκινά ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα γλυπτό ζωντανεύει το «άγνωστο» λατομείο του Φιλοπάππου

Εικαστικά / Ένα γλυπτό ζωντανεύει το «άγνωστο» λατομείο του Φιλοπάππου

Ο Αλέξανδρος Τζάννης δημιουργεί σε μια ερειπωμένη κατασκευή στον λόφο του Φιλοπάππου ένα έργο στο οποίο αποτυπώνονται μέρη από τα κλαδιά του φυτού που βρίσκεται διάσπαρτο στον λόφο, «μεταφρασμένα» σε σίδερο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανένα»

Εικαστικά / Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανέναν»

Πεθαίνει σαν σήμερα ο Ιταλός ζωγράφος Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Διαβάζουμε ξανά μια δύστροπη και νευρική συνέντευξή του από το 1966, στην οποία μιλάει ελεύθερα, σκληρά, συχνά όμως και με αλήθειες, για τη σύγχρονη ζωγραφική.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
Αγγελική Αντωνοπούλου

Οι Αθηναίοι / Αγγελική Αντωνοπούλου: «Τι να σου πει η τέχνη με μια τέτοια καθημερινότητα»

Είναι ιδιοκτήτρια μιας σημαντικής γκαλερί της πόλης. Πιστεύει πως πλέον δεν υπάρχουν πολλοί γκαλερίστες ή συλλέκτες που να παθιάζονται με την τέχνη. Είναι σίγουρη, όμως, πως το να ανακαλύπτεις την ομορφιά στην τέχνη είναι ό,τι πιο αισιόδοξο. Η Αγγελική Αντωνοπούλου αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ