Τι πήγε στραβά στη Λιβύη;

Πόσα λάθη οδήγησαν στην τραγωδία την ελληνική αποστολή στη Λιβύη; Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

ΣΕ ΕΝΑ «ΝΤΟΜΙΝΟ» αρνητικών εντυπώσεων για τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού στρατού έχει οδηγήσει το τραγικό συμβάν στη Λιβύη, όπου τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχασαν την ζωή τους, μαζί και δύο μεταφραστές, ενώ σε νοσοκομεία νοσηλεύονται κι άλλα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής.

Τα ερωτήματα είναι πολλά τόσο για τις συνθήκες του συμβάντος στη Λιβύη όσο και για την διαχείριση από πλευράς ελληνικού στρατιωτικού επιτελείου. Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος που έχει διαχειριστεί η παρούσα διοίκηση του ΓΕΕΘΑ το περιστατικό, τόσο πριν όσο και μετά τον θανάσιμο τραυματισμό, κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει το έμβλημά του: «αιέν αριστεύειν» (μτφρ πάντα να αριστεύεις).

Χθες ήρθε η ώρα για την εισαγγελική παρέμβαση και δόθηκε εντολή να διενεργηθεί έρευνα μεταξύ άλλων και για ανθρωποκτονία από πρόθεση ή αμέλεια. Πόσα λάθη, ωστόσο, οδήγησαν στην τραγωδία στη Λιβύη. Ας βάλουμε ερωτήσεις και γεγονότα σε λογική σειρά.

Ήταν τροχαίο δυστύχημα το συμβάν στη Λιβύη;

Εντύπωση προκαλεί το περιστατικό στον δρόμο μεταξύ Marawa και Gandoula καθ’ οδόν για την πόλη Derna και πολλοί αναρωτιούνται αν ήταν όντως τροχαίο είτε λόγω ταχυτήτων είτε λόγω συνθηκών. Προβληματισμός για παράδειγμα επικρατεί για το γεγονός πως δεν βρέθηκαν κάποια άτομα, τα οποία, ελαφρύτερα τραυματισμένα, θα επιχειρούσαν να απεγκλωβίσουν τους άλλους όπως γίνεται συνήθως σε τροχαία.

Από τις πρώτες πληροφορίες, των οποίων η εγκυρότητα ελέγχεται, μπορεί να εξαχθεί ένα αρχικό συμπέρασμα σύμφωνα με το οποίο το όχημα που συγκρούστηκε με το λεωφορείο μεταφοράς της αποστολής είχε τροποποιημένο ντεπόζιτο με αποτέλεσμα το καύσιμό του να οδηγήσει μετά τη σύγκρουση σε άμεση ανάφλεξη.

Επίσης η αρχική αναφορά των Ελλήνων επιτελών περί «αγνοουμένων» δημιουργεί ακόμα περισσότερες απορίες, όπως το πώς είναι δυνατόν μετά από τροχαίο να υπάρχουν «αγνοούμενοι».

Ακόμα ένα αδιευκρίνιστο ζήτημα είναι πώς σε κακοτράχαλο οδικό δίκτυο όπου τα οχήματα καθίσταται σχεδόν αδύνατον να αναπτύξουν υψηλές ταχύτητες έγινε σύγκρουση, που να έχει ως αποτέλεσμα τόσους νεκρούς.

Ακόμα αδιευκρίνιστο παραμένει πώς είναι δυνατόν να υπάρξει σύγκρουση με άλλο όχημα, ενώ η μεταφορά θα έπρεπε να γινόταν με το μοτίβο της στρατιωτικής φάλαγγας.

Από τις πρώτες πληροφορίες, των οποίων η εγκυρότητα ελέγχεται, μπορεί να εξαχθεί ένα αρχικό συμπέρασμα σύμφωνα με το οποίο το όχημα που συγκρούστηκε με το λεωφορείο μεταφοράς της αποστολής είχε τροποποιημένο ντεπόζιτο με αποτέλεσμα το καύσιμό του να οδηγήσει μετά τη σύγκρουση σε άμεση ανάφλεξη.

Τίθενται ζητήματα ελλιπούς σχεδιασμού ασφαλείας;

Ασφαλώς. Η Λιβύη είναι μια χώρα σε διαρκή εμφυλιοπολεμική κατάσταση επί πάρα πολλά χρόνια κι ας τελεί υπό ανακωχή επισήμως.  Αδυνατεί μέχρι και εκλογές να πραγματοποιήσει με ασφάλεια. Η ελληνική αποστολή με τον τρόπο που σχεδιάστηκε έμοιαζε περισσότερο με συνοδεία παρά με στρατιωτική επιχείρηση.

Έμπειροι απόστρατοι αξιωματικοί που μίλησαν στη LiFO θεωρούν αδιανόητο πώς για παράδειγμα δύο γυναίκες, στελέχη που υπηρετούσαν σε γραφεία, επελέγησαν να συνοδεύσουν ανθρωπιστικό υλικό σε «θερμή ζώνη». Ερωτήματα έχουν τεθεί και για τους λόγους που δεν παραδόθηκε η ανθρωπιστική βοήθεια εξ αρχής σε κάποιον οργανισμό όπως για παράδειγμα στην Ερυθρά Ημισέληνο, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή και γνωρίζει την ποικιλομορφία και τις ιδιαιτερότητες αυτής. 

Αλλά ακόμα και να αποφασίστηκε η μεταφορά τη βοήθειας σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων, παραμένει ασαφές τι ακριβώς πρωτόκολλα ασφαλείας ακολουθήθηκαν. Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν καλά πως σε τέτοιες περιπτώσεις τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν στην εκάστοτε αποστολή μοιράζονται σε διαφορετικά οχήματα. Γιατί δεν έγινε κάτι τέτοιο;

Σχετικά με την ασφάλεια στην Derna πάντως με χθεσινή έκτακτη ανακοίνωση οι αρχές καλούσαν τα ξένα ΜΜΕ να εγκαταλείψουν την περιοχή. Επίσης διακόπηκε η τηλεφωνική και διαδικτυακή σύνδεση. 

Υπάρχουν σοβαρά κενά όσον αφορά την επικοινωνία;

Άλλη μία αστοχία είναι αυτή που έχει να κάνει με την επικοινωνία. Αναπάντητα ερωτήματα τίθενται και για το κατά πόσο είχε διασφαλιστεί η διαρκής επικοινωνία με κάποιο κέντρο επιχειρήσεων και ποιο και πού μπορεί να ήταν αυτό. Σε αντίστοιχες αποστολές συνήθως υπάρχει διαβιβαστής, δορυφορικά τηλέφωνα και διαρκής επικοινωνία με το κέντρο επιχειρήσεων.

Συν τοις άλλοις γνώστες ανάλογων επιχειρήσεων υπογραμμίζουν το άτοπο της δημοσίευσης φωτογραφιών της ελληνικής αποστολής πριν την ολοκλήρωση της μεταφοράς. Συνήθως φωτογραφικό υλικό παρέχεται στα ΜΜΕ μετά το πέρας μιας αποστολής και όχι πριν ή κατά τη διάρκεια αυτής προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να στοχοποιηθεί.

Επίσης όσον αφορά στο επικοινωνιακό σκέλος αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει και η πρώτη ελληνική αντίδραση με τις αναφορές περί «αγνοουμένων», η οποία δημιούργησε μεγάλη σύγχυση. Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν πως θα μπορούσε να υπάρξει κινητοποίηση στελεχών είτε από την ελληνική κοινότητα στη Λιβύη είτε από γειτονικές  χώρες, όπως για παράδειγμα η Αλγερία, προκειμένου να μεταβούν στο σημείο και να έχουν πιο εμπεριστατωμένη εικόνα του συμβάντος

Διεξάγει η ΕΥΠ έρευνα για το συμβάν στη Λιβύη;

Μέχρι και η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ξεκίνησε έρευνα για το συμβάν στη Λιβύη. Και μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διέψευσε ότι μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Λιβύη. Και το ερώτημα είναι πώς θα ερευνούσε η ΕΥΠ στη Λιβύη; Διαθέτει τέτοια επαρκή δίκτυα και συνδέσμους;

Τι σημαίνει ο καβγάς του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο νοσοκομείο;

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο των επικρίσεων, αλλά αρχικά μόνο αναφορικά με το επιχειρησιακό σκέλος της επιχείρησης. Ωστόσο ο καβγάς με συγγενείς τραυματιών στο Ναυτικό νοσοκομείο δεν δικαιολογείται. Προφανώς και η αγωνία των συγγενών να τους έκανε πιο επιθετικούς, ωστόσο ο Κωνσταντίνος Φλώρος όφειλε να μη δώσει συνέχεια και να διατηρήσει χαμηλούς τους τόνους κάτι που δεν έγινε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες σχετικά με την αντιπαράθεση στο νοσοκομείο. Αντιθέτως του καταλογίζουν πως «μίλησε σαν πολιτικός».

Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες;

Εντύπωση προκαλεί πως την μερίδα του λέοντος της κριτικής έχει επωμιστεί το ΓΕΕΘΑ, αλλά ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων έχει μείνει εκτός κάδρου. Επίσης δεν έχει καταστεί σαφές τι ρόλο είχαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών στην όλη επιχείρηση. 

Όπως και να έχει μετά από όσα συνέβησαν στο Σουδάν με την επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης Ελλήνων και ξένων πολιτών, μετά από όσα συνέβησαν στη Νέα Αγχίαλο με τις εκρήξεις, μετά τις πλημμύρες στο Στεφανοβίκειο έρχεται τώρα ένα ακόμη σοβαρό περιστατικό να πλήξει το προφίλ των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ