No.1

Υπάρχει όντως λόγος να επιστρέψει ο Τσίπρας;

Υπάρχει όντως λόγος να επιστρέψει ο Τσίπρας; Facebook Twitter
Είναι ο Τσίπρας ο πολιτικός ο οποίος μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, κάτι το οποίο δεν έχουν καταφέρει ως τώρα άλλοι πολιτικοί αρχηγοί; Eικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, οι οποίες φαντάζομαι δεν προέρχονται από την −αδιαμφισβήτητα− μεγάλη φαντασία των δημοσιογράφων, αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου η εξαγγελία από τον Αλέξη Τσίπρα ενός νέου κόμματος με μεγάλα όνειρα και προσδοκίες εκ μέρους του.  

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι θα προηγηθεί η έκδοση ενός βιβλίου από τον πρώην πρωθυπουργό. Αυτό θα συμβεί το φθινόπωρο ή, τέλος πάντων, έως το τέλος του χρόνου.  

Όμως, ταπεινή άποψη του υπογράφοντος αυτό το σημείωμα είναι πως ακόμα και στις αρχές του νέου χρόνου να ανακοινωθεί δεν αλλάζει κάτι ως προς την ουσία του εγχειρήματος. Και η ουσία δεν είναι ο χρόνος, ούτε καν ποια πρόσωπα θα βρεθούν να στηρίζουν το νέο κόμμα∙ έχουν κι αυτά μια σχετική σημασία, αλλά σίγουρα δεν είναι το πιο σημαντικό αν θα τον ακολουθήσει ή όχι, για παράδειγμα, η Γεροβασίλη, ο Τζανακόπουλος ή κάποιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ. 

Οι αρνητικές μνήμες από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί εύκολα να περάσουν σε ένα πολιτικό χρονοντούλαπο από κάποιους που βλέπουν ότι προέχει η αναγκαιότητα να φύγει η σημερινή κυβέρνηση από την εξουσία το συντομότερο δυνατό. Και αυτοί τώρα πια είναι πολλοί, πάρα πολλοί. 

Προφανώς θα κάνει κάποιου είδους πολιτικό κάστινγκ, φροντίζοντας να μην πάρει μαζί του πρόσωπα με έντονα αρνητικό πρόσημο, όμως το παιχνίδι θα παιχτεί αλλού και συνοψίζεται σε διάφορα ερωτήματα που θέλουν απαντήσεις.  

Υπάρχει ανάγκη στην πολιτική ζωή για ένα νέο κόμμα; Υπάρχει κρίσιμος ζωτικός χώρος που δεν έχει εκπροσώπηση; Μπορεί να ξεπεραστούν ή, έστω, να αμβλυνθούν οι έντονα αρνητικές μνήμες από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας ένα πρόσωπο το οποίο, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, μπορεί να σηματοδοτήσει την ανανέωση και την προοπτική που έχει σίγουρα ανάγκη η πολιτική ζωή; Είναι ικανό ένα κόμμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μετατροπής του σε ένα κόμμα εξουσίας ή θα πρόκειται απλώς για ένα ακόμα κόμμα στον ευρύτερο και πολυδιασπασμένο χώρο της κεντροαριστεράς; Είναι ο Τσίπρας ο πολιτικός ο οποίος μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, κάτι το οποίο δεν έχουν καταφέρει ως τώρα άλλοι πολιτικοί αρχηγοί; 

Αυτά, και ενδεχομένως περισσότερα ερωτήματα, προφανώς θα έχουν απαντηθεί θετικά από τον ίδιο, γι’ αυτό άλλωστε θα προχωρήσει σε αυτήν τη σίγουρα τολμηρή κίνηση. Κάποια από αυτά τα ερωτήματα έχουν εύκολες, σχεδόν αυτονόητες απαντήσεις. Σίγουρα υπάρχει ανάγκη για ένα νέο κόμμα γιατί, εκτός των άλλων παραμέτρων, τα υπάρχοντα δεν είναι ελκυστικά για το 60% περίπου των πολιτών οι οποίοι επιλέγουν την αποχή από τις εκλογές. Επίσης, σίγουρα υπάρχει ζωτικός χώρος στην αριστερά-κεντροαριστερά, η οποία άλλοτε αποτελούσε την πλειονότητα των εκλογικού σώματος, αλλά όχι τώρα πια.  

Τα υπόλοιπα ερωτήματα χωράνε πολλές απαντήσεις. Αναμφισβήτητα, οι αρνητικές μνήμες από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όσα ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια που βρέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση ήταν, και σε έναν βαθμό παραμένουν, έντονες. Όμως οι μνήμες αυτές μπορεί εύκολα να περάσουν σε ένα πολιτικό χρονοντούλαπο από κάποιους που βλέπουν ότι προέχει η αναγκαιότητα να φύγει η σημερινή κυβέρνηση από την εξουσία το συντομότερο δυνατό. Και αυτοί τώρα πια είναι πολλοί, πάρα πολλοί. 

Τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν τις πιθανότητες επιβίωσης του κόμματος θα φανούν στην πορεία και θα εξαρτηθούν από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι οι οικονομικοί πόροι, τα πολλά χρήματα που χρειάζονται στην εποχή μας −μια εποχή πολιτικού μάρκετινγκ− για να στηριχτεί ένα κόμμα αλλά και οι προθέσεις οικονομικών και μιντιακών παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν καταστάσεις. Ένας δεύτερος είναι τι πρόκειται να λέει αυτό το κόμμα, ποιο πολιτικό στίγμα θα έχει, τι προτάσεις θα προσφέρει, αν αυτές θα είναι ελκυστικές για μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ή αν θα αναλωθεί όπως ο ΣΥΡΙΖΑ του 2014-15 στην ανέξοδη δημαγωγία και υποσχεσιολογία. Ένας ακόμα παράγοντας είναι αν θα καταφέρει ένα τέτοιο κόμμα να σηκώσει πολλούς από τον καναπέ, βγάζοντάς τους από την απογοήτευση και εν μέρει την αδιαφορία. 

Τους τελευταίους μήνες δημοσιοποιήθηκαν πολλές δημοσκοπήσεις για τα ποσοστά που θα έπαιρνε ένα κόμμα Τσίπρα. Κινείται γύρω στο 10% και λίγο περισσότερο. Όμως αυτές δεν σημαίνουν κάτι ιδιαίτερο και είναι ένας εντελώς ευμετάβλητος παράγοντας. Αν ένα νέο κόμμα δημιουργήσει θετικό ρεύμα, τα ποσοστά θα αλλάξουν. Αρκεί να απαντήσει θετικά στα προαναφερθέντα ερωτήματα και παράλληλα να παραμείνει το βαρύ και ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που υπάρχει για την κυβέρνηση, το οποίο δύσκολα θα ανατραπεί. 

Οπτική Γωνία
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

LiFO politics / Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλήσαμε με τους δημιουργούς του διαφημιστικού που έκοψε το ΕΣΡ

Οπτική Γωνία / NMR.CC: «Έκοψαν το διαφημιστικό γιατί ενόχλησε η απόκλιση από το σύνηθες»

Οι ιδρυτές του ελληνικού design studio, Σπύρος Κοκκώνης και Γιώργος Ρούσσος, εξηγούν γιατί η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ελέγχου Επικοινωνίας απαγόρευσε την τηλεοπτική προβολή της διαφήμισής του για την ION Break.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ενεργειακά ντιλ, δημοσκοπήσεις και πολιτικό ταβάνι ή  Το αφήγημα της ασφάλειας απέναντι στην πίεση της ακρίβειας και τη δυσαρέσκεια 

Οπτική Γωνία / Ενεργειακά ντιλ, δημοσκοπήσεις και πολιτικό ταβάνι

Σε μια χρονιά που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως καθοριστική για τη «σταθερότητα» της χώρας, η πραγματικότητα της ακρίβειας, οι δημοσκοπήσεις και τα μακροπρόθεσμα στοιχεία για τις ενεργειακές συμφωνίες συνθέτουν ένα πιο δύσκολο πολιτικό τοπίο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
To ChatGPT ως εξομολογητής

Οπτική Γωνία / To ChatGPT ως εξομολογητής

Το ΑΙ προσφέρει μια ζόμπι εκδοχή εξομολόγησης και «ψυχοθεραπείας»· διατηρεί τη μορφή τους, αλλά αφαιρεί το ρίσκο, τη σύγκρουση και το κόστος της αλήθειας, μετατρέποντάς την ομιλία σ’ ένα καταναλωτικό feedback loop αυτοεπιβεβαίωσης.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οπτική Γωνία / Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οι απαγορεύσεις και τα ηλικιακά όρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλονται ως μέτρο προστασίας της ψυχικής υγείας των νέων. Μπορούν, όμως, να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σύνθετο ζήτημα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Ρεπορτάζ / Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Από σύμβολα της γειτονιάς σε μικρά μίνι μάρκετ της νέας εποχής, τα περίπτερα αλλάζουν πρόσωπο και λιγοστεύουν. Πώς ξεκίνησαν, πόσο δημόσιο χώρο μπορούν νόμιμα να καταλαμβάνουν και τι προβλέπει πλέον το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Οπτική Γωνία / Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Είναι αστείος ο ισχυρισμός οποιουδήποτε εμφανίζεται στα αρχεία του Έπσταϊν ότι δεν γνώριζε ποιος ήταν. Ανθρώπινο είναι, βέβαια, να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά αυτό δεν κάνει λιγότερο αξιολύπητη την επιπέδου νηπιαγωγείου επικαλούμενη άγνοια.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΠΟΙΗΣΗ / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Λοξή Ματιά / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Η μετριοπάθεια απέναντι σε όσα λέγονται και συμβαίνουν, και χτίζουν τη φασιστική συμπεριφορά, δεν αρκεί, ούτε το να στεκόμαστε στην ηθική. Πρέπει να καταλάβουμε τι κινεί όσους την  υιοθετούν.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ