Υπάρχει όντως λόγος να επιστρέψει ο Τσίπρας;

Υπάρχει όντως λόγος να επιστρέψει ο Τσίπρας; Facebook Twitter
Είναι ο Τσίπρας ο πολιτικός ο οποίος μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, κάτι το οποίο δεν έχουν καταφέρει ως τώρα άλλοι πολιτικοί αρχηγοί; Eικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, οι οποίες φαντάζομαι δεν προέρχονται από την −αδιαμφισβήτητα− μεγάλη φαντασία των δημοσιογράφων, αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου η εξαγγελία από τον Αλέξη Τσίπρα ενός νέου κόμματος με μεγάλα όνειρα και προσδοκίες εκ μέρους του.  

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι θα προηγηθεί η έκδοση ενός βιβλίου από τον πρώην πρωθυπουργό. Αυτό θα συμβεί το φθινόπωρο ή, τέλος πάντων, έως το τέλος του χρόνου.  

Όμως, ταπεινή άποψη του υπογράφοντος αυτό το σημείωμα είναι πως ακόμα και στις αρχές του νέου χρόνου να ανακοινωθεί δεν αλλάζει κάτι ως προς την ουσία του εγχειρήματος. Και η ουσία δεν είναι ο χρόνος, ούτε καν ποια πρόσωπα θα βρεθούν να στηρίζουν το νέο κόμμα∙ έχουν κι αυτά μια σχετική σημασία, αλλά σίγουρα δεν είναι το πιο σημαντικό αν θα τον ακολουθήσει ή όχι, για παράδειγμα, η Γεροβασίλη, ο Τζανακόπουλος ή κάποιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ. 

Οι αρνητικές μνήμες από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί εύκολα να περάσουν σε ένα πολιτικό χρονοντούλαπο από κάποιους που βλέπουν ότι προέχει η αναγκαιότητα να φύγει η σημερινή κυβέρνηση από την εξουσία το συντομότερο δυνατό. Και αυτοί τώρα πια είναι πολλοί, πάρα πολλοί. 

Προφανώς θα κάνει κάποιου είδους πολιτικό κάστινγκ, φροντίζοντας να μην πάρει μαζί του πρόσωπα με έντονα αρνητικό πρόσημο, όμως το παιχνίδι θα παιχτεί αλλού και συνοψίζεται σε διάφορα ερωτήματα που θέλουν απαντήσεις.  

Υπάρχει ανάγκη στην πολιτική ζωή για ένα νέο κόμμα; Υπάρχει κρίσιμος ζωτικός χώρος που δεν έχει εκπροσώπηση; Μπορεί να ξεπεραστούν ή, έστω, να αμβλυνθούν οι έντονα αρνητικές μνήμες από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας ένα πρόσωπο το οποίο, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, μπορεί να σηματοδοτήσει την ανανέωση και την προοπτική που έχει σίγουρα ανάγκη η πολιτική ζωή; Είναι ικανό ένα κόμμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μετατροπής του σε ένα κόμμα εξουσίας ή θα πρόκειται απλώς για ένα ακόμα κόμμα στον ευρύτερο και πολυδιασπασμένο χώρο της κεντροαριστεράς; Είναι ο Τσίπρας ο πολιτικός ο οποίος μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, κάτι το οποίο δεν έχουν καταφέρει ως τώρα άλλοι πολιτικοί αρχηγοί; 

Αυτά, και ενδεχομένως περισσότερα ερωτήματα, προφανώς θα έχουν απαντηθεί θετικά από τον ίδιο, γι’ αυτό άλλωστε θα προχωρήσει σε αυτήν τη σίγουρα τολμηρή κίνηση. Κάποια από αυτά τα ερωτήματα έχουν εύκολες, σχεδόν αυτονόητες απαντήσεις. Σίγουρα υπάρχει ανάγκη για ένα νέο κόμμα γιατί, εκτός των άλλων παραμέτρων, τα υπάρχοντα δεν είναι ελκυστικά για το 60% περίπου των πολιτών οι οποίοι επιλέγουν την αποχή από τις εκλογές. Επίσης, σίγουρα υπάρχει ζωτικός χώρος στην αριστερά-κεντροαριστερά, η οποία άλλοτε αποτελούσε την πλειονότητα των εκλογικού σώματος, αλλά όχι τώρα πια.  

Τα υπόλοιπα ερωτήματα χωράνε πολλές απαντήσεις. Αναμφισβήτητα, οι αρνητικές μνήμες από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όσα ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια που βρέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση ήταν, και σε έναν βαθμό παραμένουν, έντονες. Όμως οι μνήμες αυτές μπορεί εύκολα να περάσουν σε ένα πολιτικό χρονοντούλαπο από κάποιους που βλέπουν ότι προέχει η αναγκαιότητα να φύγει η σημερινή κυβέρνηση από την εξουσία το συντομότερο δυνατό. Και αυτοί τώρα πια είναι πολλοί, πάρα πολλοί. 

Τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν τις πιθανότητες επιβίωσης του κόμματος θα φανούν στην πορεία και θα εξαρτηθούν από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι οι οικονομικοί πόροι, τα πολλά χρήματα που χρειάζονται στην εποχή μας −μια εποχή πολιτικού μάρκετινγκ− για να στηριχτεί ένα κόμμα αλλά και οι προθέσεις οικονομικών και μιντιακών παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν καταστάσεις. Ένας δεύτερος είναι τι πρόκειται να λέει αυτό το κόμμα, ποιο πολιτικό στίγμα θα έχει, τι προτάσεις θα προσφέρει, αν αυτές θα είναι ελκυστικές για μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ή αν θα αναλωθεί όπως ο ΣΥΡΙΖΑ του 2014-15 στην ανέξοδη δημαγωγία και υποσχεσιολογία. Ένας ακόμα παράγοντας είναι αν θα καταφέρει ένα τέτοιο κόμμα να σηκώσει πολλούς από τον καναπέ, βγάζοντάς τους από την απογοήτευση και εν μέρει την αδιαφορία. 

Τους τελευταίους μήνες δημοσιοποιήθηκαν πολλές δημοσκοπήσεις για τα ποσοστά που θα έπαιρνε ένα κόμμα Τσίπρα. Κινείται γύρω στο 10% και λίγο περισσότερο. Όμως αυτές δεν σημαίνουν κάτι ιδιαίτερο και είναι ένας εντελώς ευμετάβλητος παράγοντας. Αν ένα νέο κόμμα δημιουργήσει θετικό ρεύμα, τα ποσοστά θα αλλάξουν. Αρκεί να απαντήσει θετικά στα προαναφερθέντα ερωτήματα και παράλληλα να παραμείνει το βαρύ και ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που υπάρχει για την κυβέρνηση, το οποίο δύσκολα θα ανατραπεί. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

LiFO politics / Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Πολιτική / Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Το 2025 ξεκίνησε με τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη, που κατέβασαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα, και κλείνει με την προαναγγελία δημιουργίας κόμματος από τη Μαρία Καρυστιανού, την πρόεδρο του Συλλόγου Πληγέντων του Δυστυχήματος των Τεμπών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Οπτική Γωνία / Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Συγγενείς και φίλοι του Ντόναλντ Τραμπ ή χορηγοί του MAGA, σχεδόν όλοι οι νέοι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχουν εξυμνήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο δυνατά και επίμονα. Σχεδόν κανένας τους δεν έχει καμία διπλωματική εμπειρία.
THE LIFO TEAM
Από την απώλεια του Κώστα Σημίτη ως την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ και το κίνημα των Τεμπών

Πολιτική Ανασκόπηση 2025 / Η επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το κίνημα των Τεμπών

Το 2025 μπήκε με τις μαζικές διαδηλώσεις για τα Τέμπη, οι οποίες επηρέασαν καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Ήταν επίσης μια χρονιά κατά την οποία μεγάλο μέρος της πολιτικής ζωής εξελίχθηκε μέσα από εξεταστικές επιτροπές και δικαστήρια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Delivery

Οπτική Γωνία / Οι αόρατοι ντελιβεράδες της Wolt και του efood:  Μια νέα «Μανωλάδα» έξω από την πόρτα σου

Πίσω από την ταχύτητα των παραδόσεων και την ευελιξία της gig economy ξεδιπλώνεται ένα αθέατο δίκτυο εκμετάλλευσης, μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας: διανομείς που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, πίεση και απειλές. Τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι διανομείς και τι απαντούν οι ψηφιακές πλατφόρμες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Βασιλική Σιούτη / Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Η εμφάνιση του «Φραπέ» στη Βουλή, η αλαζονεία και η έλλειψη φόβου απέναντι σε θεσμούς που θα έπρεπε να τον ελέγχουν αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός άτυπου συστήματος ισχύος που θεωρεί ότι μπορεί να μη λογοδοτεί πουθενά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Οπτική Γωνία / «Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Ο έγκριτος διευθυντής της «Milliyet», Οζάι Σεντίρ, αποδομεί τα στερεότυπα που συντηρούν την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μιλά για την ευθύνη των ΜΜΕ και των πολιτικών και εξηγεί γιατί πιστεύει ότι οι δύο λαοί είναι έτοιμοι για ένα νέο μοντέλο κοινών συμφερόντων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Σε πλειοδοτική δημοπρασία αποφάσισε να βγάλει ο δήμος Αθηναίων το Αναπαυτήριο Πικιώνη, εγκρίνοντας μέσω του δημοτικού συμβουλίου την εκμίσθωσή του σε ιδιώτη. Μάλιστα, στο έγγραφο της ημερήσιας διάταξης με το οποίο εισήχθη το θέμα προς συζήτηση το Αναπαυτήριο εμφανίζεται με τον χαρακτηρισμό «τουριστικό περίπτερο».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή. Η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οπτική Γωνία / Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή, η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οι ατυχείς δηλώσεις, οι δημόσιες εκρήξεις και οι άστοχες τοποθετήσεις. Την ώρα που Αντετοκούνμπο, Μανόλο και Τεντόγλου δείχνουν το πρότυπο, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας μοιάζει να παλεύει όχι με τους αντιπάλους του αλλά με το βάρος της ίδιας του της λάμψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ