Υπάρχει όντως λόγος να επιστρέψει ο Τσίπρας;

Υπάρχει όντως λόγος να επιστρέψει ο Τσίπρας; Facebook Twitter
Είναι ο Τσίπρας ο πολιτικός ο οποίος μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, κάτι το οποίο δεν έχουν καταφέρει ως τώρα άλλοι πολιτικοί αρχηγοί; Eικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, οι οποίες φαντάζομαι δεν προέρχονται από την −αδιαμφισβήτητα− μεγάλη φαντασία των δημοσιογράφων, αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου η εξαγγελία από τον Αλέξη Τσίπρα ενός νέου κόμματος με μεγάλα όνειρα και προσδοκίες εκ μέρους του.  

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι θα προηγηθεί η έκδοση ενός βιβλίου από τον πρώην πρωθυπουργό. Αυτό θα συμβεί το φθινόπωρο ή, τέλος πάντων, έως το τέλος του χρόνου.  

Όμως, ταπεινή άποψη του υπογράφοντος αυτό το σημείωμα είναι πως ακόμα και στις αρχές του νέου χρόνου να ανακοινωθεί δεν αλλάζει κάτι ως προς την ουσία του εγχειρήματος. Και η ουσία δεν είναι ο χρόνος, ούτε καν ποια πρόσωπα θα βρεθούν να στηρίζουν το νέο κόμμα∙ έχουν κι αυτά μια σχετική σημασία, αλλά σίγουρα δεν είναι το πιο σημαντικό αν θα τον ακολουθήσει ή όχι, για παράδειγμα, η Γεροβασίλη, ο Τζανακόπουλος ή κάποιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ. 

Οι αρνητικές μνήμες από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί εύκολα να περάσουν σε ένα πολιτικό χρονοντούλαπο από κάποιους που βλέπουν ότι προέχει η αναγκαιότητα να φύγει η σημερινή κυβέρνηση από την εξουσία το συντομότερο δυνατό. Και αυτοί τώρα πια είναι πολλοί, πάρα πολλοί. 

Προφανώς θα κάνει κάποιου είδους πολιτικό κάστινγκ, φροντίζοντας να μην πάρει μαζί του πρόσωπα με έντονα αρνητικό πρόσημο, όμως το παιχνίδι θα παιχτεί αλλού και συνοψίζεται σε διάφορα ερωτήματα που θέλουν απαντήσεις.  

Υπάρχει ανάγκη στην πολιτική ζωή για ένα νέο κόμμα; Υπάρχει κρίσιμος ζωτικός χώρος που δεν έχει εκπροσώπηση; Μπορεί να ξεπεραστούν ή, έστω, να αμβλυνθούν οι έντονα αρνητικές μνήμες από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας ένα πρόσωπο το οποίο, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, μπορεί να σηματοδοτήσει την ανανέωση και την προοπτική που έχει σίγουρα ανάγκη η πολιτική ζωή; Είναι ικανό ένα κόμμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μετατροπής του σε ένα κόμμα εξουσίας ή θα πρόκειται απλώς για ένα ακόμα κόμμα στον ευρύτερο και πολυδιασπασμένο χώρο της κεντροαριστεράς; Είναι ο Τσίπρας ο πολιτικός ο οποίος μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, κάτι το οποίο δεν έχουν καταφέρει ως τώρα άλλοι πολιτικοί αρχηγοί; 

Αυτά, και ενδεχομένως περισσότερα ερωτήματα, προφανώς θα έχουν απαντηθεί θετικά από τον ίδιο, γι’ αυτό άλλωστε θα προχωρήσει σε αυτήν τη σίγουρα τολμηρή κίνηση. Κάποια από αυτά τα ερωτήματα έχουν εύκολες, σχεδόν αυτονόητες απαντήσεις. Σίγουρα υπάρχει ανάγκη για ένα νέο κόμμα γιατί, εκτός των άλλων παραμέτρων, τα υπάρχοντα δεν είναι ελκυστικά για το 60% περίπου των πολιτών οι οποίοι επιλέγουν την αποχή από τις εκλογές. Επίσης, σίγουρα υπάρχει ζωτικός χώρος στην αριστερά-κεντροαριστερά, η οποία άλλοτε αποτελούσε την πλειονότητα των εκλογικού σώματος, αλλά όχι τώρα πια.  

Τα υπόλοιπα ερωτήματα χωράνε πολλές απαντήσεις. Αναμφισβήτητα, οι αρνητικές μνήμες από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όσα ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια που βρέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση ήταν, και σε έναν βαθμό παραμένουν, έντονες. Όμως οι μνήμες αυτές μπορεί εύκολα να περάσουν σε ένα πολιτικό χρονοντούλαπο από κάποιους που βλέπουν ότι προέχει η αναγκαιότητα να φύγει η σημερινή κυβέρνηση από την εξουσία το συντομότερο δυνατό. Και αυτοί τώρα πια είναι πολλοί, πάρα πολλοί. 

Τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν τις πιθανότητες επιβίωσης του κόμματος θα φανούν στην πορεία και θα εξαρτηθούν από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι οι οικονομικοί πόροι, τα πολλά χρήματα που χρειάζονται στην εποχή μας −μια εποχή πολιτικού μάρκετινγκ− για να στηριχτεί ένα κόμμα αλλά και οι προθέσεις οικονομικών και μιντιακών παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν καταστάσεις. Ένας δεύτερος είναι τι πρόκειται να λέει αυτό το κόμμα, ποιο πολιτικό στίγμα θα έχει, τι προτάσεις θα προσφέρει, αν αυτές θα είναι ελκυστικές για μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ή αν θα αναλωθεί όπως ο ΣΥΡΙΖΑ του 2014-15 στην ανέξοδη δημαγωγία και υποσχεσιολογία. Ένας ακόμα παράγοντας είναι αν θα καταφέρει ένα τέτοιο κόμμα να σηκώσει πολλούς από τον καναπέ, βγάζοντάς τους από την απογοήτευση και εν μέρει την αδιαφορία. 

Τους τελευταίους μήνες δημοσιοποιήθηκαν πολλές δημοσκοπήσεις για τα ποσοστά που θα έπαιρνε ένα κόμμα Τσίπρα. Κινείται γύρω στο 10% και λίγο περισσότερο. Όμως αυτές δεν σημαίνουν κάτι ιδιαίτερο και είναι ένας εντελώς ευμετάβλητος παράγοντας. Αν ένα νέο κόμμα δημιουργήσει θετικό ρεύμα, τα ποσοστά θα αλλάξουν. Αρκεί να απαντήσει θετικά στα προαναφερθέντα ερωτήματα και παράλληλα να παραμείνει το βαρύ και ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που υπάρχει για την κυβέρνηση, το οποίο δύσκολα θα ανατραπεί. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

LiFO politics / Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάπας Λέων ΙΔ΄, ο σθεναρός αντίπαλος του Τραμπ

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Πάπας Λέων ΙΔ΄, ο σθεναρός αντίπαλος του Τραμπ

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας δεν θα παρευρεθεί στον εορτασμό της 4ης Ιουλίου, αν και του έγινε επίσημη πρόσκληση από την αμερικανική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τη διαφαινόμενη ρήξη του με τις πρακτικές του Πλανητάρχη.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χάμπερμας και η ήττα της σκέψης

Οπτική Γωνία / Ο Χάμπερμας και η ήττα της σκέψης

Ο φιλόσοφος αφήνει πίσω έναν κόσμο που μοιάζει με εφιαλτική αντιστροφή όσων επιθύμησε μέσα και έξω από τη θεωρία. Σαν να κέρδισε τη μακροβιότητα για να αντικρίσει την έκταση των δικών του και των δικών μας απωλειών.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Σαχράμ Χοσραβί: «Ο πόλεμος ρίχνει “σανίδα σωτηρίας” στο καθεστώς της Τεχεράνης, το οποίο μόνο ο λαός μπορεί να ανατρέψει»

Οπτική Γωνία / «Κανείς πια δεν διαδηλώνει, κινδυνεύει να τον εκτελέσουν εν ψυχρώ»

Ο Ιρανός ανθρωπολόγος και συγγραφέας Σαχράμ Χοσραβί, ο οποίος ζει από το 1987 αυτοεξόριστος στη Σουηδία, μιλά έξω από τα δόντια για τον πόλεμο και τις εξελίξεις στη χώρα του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πότε θα αλλάξει η εικόνα παρακμής στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο;

Ρεπορτάζ / Πότε θα αλλάξει η εικόνα παρακμής στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο;

Τα έργα, οι καθυστερήσεις και τα χρόνια προβλήματα του ιστορικού δικτύου Πειραιάς - Κηφισιά. Eιδικοί περιγράφουν στη LiFO πώς θα αποκτήσει ξανά την αξιοπιστία που απαιτεί ένα σύγχρονο δίκτυο μεταφορών
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000»: Η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ προβλέπει το μέλλον

Οπτική Γωνία / «Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000», λέει η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ

Η Γαλλογερμανίδα πολιτική επιστήμονας Φλόρενς Γκάουμπ μιλά στην εφημερίδα «El Pais» για το Ιράν, τη Γροιλανδία, την Ουκρανία και τη Γάζα, τονίζοντας ότι «το μέλλον είναι μια στρατηγική ιδέα».
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη στα σχολεία και στις startups

Οπτική Γωνία / Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει τελείως την εκπαίδευση;

Το πιλοτικό σχολικό πρόγραμμα και ο επιταχυντής για τις ελληνικές startups στον χώρο της ΤΝ που προέκυψαν από τη συνεργασία κυβέρνησης και OpenAI αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης του Harvard Business School. Οι καθηγητές George Serafeim και Debora Spar αναλύουν πώς επηρεάζονται εκπαίδευση και επιχειρηματικότητα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
«Ο Τραμπ είναι νταής. Απεχθάνεται το να μην παίρνει αυτό που θέλει»

Οπτική Γωνία / «Ο Τραμπ είναι νταής. Απεχθάνεται να μην παίρνει αυτό που θέλει»

Ο έγκριτος δημοσιογράφος της «Guardian», Τζον Γκρέις, μιλά για τον πόλεμο στο Ιράν που κινδυνεύει να γίνει «πόλεμος όλων μας» και εξηγεί γιατί ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουκρανία, τέσσερα χρόνια μετά: Ο πόλεμος που άλλαξε την Ευρώπη

Οπτική Γωνία / Ουκρανία: Ο πόλεμος που άλλαξε την Ευρώπη

Γιατί αυτός ο πόλεμος θέτει σε δοκιμασία τα όρια του διεθνούς δικαίου; Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ