Ο τουρισμός σκοτώνει τον έρωτα

Ο τουρισμός σκοτώνει τον έρωτα Facebook Twitter
Η μαγεία και η καύλα της άδειας Αθήνας τον Αύγουστο είναι πια σαν μουσειακό είδος που βλέπεις στις κινηματογραφικές ταινίες των ’90s και των ’00s. Εικονογράφηση: Κώστας Στανέλλος/LIFO
0



ΕΙΧΕ ΛΥΣΣΑΞΕΙ
ο Μιχαλάκης να πάμε στην Kylie. «Τα έκλεισα τα εισιτήρια!» μου έστειλε στο Ιnsta μήνες πριν.

«Μετανάστης από τη Δράμα» για τις Βρυξέλλες και «τουρίστας από τις Βρυξέλλες» για την Αθήνα. Λογικό να ενθουσιαστεί, αλλά έφτασε στο σημείο να θέλει να παραγγείλει και μπλουζάκια «Can’t get you out of my head».¹

Ευτυχώς, δεν ήταν διαθέσιμα τα νούμερα και τα χρώματα που θέλαμε και τα γλιτώσαμε τα μπερντέ. Με το που φτάσαμε στην πλατεία Νερού, στην Καλλιθέα, την παλιά μας αγαπημένη γειτονιά, έτρεξα στο μπαρ για ποτά.

Λίγο η αλμύρα της θάλασσας, λίγο ο καύσωνας, αφυδατώθηκα!

Όσο περιμέναμε τα ποτά, του λέω με δραματικό ύφος και ανεμιστηράκι στο φουλ: «Μου έστειλε ο Κροκόδειλος. Τον Αύγουστο θα έρθει στην Αθήνα και θέλει να βρεθούμε».

Φοβάμαι ότι αν λείψω οι τουρίστες θα κάνουν κατάληψη στο δυάρι που νοικιάζω και όταν επιστρέψω θα τους βρω να κάνουν ηλιοθεραπεία στο μπαλκόνι μου, τρώγοντας σάντουιτς με αβοκάντο.

«Αυτό το κομμάτι μού θυμίζει μπιτσόμπαρο και κοκτέιλ» μου απάντησε με ένα τζιν τόνικ στο χέρι κι ένα τσιγάρο στο άλλο, όσο με τον ξάδελφό του τον Νίκο λικνίζονταν σε ρυθμούς «On a night like this».²

Κανείς τους δεν είχε όρεξη να ακούσει τα γκομενικά μου δράματα. Σαν καλή δασκάλα, λοιπόν, στα όρθια και στα γρήγορα τους αφηγήθηκα το μαναφούκι³ που «σφράγισε» τους millennials του Γκαζιού και όχι μόνο. Τότε που η Kylie από είδωλο ξέπεσε σε persona non grata στο καλιαρντιστάν γιατί οι φήμες έλεγαν ότι το «On a night like this» το είχε ηχογραφήσει πρώτη η Άννα Βίσση. Το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ «Everything I am»,⁴ αλλά της το τζούρνεψε το crew της Kylie και το κυκλοφόρησε πρώτη! Allegedly! Θυμάμαι τις φιλενάδες μου τις βισσικιές να απαγορεύουν το ρεπερτόριο της Kylie. Τα χρόνια πέρασαν, το beef «έσβησε» και το κάρμα έκανε τη δουλειά του.

Στον δρόμο της επιστροφής η συζήτηση περιλάμβανε τα μεγάλα καλλιτεχνικά events του καλοκαιριού, ή όσα απέμειναν: το ότι η Kylie ξεπέταξε το «Where the wild roses grow»⁵, το δεύτερο ανέβασμα της «Ορέστειας» στην Επίδαυρο. Α, και το διήμερο στο Καλλιμάρμαρο! 

Όμως, άλλο ήταν το πιο καυτό θέμα για τον Νίκο και τον Μιχαλάκη, οι διακοπές και τα έξοδά τους. Τόσα για να μείνεις, τόσα για να πας, τόσα για να φας, τόσα για να γυρίσεις. Όλα αυτά στην Ανάφη!

Μια τόσο πληκτική συζήτηση για μένα που ανήκω στην μειονότητα η οποία δεν φεύγει από την Αθήνα τον Αύγουστο. Πιο συγκεκριμένα, ούτε τον Αύγουστο. Όσο για την Ανάφη, ούτε να μου το δούνε!

Δεν βρίσκω κανέναν λόγο να φύγω από την Αθήνα, εκτός αν πρόκειται για δουλειά ή για να επισκεφτώ κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Έχω και τη Σουσού που δεν θέλω να την αφήσω μόνη. Φοβάμαι ότι αν λείψω οι τουρίστες θα κάνουν κατάληψη στο δυάρι που νοικιάζω και όταν επιστρέψω θα τους βρω να κάνουν ηλιοθεραπεία στο μπαλκόνι μου, τρώγοντας σάντουιτς με αβοκάντο. Ευτυχώς που θα έρθει ο Κροκόδειλος. Θα είναι το άλλοθί μου για φέτος, ο προσωπικός μου «τουρίστας».

Όταν θα με ρωτάνε γιατί δεν πήγα διακοπές, θα μπορώ να πω: «Είχα ραντεβού με τον έρωτα στην Πατησίων».

Τα τελευταία καλοκαίρια δεν αδειάζει η Αθήνα και αν αδειάζει από λόκαλς γεμίζει τόσο από τουρίστες που είναι σαν να είμαι εγώ η «ξένη»· στα βαγόνια του μετρό, στο τρόλεϊ 5 (Τζιτζιφιές - Πλ. Συντάγματος - Λαμπρινή), στο σούπερ μάρκετ.

Η μαγεία και η καύλα της άδειας Αθήνας τον Αύγουστο είναι πια σαν μουσειακό είδος που βλέπεις στις κινηματογραφικές ταινίες των ’90s και των ’00s.

Η ζέστη είναι αποκρουστική για οποιαδήποτε outdoors δραστηριότητα.

Αθηναϊκός ρομαντισμός με 40 βαθμούς Κελσίου γίνεται; Δεν γίνεται. Γι’ αυτό ακύρωσα όλα τα dates του Ιουλίου.

Η ερωτική μου ζωή συντονίζεται πια με την έναρξη και τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους. Οι παλιοί φίλοι μου και οι παλιοί μου έρωτες επισκέπτονται την Αθήνα ως τουρίστες. Κι εγώ κάθε χρόνο περιμένω τον Σεπτέμβριο· τότε ανοίγουν τα σχολεία και τότε σβήνουν οι φωτιές. Γιατί σαν καλή δασκάλα ξέρω ότι τον Αύγουστο γίνονται τα μεγαλύτερα εγκλήματα και στον έρωτα και στον τουρισμό. Confide in me!6

1. Στίχοι: Jeff Lynne 
2. Στίχοι: Brian Rawling, Graham Stack, Mark Taylor & Steve Torch
3.
https://mikropragmata.lifo.gr/wtf/i-agnosti-istoria-tis-kontras-tis-kylie-minogue-me-tin-anna-vissi-to-makrino-2001/
4. Στίχοι: Νίκος Καρβέλας, Paul Barry 
5. Στίχοι: Nick Cave
6. Στίχοι: Steve Anderson, Dave Seaman, Owain Barton

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Gen Z και εργασία στην Ελλάδα: «Δυστυχώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με άλλον υποψήφιο»

Οπτική Γωνία / «Δυστυχώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με άλλον υποψήφιο»

Πώς είναι να προσπαθείς να μπεις στην αγορά εργασίας σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα έχει γίνει κανονικότητα; Ο Βασίλης Τσούτσης, φοιτητής Οικονομικών, περιγράφει την εμπειρία της πρώτης αναζήτησης εργασίας, ενώ ο Χρήστος Γούλας, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, αναλύει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ νέων και εργοδοτών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Πολιτική / Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Το 2025 ξεκίνησε με τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη, που κατέβασαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα, και κλείνει με την προαναγγελία δημιουργίας κόμματος από τη Μαρία Καρυστιανού, την πρόεδρο του Συλλόγου Πληγέντων του Δυστυχήματος των Τεμπών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Από την απώλεια του Κώστα Σημίτη ως την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ και το κίνημα των Τεμπών

Πολιτική Ανασκόπηση 2025 / Η επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το κίνημα των Τεμπών

Το 2025 μπήκε με τις μαζικές διαδηλώσεις για τα Τέμπη, οι οποίες επηρέασαν καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Ήταν επίσης μια χρονιά κατά την οποία μεγάλο μέρος της πολιτικής ζωής εξελίχθηκε μέσα από εξεταστικές επιτροπές και δικαστήρια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Οπτική Γωνία / Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Συγγενείς και φίλοι του Ντόναλντ Τραμπ ή χορηγοί του MAGA, σχεδόν όλοι οι νέοι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχουν εξυμνήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο δυνατά και επίμονα. Σχεδόν κανένας τους δεν έχει καμία διπλωματική εμπειρία.
THE LIFO TEAM
Delivery

Οπτική Γωνία / Οι αόρατοι ντελιβεράδες της Wolt και του efood:  Μια νέα «Μανωλάδα» έξω από την πόρτα σου

Πίσω από την ταχύτητα των παραδόσεων και την ευελιξία της gig economy ξεδιπλώνεται ένα αθέατο δίκτυο εκμετάλλευσης, μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας: διανομείς που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, πίεση και απειλές. Τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι διανομείς και τι απαντούν οι ψηφιακές πλατφόρμες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Βασιλική Σιούτη / Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Η εμφάνιση του «Φραπέ» στη Βουλή, η αλαζονεία και η έλλειψη φόβου απέναντι σε θεσμούς που θα έπρεπε να τον ελέγχουν αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός άτυπου συστήματος ισχύος που θεωρεί ότι μπορεί να μη λογοδοτεί πουθενά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Οπτική Γωνία / «Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Ο έγκριτος διευθυντής της «Milliyet», Οζάι Σεντίρ, αποδομεί τα στερεότυπα που συντηρούν την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μιλά για την ευθύνη των ΜΜΕ και των πολιτικών και εξηγεί γιατί πιστεύει ότι οι δύο λαοί είναι έτοιμοι για ένα νέο μοντέλο κοινών συμφερόντων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ