«Η Μαριούπολη είναι μια ισοπεδωμένη πόλη» λέει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος επικοινωνεί καθημερινά με τους ομογενείς της Ουκρανίας που καταφέρνουν να βγουν από την κόλαση του πολέμου. Με όσους βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη εδώ και καιρό δεν υπάρχει πια επικοινωνία, αφού έχουν διακοπεί και οι τηλεπικοινωνίες και η ηλεκτροδότηση. 

Ένα τμήμα των κατοίκων της Μαριούπολης, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών, έχει μεταφερθεί προς την ρωσική πλευρά και ανάμεσά τους βρίσκονται και Έλληνες ομογενείς, για τους οποίους δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν. Όσο για το πως βρέθηκαν εκεί : «Βρήκαν ασφαλή διάδρομο, γιατί υπήρχαν κάποια λεωφορεία που κατευθύνθηκαν προς τα εκεί. Όταν είσαι σε μία πόλη που καταστρέφεται, στην προσπάθεια σου να σωθείς, αν μπορείς να μετακινηθείς, φαντάζομαι το κάνεις». 

Οι άνθρωποι της ομογένειας δεν ήθελαν να φύγουν μέχρι την τελευταία στιγμή. Φαίνεται ότι υποτίμησαν τον κίνδυνο επειδή είχαν συνηθίσει αυτό το πολεμικό κλίμα που υπάρχει στην περιοχή από το 2014. «Όταν έπεσαν οι ρωσικοί πύραυλοι στο χωριό Σαρτανά, όπου είχαμε και τους πρώτους νεκρούς, εκεί έγινε  σαφές ότι οι Ρώσοι δεν έχουν κανένα σεβασμό στους αμάχους». 

Η αποχώρηση του προξένου μας στη Μαριούπολη, Μ. Ανδρουλάκη, αναβλήθηκε τρεις φορές λόγω των μεγάλων δυσκολιών που υπήρχαν. «Κάθε μέρα λέγαμε να δούμε αν μπορεί να βγει, γιατί δεν υπήρχε ασφάλεια. Εμείς προσπαθούσαμε να μιλάμε και με τις δύο πλευρές, αλλά οι Ρώσοι δεν έδειξαν μεγάλη διάθεση για να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη. Θα έχουμε πολλά να πούμε δυστυχώς για αυτήν την περιοχή. Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους ότι στον 21ο αιώνα έχουν αποκλείσει μία πόλη και εξαναγκάζουν τους ανθρώπους τους σε πείνα και δίψα».