8 βιβλία για τη Ρωσία και την Ουκρανία

8 βιβλία για τη Ρωσία και την Ουκρανία Facebook Twitter
Ντόνετσκ 1932-33. Mια γυναίκα και το παιδί της εκδιώκονται από το σπίτι τους.
0

Η ιστορία της Ρωσίας και της Ουκρανίας έγιναν ξανά δραματικά επίκαιρες το τελευταίο 7 μηνο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αποτελούν ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής ιστορίας το οποίο παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο . Έτσι και αλλιώς η ίδια η ιστορία της Ουκρανίας συχνλα δεν ήταν εύκολο να διαχωριστεί από εκείνη της Ρωσίας αφού το ίδιο το Κίεβο θεωρείται η ιστορική μήτρα της Ρωσίας.  Η πολεμική αυτή σύγκρουση έχει και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον αφού επηρεάζει ένα ιστορικό κομμάτι του Ελληνισμού, τον παρευξείνιο με πλούσια και ξεχωριστή ιστορία και τοπόσημα που έχουν άμεση και βαθιά σχέση με την ίδια την Ελληνική Ανεξαρτησία.

Επιχειρήσαμε μια επιλογή σημαντικών βιβλίων γύρω από την ιστορία της Ρωσίας και της Ουκρανίας- πιο δύσκολο για τη δεύτερη- που μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμους οδηγούς για την κατανόηση των σημερινών γεγονότων.  Βιβλία που περιγράφουν την ιστορική εξέλιξη της Ρωσίας κυρίως και την ιδεολογική συγκρότηση της που μοιάζει να μην αλλάζει στο πέρασμα των αιώνων πέρα από τους πολιτικούς , κοινωνικούς και ιδεολογικούς μετασχηματισμούς της χώρας στο εσωτερικό της.


Paul Bushkovitch

Η ιστορία της Ρωσίας (Αιώρα)

Πρόκειται ίσως για την πιο σημαντική ιστορική ανασκόπηση για τη Ρωσία που κυκλοφορεί στα ελληνικά και προσφέρει μια πλήρη ιστορική επισκόπηση από τον 9ο αιώνα ως την περεστρόικα. Ο καθηγητής του Γιέιλ παρακολουθεί τη Ρωσία από τη μεσαιωνική περίοδο έως τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Το βιβλίο χαρτογραφεί την πολιτική ιστορία της χώρας, παρακολουθώντας παράλληλα τις κοινωνικές, οικονομικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές εξελίξεις που χαρακτηρίζουν την ανάδυση της Ρωσίας.

Δ. Τριανταφυλλίδης

Ρωσία. Ο Μεγάλος εχθρός της Δύσης / Η Αυτοκρατορική νοσταλγία της Ρωσίας / Η επινόηση της σύγχρονης Ρωσίας (Επίκεντρο)

Ο Τριανταφυλλίδης από τους πιο βαθείς γνώστες της ιδεολογικής διαμόρφωσης και συγκρότησης της Ρωσίας σε αυτά τα τρία βιβλία μεταφέρει το υπόστρωμα αλλά και την στόχευση της σύγχρονης Ρωσίας.

Rodric Braithwate

Μια σύντομη ιστορία της Ρωσίας (Ψυχογιός)

Μια επίσης εμπεριστατωμένη ιστορία της Ρωσίας από έναν έμπειρο βρετανό Διπλωμάτη που έχει μια ιδιαίτερη σημασία πάντα, αφού η θέαση των Βρετανών στη Ρωσία έχει πάντα ενδιαφέρον αφού χαρακτηρίζεται πάντα από καχυποψία καθώς οι βρετανοί διαχρονικά είχαν και έχουν ψηλά τον ρωσικό κίνδυνο ενώ και ο ρόλος τους στην συγκρότησης της ουκρανικής άμυνας είναι κρίσιμος.

Mark Galeotti

Μικρή ιστορία της Ρωσίας. Από τον παγανισμό στο Πούτιν (Πατάκης)

Μια σύντομη και ευσύνοπτη ιστορία της Ρωσίας που καταγράφει τα μεγάλα βήματα διαμόρφωσης της Ρωσίας.

Αnne Applebaum

Ο κόκκινος Λιμός (Αλεξάνδρεια)

Ένα από τα πλέον σημαντικά βιβλία της σύγχρονης παγκόσμιας ιστοριογραφίας που φέρνει στο φως την εξόντωση 3 εκατομμυρίων ουκρανών στο μεγάλο λιμό του 1931-33 από τις σταλινικές πολιτικές. Το βιβλίο φέρνει στο φως όχι μόνο ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του 20ου αιώνα αλλά την πάγια στάση της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία είτε με τη τσαρική μορφή είτε με τη σοβιετική ως μιας επαρχίας της.

Timothy Snyder

Ο Δρόμος προς την Ανελευθερία (Παπαδόπουλος)

Ο πολύ σημαντικός αμερικάνος ιστορικός αναλύει το φαινόμενο Πούτιν, τις ιδεολογικές του επιρροές και αναφορές αλλά προβλέπει και με χειρουργική ακρίβεια τις εξελίξεις που ήρθαν λίγο αργότερα. Ο Σνάιντερ προβλέπει ακριβώς τις μελλοντικές εξελίξεις αλλά περιγράφει και τον ρωσικό μεγαλοϊδεατισμό του « τρίτου δρόμου» που χαρακτηρίζει την αντίληψη του Ρώσου ηγέτη.

Και όπως συνηθίζουμε σε τέτοιες παρουσιάσεις  παρουσιάζουμε  και δύο ξενόγλωσσα βιβλία του Orlando Figes, The story of Russia το οποίο εκδόθηκε φέτος και αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο από τον ιδιόρρυθμο αλλά σε βάθος ρωσομαθή βρετανό καθηγητή που έχει δώσει μια σειρά εμβριθών βιβλίων γύρω από τη Ρωσία έρχεται τώρα με μια μεγάλη ιστορία της Ρωσίας με το πάντα ιδιαίτερο και συναρπαστικό συγγραφικό του ύφος. Και του Jeffrey Veidinger, Ιn the midst of civilized Europe. The Pogroms of 1918-1921 and the onset of the Holocaust. Ένα πραγματικά συγκλονιστικό βιβλίο για το μεγάλο πογκρόμ 100.000 περίπου Εβραίων της Ουκρανίας και της Πολωνίας ανάμεσα σε  1918-1921 από χωρικούς, κατοίκους στρατιώτες που απετέλεσε ένα προάγγελο για αυτό που θα ερχόταν κάποια χρόνια αργότερα σε ευρύτερη κλίμακα.

Βιβλίο
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανοί πράκτορες στην Ελλάδα του ’40. Ένας γνωστός-άγνωστος πόλεμος

Βιβλίο / Βρετανοί πράκτορες στην Ελλάδα του ’40: Ένας γνωστός-άγνωστος πόλεμος

Μια νέα έκδοση για τη βρετανική εμπλοκή την περίοδο 1940-1947, με νέα στοιχεία αρχειακής έρευνας και μια άλλη ματιά σε μια περίοδο που εξακολουθεί να τρέφει τα δημόσια και ιδιωτικά πάθη.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκέι φαντασιώσεις, εξαρτήσεις και οράματα ενός Πέρση μάρτυρα

Βιβλίο / Γκέι φαντασιώσεις, εξαρτήσεις και οράματα ενός Πέρση μάρτυρα

Ο Κάβε Ακμπάρ ενθουσιάζει τους Aμερικανούς κριτικούς με το πρώτο του βιβλίο «Μάρτυς!» για τις εξαρτήσεις και την αμφισεξουαλικότητά του με πρωταγωνιστή έναν νέο από την Περσία που χάνεται στην αμερικανική ήπειρο, προσδοκώντας να καταθέσει ένα νέο έπος για τους δικούς του μάρτυρες.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Tρία ανέκδοτα ποιήματα του Χάρη Μεγαλυνού― προδημοσίευση

Προδημοσίευση / Tρία ανέκδοτα ποιήματα του Χάρη Μεγαλυνού ― προδημοσίευση

Τρία ποιήματα από την ανέκδοτη συλλογή «Παραινέσεις για τον Ύπνο» του ποιητή Χάρη Μεγαλυνού, που πέθανε πριν από μερικές εβδομάδες. Η συλλογή θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο από τις εκδόσεις Ίκαρος.
THE LIFO TEAM
Μπερνάρ-Μαρί Κολτές: «Ρομπέρτο Τσούκο»

Το πίσω ράφι / Ο Κολτές ένιωθε την ανάγκη να γράφει για εκείνους που μισιούνται

Το «Ρομπέρτο Τσούκκο» δεν είναι ένα έργο για έναν serial killer, είναι ένα βιβλίο για το πώς διαρρηγνύονται οι οικογενειακοί δεσμοί, για το πόσο εύθραυστες είναι οι ανθρώπινες σχέσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ποιες ήταν οι αντιλήψεις των Βυζαντινών για το φύλο και τη σεξουαλικότητα;

Βιβλίο / Mια συζήτηση για το σεξ και το φύλο στο Βυζάντιο με τον ιστορικό Χάρη Μεσσή

Ίσως όχι πάντα τόσο σκοταδιστικές όσο θα πίστευε κανείς, και σίγουρα ενδιαφέρουσες, καθώς μάλιστα κάποιες από τις αντιλήψεις αυτές επιβιώνουν μέσω της θρησκείας μέχρι σήμερα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
καραγάτση τάρλοου

Απώλειες / «Το ευχαριστημένο»: Το σπονδυλωτό μυθιστόρημα της Μαρίνας Καραγάτση για τα οικογενειακά της βιώματα

Πέρα από εξαιρετική διαχειρίστρια των πνευματικών δικαιωμάτων του, η Μαρίνα Καραγάτση, που πέθανε σήμερα στα 88 της, στάθηκε ικανή ν’ αναπλάσει πειστικά τα βιώματα και τους κρυφούς συλλογισμούς του πατέρα της, τοποθετώντας τον ως ήρωα στο οικογενειακό τους σύμπαν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Έζησα μια κόλαση ως gay στο Μαρόκο. Με βίαζαν κι όλοι παρακολουθούσαν»

Βιβλίο / «Οι γκέι τουρίστες είναι απλώς περαστικοί στο Μαρόκο. Δεν κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν»

«Η ομοφυλοφιλία είναι για μένα νοημοσύνη, αντίσταση, ομορφιά, ποίηση»: Ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος Άραβας συγγραφέας Abdellah Taïa μιλά στη LiFO. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ντάγκλας Ράσκοφ: «Ας ξεκολλήσουμε από τις οθόνες και ας συναντηθούμε ξανά εκεί έξω»

Respublika / Onassis Stegi / Ντάγκλας Ράσκοφ: «Ας ξεκολλήσουμε από τις οθόνες και ας συναντηθούμε ξανά εκεί έξω»

Ο «πάπας» της ψηφιακής αντικουλτούρας, του οποίου το έργο λειτούργησε, μεταξύ άλλων, ως πηγή έμπνευσης για το «Respublika» του Λούκας Τβαρκόβσκι που θα δούμε στη Μαλακάσα, σε μια συνέντευξη-ποταμό στη LiFO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ