Το αντιπολεμικό κίνημα μέσα στη Ρωσία, έναν χρόνο μετά

Η αντίθεση στον πόλεμο μέσα στη Ρωσία σε αριθμούς ένα χρόνο μετά Facebook Twitter
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε χιλιάδες Ρώσους και Ρωσίδες σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Φωτ.: Getty images/Ideal Image
0

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΡΩΣΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ την Αγία Πετρούπολη μέχρι το Βλαδιβοστόκ κατέβηκαν στους δρόμους μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Όχι πολλοί αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας, είναι αλήθεια: η απάθεια, η αδιαφορία, η ωμή καταστολή και η πλύση εγκεφάλου της καθεστωτικής προπαγάνδας (στην οποία εντάσσεται και το αφήγημα περί «ναζιστικού» ουκρανικού κράτους που καλλιεργείται από το 2008) καλά κρατούν.

Πλέον προτιμώνται περισσότερο ευέλικτες μορφές διαμαρτυρίας, όπως οι ατομικές, που γνωστοποιούνται μέσα από το Ίντερνετ και τα σόσιαλ μίντια, ή άλλες, πιο ευρηματικές, όπως π.χ. η αντικατάσταση των ετικετών με τις τιμές στα προϊόντα ενός σούπερ μάρκετ με άλλες που αναγράφουν αντιπολεμικά συνθήματα.

Μεγάλες αντιδράσεις ξεσήκωσε και η απόφαση για μερική επιστράτευση πέρσι τον Σεπτέμβριο, ενώ δημιουργήθηκαν υπόγεια δίκτυα για τη φυγάδευση όσων αρνούνται να στρατευθούν στο εξωτερικό.   

Πάνω από 100.000 Ρώσοι πολίτες έχουν εγκαταλείψει μέσα σε έναν χρόνο τη χώρα είτε εξαιτίας του πολέμου είτε για να αποφύγουν τη στράτευση. Οι Αρχές αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα για να αναχαιτίσουν το κύμα φυγής, όμως οι «διαρροές» συνεχίζονται.

• Πάνω από 100.000 Ρώσοι πολίτες έχουν εγκαταλείψει μέσα σε έναν χρόνο τη χώρα είτε εξαιτίας του πολέμου είτε για να αποφύγουν τη στράτευση. Οι Αρχές αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα για να αναχαιτίσουν το κύμα φυγής, όμως οι «διαρροές» συνεχίζονται.

• 19.555 συλλήψεις ανθρώπων κάθε ηλικίας, καταγωγής και ιδεολογικού στίγματος που αντιτίθενται στον πόλεμο έχουν γίνει στη Ρωσική Ομοσπονδία από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία μέχρι σήμερα.

Η αντίθεση στον πόλεμο μέσα στη Ρωσία σε αριθμούς ένα χρόνο μετά Facebook Twitter
19.555 συλλήψεις ανθρώπων κάθε ηλικίας, καταγωγής και ιδεολογικού στίγματος που αντιτίθενται στον πόλεμο έχουν γίνει στη Ρωσική Ομοσπονδία από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία μέχρι σήμερα. Φωτο: ΕΡΑ

• 33 αυταρχικοί και κατασταλτικοί νόμοι έχουν περάσει από τη Δούμα (το Ρωσικό Κοινοβούλιο), οι περισσότεροι από τους οποίους ποινικοποιούν τα «fake news», όπως χαρακτηρίζεται η οποιαδήποτε κριτική στα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, που το Κρεμλίνο ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» –ακόμα και η λέξη «εισβολή» είναι απαγορευμένη–, καθώς επίσης οποιαδήποτε κριτική αναφορικά με τον ρωσικό στρατό. Οι παραβάτες –ανάμεσά τους άνθρωποι που απλώς ύψωσαν ένα αντιπολεμικό πλακάτ ή ζωγράφισαν κάπου το σύμβολο της ειρήνης– αντιμετωπίζουν φυλάκιση πολλών μηνών ή και ετών και άλλες κυρώσεις, ενώ, αν συλληφθούν για δεύτερη φορά, παραπέμπονται για κακούργημα. 

• 127 άνθρωποι βρίσκονται στις ρωσικές φυλακές καταδικασμένοι σε βαριές ποινές για «αντιπολεμικές ενέργειες».

• 77 εμπρησμοί ή απόπειρες εμπρησμών αστυνομικών τμημάτων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων έχουν σημειωθεί από την έναρξη του πολέμου σε Ρωσία και Λευκορωσία. Οι μισοί σχεδόν από τους δράστες συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε κάθειρξη έως και δώδεκα ετών.

• Κάπου 10.000 ενημερωτικές ιστοσελίδες με αντιπολεμικό, αντιπολιτευτικό, κινηματικό, φεμινιστικό ή ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο έχουν μπλοκαριστεί – η πρόσβαση σε αυτές είναι εφικτή μόνο μέσω VPN. Όσες δεν αναγκάστηκαν να διακόψουν εντελώς τη λειτουργία τους, συνεχίζουν από το εξωτερικό, όπου έχουν καταφύγει οι διαχειριστές τους. «Πόλεμο», άλλωστε, έχουν εξαπολύσει οι ρωσικές αρχές εναντίον όλων των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, τις οποίες κατηγορούν πια ευθέως ως «δάκτυλους» της Δύσης.

• Οι νόμοι κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αυστηροποιήθηκαν ακόμα περισσότερο με τις «ευλογίες» και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ενώ το 2013 είχε ποινικοποιηθεί η «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα» σε ανήλικα και έφηβα άτομα, από πέρσι τον Δεκέμβριο απαγορεύεται πλέον κάθε δημόσια αναφορά ακόμα και στη μουσική, στη λογοτεχνία ή στο σινεμά.

Το αντιπολεμικό κίνημα μέσα στη Ρωσία, έναν χρόνο μετά Facebook Twitter
Οι δύο ακτιβιστές μίλησαν σε πολιτική εκδήλωση για τον έναν χρόνο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η οποία φιλοξενήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο της Γεωργιανής Κοινότητας «Αρμάζι» (συνδιοργάνωση Αυτολεξεί, Omnia TV, elaliberta.gr, περιοδικό Τέσσερα)

• Η αντίθεση στην εισβολή και τον πόλεμο ενεργοποίησε διάφορα αντιαποικιακά κινήματα μέσα στην ίδια τη Ρωσική Ομοσπονδία όπου συνυπάρχουν 1.080 εθνότητες, πολλές από τις οποίες αντιδρούν στην καταπίεση και στην εκμετάλλευση που υφίστανται από τη Μόσχα. Υπάρχουν, επιπλέον, βάσιμες ανησυχίες ότι το ουκρανικό θα αποτελέσει πρόσχημα ώστε να εξανεμιστεί η όποια αυτονομία διατηρούν.

• Περισσότεροι από 20.000 βαρυποινίτες παρακινήθηκαν να καταταχθούν στον ρωσικό στρατό με αντάλλαγμα την ελευθερία τους, εφόσον επιστρέψουν ζωντανοί από το μέτωπο, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός όσων οικονομικών μεταναστών πείστηκαν να πράξουν το ίδιο με αντάλλαγμα την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας, εάν βέβαια δεν γίνουν κι αυτοί, με τη σειρά τους, «κρέας για τα κανόνια», καθώς αυτές οι κατηγορίες στρατεύσιμων στέλνονται κατευθείαν στην πρώτη γραμμή.

Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Radio Lifo / Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Την ώρα που ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ζει υπό τον μόνιμο φόβο της απώλειας της στέγης του, η Αθήνα κατέχει ένα τρομακτικό ρεκόρ. Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Δημήτρη Ιωάννου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Lifo Videos / Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν; Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τις εξελίξεις; Και γιατί βγαίνει κερδισμένος ο Ερντογάν; Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Τι μπορεί να σημαίνει σήμερα ο Καβάφης για έναν σκηνοθέτη και μια εικαστικό; Πώς «διαβάζεται» η μορφή του μέσα από το βλέμμα δύο σύγχρονων δημιουργών με διαφορετικές διαδρομές; Ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαραγκός, με διεθνή εμπειρία, και η εικαστικός Farida El Gazzar, με κοσμοπολίτικη πορεία, αντλούν έμπνευση από τον ποιητή, τη σχέση τους με την Αλεξάνδρεια και τα ευρήματα του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Οι Άλλοι / Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Ο παίκτης της Κηφισιάς θυμάται την καθημερινότητά του στη Φωκίωνος Νέγρη, εξηγεί γιατί μπήκε στο ποδόσφαιρο και περιγράφει την εμπειρία του από τον ρατσισμό που επικρατεί στα γήπεδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστε αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Radio Lifo / Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστες αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα στα νησιά– τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πολίτες και οργανώσεις να προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να σταματήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ή σχέδια δόμησης που απειλούν τοπία και οικοσυστήματα. Τι μας λέει αυτό για το θεσμικό μας σύστημα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Lifo Videos / Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Ο αρθρογράφος της LIFO σχολιάζει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία νέων κομμάτων και εξηγεί γιατί «οι ικανοί δεν μπαίνουν πια στην πολιτική».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αυγερόπουλος: Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

Γιώργος Αυγερόπουλος / «Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

O βραβευμένος πολεμικός ανταποκριτής περιγράφει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις πιο σκληρές μνήμες του από τη Γάζα και εξηγεί γιατί η παρούσα κρίση δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Ψυχή & Σώμα / Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Πώς θα βγουν αλώβητοι οι γονείς από τον «οδοστρωτήρα» που λέγεται παιδικά πάρτι; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον εικαστικό Αλέξανδρο Γεωργίου, μπαμπά του οκτάχρονου Παναγιώτη, και τη Νινέττα Γιακιντζή, μαμά του εφτάχρονου Ιάσονα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Pan Pan: «Πάντα αναζητάω να βλέπω την πόλη από ψηλά»

Lifo Videos / Pan Pan: «Μ' αρέσει πάντα να βλέπω την πόλη από ψηλά»

O Pan Pan δεν είναι μόνο μουσικός ή κομίστας· ό,τι δημιουργεί μοιάζει συχνά με μια προσωπική ξενάγηση στην Αθήνα των ’90s και των ΄00s, μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού που μεγάλωσε στην «κρυμμένη» γειτονιά του Πολυγώνου.
Είναι η μακροζωία μια νέα μορφή θρησκείας;

Άκου την επιστήμη / Είναι η μακροζωία μια νέα μορφή θρησκείας;

Μπορούμε να νικήσουμε τον χρόνο και τη φθορά; Είναι εφικτό να «χακάρουμε» το βιολογικό μας ρολόι ώστε να ζήσουμε περισσότερο χωρίς να γεράσουμε νωρίτερα; Ο Καθηγητής Βιολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αριστείδης Ηλιόπουλος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ