Το αντιπολεμικό κίνημα μέσα στη Ρωσία, έναν χρόνο μετά

Η αντίθεση στον πόλεμο μέσα στη Ρωσία σε αριθμούς ένα χρόνο μετά Facebook Twitter
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε χιλιάδες Ρώσους και Ρωσίδες σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Φωτ.: Getty images/Ideal Image
0

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΡΩΣΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ την Αγία Πετρούπολη μέχρι το Βλαδιβοστόκ κατέβηκαν στους δρόμους μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Όχι πολλοί αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας, είναι αλήθεια: η απάθεια, η αδιαφορία, η ωμή καταστολή και η πλύση εγκεφάλου της καθεστωτικής προπαγάνδας (στην οποία εντάσσεται και το αφήγημα περί «ναζιστικού» ουκρανικού κράτους που καλλιεργείται από το 2008) καλά κρατούν.

Πλέον προτιμώνται περισσότερο ευέλικτες μορφές διαμαρτυρίας, όπως οι ατομικές, που γνωστοποιούνται μέσα από το Ίντερνετ και τα σόσιαλ μίντια, ή άλλες, πιο ευρηματικές, όπως π.χ. η αντικατάσταση των ετικετών με τις τιμές στα προϊόντα ενός σούπερ μάρκετ με άλλες που αναγράφουν αντιπολεμικά συνθήματα.

Μεγάλες αντιδράσεις ξεσήκωσε και η απόφαση για μερική επιστράτευση πέρσι τον Σεπτέμβριο, ενώ δημιουργήθηκαν υπόγεια δίκτυα για τη φυγάδευση όσων αρνούνται να στρατευθούν στο εξωτερικό.   

Πάνω από 100.000 Ρώσοι πολίτες έχουν εγκαταλείψει μέσα σε έναν χρόνο τη χώρα είτε εξαιτίας του πολέμου είτε για να αποφύγουν τη στράτευση. Οι Αρχές αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα για να αναχαιτίσουν το κύμα φυγής, όμως οι «διαρροές» συνεχίζονται.

• Πάνω από 100.000 Ρώσοι πολίτες έχουν εγκαταλείψει μέσα σε έναν χρόνο τη χώρα είτε εξαιτίας του πολέμου είτε για να αποφύγουν τη στράτευση. Οι Αρχές αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα για να αναχαιτίσουν το κύμα φυγής, όμως οι «διαρροές» συνεχίζονται.

• 19.555 συλλήψεις ανθρώπων κάθε ηλικίας, καταγωγής και ιδεολογικού στίγματος που αντιτίθενται στον πόλεμο έχουν γίνει στη Ρωσική Ομοσπονδία από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία μέχρι σήμερα.

Η αντίθεση στον πόλεμο μέσα στη Ρωσία σε αριθμούς ένα χρόνο μετά Facebook Twitter
19.555 συλλήψεις ανθρώπων κάθε ηλικίας, καταγωγής και ιδεολογικού στίγματος που αντιτίθενται στον πόλεμο έχουν γίνει στη Ρωσική Ομοσπονδία από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία μέχρι σήμερα. Φωτο: ΕΡΑ

• 33 αυταρχικοί και κατασταλτικοί νόμοι έχουν περάσει από τη Δούμα (το Ρωσικό Κοινοβούλιο), οι περισσότεροι από τους οποίους ποινικοποιούν τα «fake news», όπως χαρακτηρίζεται η οποιαδήποτε κριτική στα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, που το Κρεμλίνο ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» –ακόμα και η λέξη «εισβολή» είναι απαγορευμένη–, καθώς επίσης οποιαδήποτε κριτική αναφορικά με τον ρωσικό στρατό. Οι παραβάτες –ανάμεσά τους άνθρωποι που απλώς ύψωσαν ένα αντιπολεμικό πλακάτ ή ζωγράφισαν κάπου το σύμβολο της ειρήνης– αντιμετωπίζουν φυλάκιση πολλών μηνών ή και ετών και άλλες κυρώσεις, ενώ, αν συλληφθούν για δεύτερη φορά, παραπέμπονται για κακούργημα. 

• 127 άνθρωποι βρίσκονται στις ρωσικές φυλακές καταδικασμένοι σε βαριές ποινές για «αντιπολεμικές ενέργειες».

• 77 εμπρησμοί ή απόπειρες εμπρησμών αστυνομικών τμημάτων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων έχουν σημειωθεί από την έναρξη του πολέμου σε Ρωσία και Λευκορωσία. Οι μισοί σχεδόν από τους δράστες συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε κάθειρξη έως και δώδεκα ετών.

• Κάπου 10.000 ενημερωτικές ιστοσελίδες με αντιπολεμικό, αντιπολιτευτικό, κινηματικό, φεμινιστικό ή ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο έχουν μπλοκαριστεί – η πρόσβαση σε αυτές είναι εφικτή μόνο μέσω VPN. Όσες δεν αναγκάστηκαν να διακόψουν εντελώς τη λειτουργία τους, συνεχίζουν από το εξωτερικό, όπου έχουν καταφύγει οι διαχειριστές τους. «Πόλεμο», άλλωστε, έχουν εξαπολύσει οι ρωσικές αρχές εναντίον όλων των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, τις οποίες κατηγορούν πια ευθέως ως «δάκτυλους» της Δύσης.

• Οι νόμοι κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αυστηροποιήθηκαν ακόμα περισσότερο με τις «ευλογίες» και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ενώ το 2013 είχε ποινικοποιηθεί η «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα» σε ανήλικα και έφηβα άτομα, από πέρσι τον Δεκέμβριο απαγορεύεται πλέον κάθε δημόσια αναφορά ακόμα και στη μουσική, στη λογοτεχνία ή στο σινεμά.

Το αντιπολεμικό κίνημα μέσα στη Ρωσία, έναν χρόνο μετά Facebook Twitter
Οι δύο ακτιβιστές μίλησαν σε πολιτική εκδήλωση για τον έναν χρόνο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η οποία φιλοξενήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο της Γεωργιανής Κοινότητας «Αρμάζι» (συνδιοργάνωση Αυτολεξεί, Omnia TV, elaliberta.gr, περιοδικό Τέσσερα)

• Η αντίθεση στην εισβολή και τον πόλεμο ενεργοποίησε διάφορα αντιαποικιακά κινήματα μέσα στην ίδια τη Ρωσική Ομοσπονδία όπου συνυπάρχουν 1.080 εθνότητες, πολλές από τις οποίες αντιδρούν στην καταπίεση και στην εκμετάλλευση που υφίστανται από τη Μόσχα. Υπάρχουν, επιπλέον, βάσιμες ανησυχίες ότι το ουκρανικό θα αποτελέσει πρόσχημα ώστε να εξανεμιστεί η όποια αυτονομία διατηρούν.

• Περισσότεροι από 20.000 βαρυποινίτες παρακινήθηκαν να καταταχθούν στον ρωσικό στρατό με αντάλλαγμα την ελευθερία τους, εφόσον επιστρέψουν ζωντανοί από το μέτωπο, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός όσων οικονομικών μεταναστών πείστηκαν να πράξουν το ίδιο με αντάλλαγμα την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας, εάν βέβαια δεν γίνουν κι αυτοί, με τη σειρά τους, «κρέας για τα κανόνια», καθώς αυτές οι κατηγορίες στρατεύσιμων στέλνονται κατευθείαν στην πρώτη γραμμή.

Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπόθεση της γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου: Την σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι

Αληθινά εγκλήματα / Τη σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι: Η γυναικοκτονία της Ανθής Λινάρδου

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της άγριας γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου που αναστάτωσε, τον Ιανουάριο του 2016, τη μικρή κοινωνία του Βελβεντού Κοζάνης.
THE LIFO TEAM
Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ρώτα με ό,τι θες / Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ένιωσε να την παραβιάζουν τα media με αφορμή τη συνεργασία της με τον Manu Chao; Ποιος θα είναι ο ρόλος της στη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη; Η ηθοποιός Κλέλια Ρένεση απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Ζούμε, ρε! / Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Με αφορμή την πρώτη διαθέσιμη γονιδιακή θεραπεία στην Eλλάδα για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης, λόγω της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας ή της συγγενούς αμαύρωσης του Leber, η Xρυσέλλα λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος, συζητούν με τη μοριακή γενετίστρια, εξειδικευμένη στην οφθαλμική γενετική, Δρ Σμαράγδα Καμακάρη.
THE LIFO TEAM
Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το τραγικό χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας Γκινάκη, που ένα φθινοπωρινό απόγευμα του 1998 ήρθε αντιμέτωπη, μέσα στο σπίτι της, με έναν αδίστακτο δραπέτη, το Σορίν Ματέι, ο οποίος εισέβαλε με μια χειροβομβίδα για να ξεφύγει από το μπλόκο των αστυνομικών.
THE LIFO TEAM
«Αφεσμός»: Ένα κείμενο του Γιάννη Πολιτάκη

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Αφεσμός»: Ένα κείμενο του Ελευσίνιου Γιάννη Πολιτάκη

Γεννημένος στην Ελευσίνα, ερασιτέχνης μελισσοκόμος, λογιστής, σφραγιδοποιός, πρώην ναυτικός και εργαζόμενος στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, ο Γιάννης Πολιτάκης έγραψε αυτό το κείμενο στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Oι ανήλικοι bullies κι φαύλος κύκλος της ζωής τους

Radio Lifo / Oι ανήλικοι bullies κι ο φαύλος κύκλος της ζωής τους

Στο ηχητικό ντοκιμαντέρ της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, η Γεωργία Βαλωμένου, αρχιτεκτόνισσα, εκπαιδευτικός σε ΕΠΑΛ και μητέρα, η Κατερίνα Σπυροπούλου, χορεύτρια, μουσειολόγος (στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά) και μητέρα, και ο Τάσος Μπρεκουλάκης, δημοσιογράφος και διευθυντής της έντυπης LiFO εξηγούν και αναλύουν τις αιτίες που πυροδοτούν την έκρηξη βίας στα σημερινά παιδιά.
THE LIFO TEAM
Δανάη, τελικά είσαι nepo baby;

Ρώτα με ό,τι θες / Δανάη, τελικά είσαι nepo baby;

Αντιμετώπισε bullying στο σχολείο; Την πλήγωσε η τελευταία μιντιακή μπόρα που εκτονώθηκε πάνω της; Νιώθει ότι έχει φέρει ρηξικέλευθες αλλαγές στην ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα; Ποιο είναι το moto της ζωής της; Η Δανάη Μπάρκα απαντά στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Πώς μπορεί ένας εργασιακός χώρος να γίνει πιο φιλόξενος για άτομα με νευροδιαφορετικότητα;

Ζούμε, ρε! / Πώς μπορεί ένας εργασιακός χώρος να γίνει πιο φιλόξενος για άτομα με νευροδιαφορετικότητα;

Θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να διασφαλιστεί ότι τα ιδιαίτερα ταλέντα των νευροδιαφορετικών ατόμων θα αναπτυχθούν σωστά σε μια επιχείρηση; Ο πρώην πολεμικός ανταποκριτής, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και Diversity Atlas EU Cultural Ambassador Μάριος Χατζηδαμιανός εξηγεί στη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους οι νευροδιαφορετικοί.
THE LIFO TEAM
Yπόθεση Καββαδία: H πρώτη καταδίκη για ανθρωποκτονία στα δικαστικά χρονικά χωρίς να έχει βρεθεί πτώμα

Αληθινά εγκλήματα / H πρώτη καταδίκη για γυναικοκτονία στα δικαστικά χρονικά χωρίς να έχει βρεθεί πτώμα

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση των δύο γυναικοκτονιών από τον εστιάτορα από την Κέρκυρα Σπύρο Καββαδία, ο οποίος πέρασε 22 χρόνια στη φυλακή επειδή δολοφόνησε τις δύο γυναίκες της ζωής του.
THE LIFO TEAM