«Ο πόλεμος του Πούτιν είναι ένας άδικος πόλεμος, αλλά υπάρχει κι ένας δεύτερος πόλεμος, του Μπάιντεν, που είναι άδικος και αυτός» λέει στη Βασιλική Σιούτη ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου. «Είναι ο πόλεμος των ΗΠΑ, οι οποίες στην αρχή έλεγαν ότι δεν θα έπαιρναν μέρος. Θα ενίσχυαν την Ουκρανία ηθικά και λίγο στρατιωτικά, αλλά κυρίως θα χρησιμοποιούσαν μόνο τις οικονομικές κυρώσεις για να σταματήσουν τη Ρωσία. Τώρα, έχουμε τον Μπάιντεν να λέει ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία, δηλαδή υιοθετεί ανοιχτά μια στρατηγική αλλαγής καθεστώτος και τα ΜΜΕ των ΗΠΑ λένε “σκοτώνουμε Ρώσους στρατηγούς και βυθίζουμε ρωσικά πλοία χάρη στις πληροφορίες που δίνουν οι δικές μας μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών”».

 

Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου αναφέρει πως αυτό που κατάφερε ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι να κινδυνεύει η Ουκρανία να γίνει μια Ιφιγένεια που θα θυσιαστεί στον βωμό των προτεραιοτήτων της Αμερικής. Αυτήν τη στιγμή η Ουκρανία έχει χάσει όλη την Αζοφική Θάλασσα, που πλέον είναι «ρωσική λίμνη». Έχει στερηθεί το 80% των ακτών της στη Μαύρη Θάλασσα κι έχει περιοριστεί μόνο στην Οδησσό, που και αυτή είναι αποκλεισμένη από τα ρωσικά καράβια, και έχει χάσει επίσης το 80% των ενεργειακών πηγών της. 

 

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Πούτιν είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Ουκρανοί ήταν έτοιμοι, με υποκίνηση των ΗΠΑ και με στήριξη της Τουρκίας, ιδίως με τα drones, να προχωρήσουν σε επιθετικές ενέργειες για την ανακατάληψη του Ντονμπάς και αν τα κατάφερναν εκεί, ο επόμενος στόχος θα ήταν η Κριμαία. «Οι ΗΠΑ παρέσυραν τον Πούτιν σε μία παγίδα και αυτός έκανε το λάθος να πέσει μέσα. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι Αμερικάνοι επεδίωξαν αυτόν τον πόλεμο. Αυτοί έβαλαν φιτίλι στις συμφωνίες του Μινσκ και δεν άφησαν να εφαρμοστούν» λέει.

 

O Πέτρος Παπακωνσταντίνου είναι συντάκτης διεθνούς ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή».