Το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 200 πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ

Το Ιράν εκτόξευσε drones κατά του Ισραήλ Facebook Twitter
Δεκάδες drones εκτοξεύθηκαν από το Ιράν το βράδυ του Σαββάτου / Εικόνα από X (Twitter)
0

Ξεκίνησε η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, καθώς η Τεχεράνη εκτόξευσε πάνω από 200 πυραύλους και drones το βράδυ του Σαββάτου προς τα ισραηλινά εδάφη. 

Εκτιμάται πως τα δεκάδες drones που έχουν εκτοξευθεί από το Ιράν θα φθάσουν στο Ισραήλ στις 02.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το CH 12 TV. Η ισραηλινή αεράμυνα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και διαθέτει συστήματα αναχαίτισης, συστήματα αεράμυνας και μαχητικά αεροσκάφη, που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα drones, όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Τα ισραηλινά F-35 έχουν ήδη καταρρίψει drones, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα. Πληροφορίες από το Ισραήλ αναφέρουν πως έχουν εκτοξευθεί και πύραυλοι κρουζ, ενώ αναμένεται νέα συντονισμένη πυραυλική επίθεση τις επόμενες ώρες. Αργότερα, το Ιράν ανακοίνωσε πως έχει εκτοξεύσει και βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ.

«Το Ιράν έχει εξαπολύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ, η αντιαεροπορική άμυνα του οποίου θα τα αντιμετωπίσει. Οι σειρήνες θα ηχήσουν στις απειλούμενες περιοχές. Θα χρειαστούν ώρες μέχρι να φθάσουν στο Ισραήλ», ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Ο απόστρατος στρατηγός Αμος Γιαντλίν δήλωσε στο ισραηλινό Channel 12 TV ότι τα drones φέρουν το καθένα εκρηκτικά 20 κιλών και ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ είναι έτοιμη για να τα καταρρίψει.

Την είδηση μετέδωσε στο X (Twitter) ο δημοσιογράφος του Axios, Μπαράκ Ραβίντ. «ΠΡΟΣΟΧΗ: Το Ιράν εξαπολύει επίθεση κατά του Ισραήλ χρησιμοποιώντας δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μου είπαν τέσσερις Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι», έγραψε στο X.

Εκτιμάται ότι τα drones θα φτάσουν στο Ισραήλ στις 2 το πρωί της Κυριακής και διεθνείς αναλυτές αναμένουν την ώρα εκείνη να ξεκινήσει και συντονισμένη πυραυλική επίθεση, πιθανώς με τη συμμετοχή της Χεζμπολάχ και άλλων συμμάχων του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Η διεθνής κοινότητα ανέμενε μία αντίδραση, για την οποία είχε προειδοποιήσει η Τεχεράνη, μετά την επίθεση του Ισραήλ κατά του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό, όπου σκοτώθηκαν επτά άτομα. «Σε απάντηση στο έγκλημα του Σιωνιστικού καθεστώτος που επιτέθηκε στο προξενείο στη Δαμασκό, η Πολεμική Αεροπορία των Φρουρών της Επανάστασης έπληξε ορισμένους στόχους στα εδάφη του Σιωνιστικού καθεστώτος με δεκάδες drones και πυραύλους», μεταδίδουν ιρανικά ΜΜΕ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν λίγο μετά την έναρξη της επίθεσης πως η «μεγάλη» επιχείρηση με τη χρήση drones και πυραύλων ονομάζεται «Αληθινή Υπόσχεση» και αποτελεί «μέρος της τιμωρίας του Ισραήλ» για τα «πολυάριθμα εγκλήματά του», όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το Ιράν ξεκίνησε εναέρια επίθεση κατά του Ισραήλ και ότι ο Τζο Μπάιντεν ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση από την ομάδα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και θα υποστηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ κατά αυτών των απειλών από το Ιράν, διαμηνύει η Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα, η Ιορδανία είχε ανακοινώσει πως κλείνει τον εναέριο χώρο της για όλες τις πτήσεις, μέχρι νεοτέρας, λόγω της «επικίνδυνης κατάστασης στην Μέση Ανατολή», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Al Mamlaka. Σε ανακοίνωσή της, η Ρυθμιστική Επιτροπή Πολιτικής Αεροπορίας δηλώνει ότι αποφάσισε «να κλείσει προσωρινά τον ιορδανικό εναέριο χώρο για όλα τα αεροπλάνα (...) από τις 20.00 GMT, δηλαδή στις 23.00 τοπική ώρα» και μέχρι νεοτέρας. Παράλληλα, η Ιορδανία κήρυξε κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ, όπως μετέδωσαν το βράδυ του Σαββάτου κρατικά μέσα ενημέρωσης. Τον εναέριο χώρο της ανακοίνωσαν πως κλείνουν η Αίγυπτος και ο Λίβανος. Κλειστός παραμένει ο εναέριος χώρος της Συρίας, ενώ και το Ιράκ ανακοίνωσε πως σταματούν όλες οι πτήσεις στον εναέριο χώρο του.

Το Ισραήλ είχε τεθεί σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού από τις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου, απαγορεύοντας εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες, λόγω των πληροφοριών. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Τουλάχιστον 450 συλλήψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Συλλήψεις εκατοντάδων Νοτιοκορεατών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε «ανησυχία και λύπη» για το συμβάν, ζητώντας «ειδική μέριμνα ώστε να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών μας»
LIFO NEWSROOM
Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Διεθνή / Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Απέρριψε επίσης την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων ακόμη και μετά από τελική συμφωνία ειρήνης, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη για τον τερματισμό της εισβολής»
LIFO NEWSROOM