Οι Τούρκοι έκαναν εικονική κατάληψη νησιού στο πλαίσιο της άσκησης Mavi Vatan

Πλοία τουρκία Facebook Twitter
Φωτ: Twitter @T.C. Millî Savunma Bakanlığı
0

Η τουρκική ναυτική άσκηση Mavi Vatan (Blue Homeland) 2022 ξεκίνησε στις 11 Απριλίου και ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, περιλαμβάνοντας σενάριο κατάληψης νησιού.

Η άσκηση διεξήχθη ταυτόχρονα σε Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο, με 122 πλοία και 41 αεροσκάφη να συμμετέχουν. 

Όπως αναφέρει το Nordic Monitor, στις δραστηριότητες της ημέρας αποκλειστικού παρατηρητή έδωσε το παρών ο Χουλουσί Ακάρ. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μίλησε σε ομάδα αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένων ξένων στρατιωτικών ακόλουθους, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τους συμμετέχοντες μέσω σύνδεσης βίντεο.

Ο Ακάρ κατηγόρησε τη χώρα μας για στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, τονίζοντας ότι τα διμερή προβλήματα «θα πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Κάλεσε, δε, την Αθήνα είναι είναι πιο ενεργή, κατηγορώντας της ότι καθυστερεί να συμμετάσχει σε διάλογο. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι οι νέοι εξοπλισμοί στους οποίους έχει προχωρήσει η Αθήνα «βλάπτει περαιτέρω τη φτωχή οικονομία της» και πως «ο ελληνικός λαός υποφέρει από αυτό».

Το σχέδιο άσκησης

Σύμφωνα με το σχέδιο της άσκησης, ομάδες υποβρύχιας επίθεσης (SAT) άρχισαν να επιτίθενται εικονικά σε στόχους στο νησί Γιλαντσίκ στην Μαρμαρίδα, Β.Α. της Ρόδου. «Ενώ μια ομάδα έπεσε στο νερό από ένα ελικόπτερο, μια άλλη ομάδα πλησίασε το νησί υποβρύχια. Τις ομάδες συνόδευε άλλη ομάδα που κατέβηκε με αλεξίπτωτο στο νησί από ελικόπτερο.

Αφού οι ομάδες κατέστρεψαν τους εχθρικούς στόχους, υψώθηκε η τουρκική σημαία στο νησί» σημειώνει ο συντάκτης του Nordic Monitor, επισημαίνοντας πως: «Αν και η άσκηση καλύπτει τρεις θάλασσες, εξακολουθεί να υπογραμμίζει τη συνεχή στόχευση της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά, όπως και το προηγούμενο έτος. Το επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι ο φανταστικός εχθρός στις επιχειρήσεις είναι η Ελλάδα».

Το Nordic Monitor υπενθυμίζει ότι την περασμένη εβδομάδα η τουρκική αμυντική βιομηχανία Roketsan, παρουσίασε τον νέο της πύραυλο με ένα βίντεο προσομοίωσης που στοχεύαν ελληνικά νησιά. Οι ειδικοί που ανέλυσαν τις εικόνες για το Nordic Monitor είπαν ότι η τοποθεσία από όπου εκτοξεύονται οι πύραυλοι στο βίντεο είναι η ακτή του Τσεσμέ στη δυτική Τουρκία και ότι ο δορυφορικός χάρτης στο βίντεο έχει αναπαραχθεί με μικρές αλλαγές. 

Όπως αναφέρουν, οι πραγματικές νησίδες και οι βραχώδεις εικόνες που εμφανίζονται οπτικά στο βίντεο επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τις ακτές του Τσεσμέ. Σε αυτή την περίπτωση, το μέρος που εμφανίζεται ως εχθρός στο βίντεο είναι το ελληνικό νησί της Χίου, το οποίο απέχει 4,1 μίλια από τις τουρκικές ακτές.

Με πληροφορίες Nordic Monitor

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM