Οι Τούρκοι έκαναν εικονική κατάληψη νησιού στο πλαίσιο της άσκησης Mavi Vatan

Πλοία τουρκία Facebook Twitter
Φωτ: Twitter @T.C. Millî Savunma Bakanlığı
0

Η τουρκική ναυτική άσκηση Mavi Vatan (Blue Homeland) 2022 ξεκίνησε στις 11 Απριλίου και ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, περιλαμβάνοντας σενάριο κατάληψης νησιού.

Η άσκηση διεξήχθη ταυτόχρονα σε Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο, με 122 πλοία και 41 αεροσκάφη να συμμετέχουν. 

Όπως αναφέρει το Nordic Monitor, στις δραστηριότητες της ημέρας αποκλειστικού παρατηρητή έδωσε το παρών ο Χουλουσί Ακάρ. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μίλησε σε ομάδα αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένων ξένων στρατιωτικών ακόλουθους, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τους συμμετέχοντες μέσω σύνδεσης βίντεο.

Ο Ακάρ κατηγόρησε τη χώρα μας για στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, τονίζοντας ότι τα διμερή προβλήματα «θα πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Κάλεσε, δε, την Αθήνα είναι είναι πιο ενεργή, κατηγορώντας της ότι καθυστερεί να συμμετάσχει σε διάλογο. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι οι νέοι εξοπλισμοί στους οποίους έχει προχωρήσει η Αθήνα «βλάπτει περαιτέρω τη φτωχή οικονομία της» και πως «ο ελληνικός λαός υποφέρει από αυτό».

Το σχέδιο άσκησης

Σύμφωνα με το σχέδιο της άσκησης, ομάδες υποβρύχιας επίθεσης (SAT) άρχισαν να επιτίθενται εικονικά σε στόχους στο νησί Γιλαντσίκ στην Μαρμαρίδα, Β.Α. της Ρόδου. «Ενώ μια ομάδα έπεσε στο νερό από ένα ελικόπτερο, μια άλλη ομάδα πλησίασε το νησί υποβρύχια. Τις ομάδες συνόδευε άλλη ομάδα που κατέβηκε με αλεξίπτωτο στο νησί από ελικόπτερο.

Αφού οι ομάδες κατέστρεψαν τους εχθρικούς στόχους, υψώθηκε η τουρκική σημαία στο νησί» σημειώνει ο συντάκτης του Nordic Monitor, επισημαίνοντας πως: «Αν και η άσκηση καλύπτει τρεις θάλασσες, εξακολουθεί να υπογραμμίζει τη συνεχή στόχευση της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά, όπως και το προηγούμενο έτος. Το επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι ο φανταστικός εχθρός στις επιχειρήσεις είναι η Ελλάδα».

Το Nordic Monitor υπενθυμίζει ότι την περασμένη εβδομάδα η τουρκική αμυντική βιομηχανία Roketsan, παρουσίασε τον νέο της πύραυλο με ένα βίντεο προσομοίωσης που στοχεύαν ελληνικά νησιά. Οι ειδικοί που ανέλυσαν τις εικόνες για το Nordic Monitor είπαν ότι η τοποθεσία από όπου εκτοξεύονται οι πύραυλοι στο βίντεο είναι η ακτή του Τσεσμέ στη δυτική Τουρκία και ότι ο δορυφορικός χάρτης στο βίντεο έχει αναπαραχθεί με μικρές αλλαγές. 

Όπως αναφέρουν, οι πραγματικές νησίδες και οι βραχώδεις εικόνες που εμφανίζονται οπτικά στο βίντεο επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τις ακτές του Τσεσμέ. Σε αυτή την περίπτωση, το μέρος που εμφανίζεται ως εχθρός στο βίντεο είναι το ελληνικό νησί της Χίου, το οποίο απέχει 4,1 μίλια από τις τουρκικές ακτές.

Με πληροφορίες Nordic Monitor

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ, ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM
ΕΚΡΗΞΗ, ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, ΕΒΡΑΙΚΟ, ΣΧΟΛΕΙΟ

Διεθνή / Έκρηξη σε εβραϊκό σχολείο στο Άμστερνταμ - «Στοχευμένη επίθεση» καταγγέλλει η δήμαρχος

Οι ανησυχίες για πιθανές επιθέσεις κατά εβραϊκών κοινοτήτων διεθνώς έχουν ενταθεί λόγω των πρόσφατων επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν και της αντίδρασης της Τεχεράνης
THE LIFO TEAM