LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Θέμα Κασόγκι έθεσε ο Μπάιντεν στον Μπιν Σαλμάν: «Πίστευα πως είναι προσωπικά υπεύθυνος»

Θέμα Κασόγκι έθεσε ο Μπάιντεν στον Μπιν Σαλμάν: «Πίστευα πως είναι προσωπικά υπεύθυνος» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/BANDAR ALJALOUD HANDOUT
0

Το θέμα της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι έθεσε στον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά τη συνάντησή τους. 

«Είπα στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ότι πίστευα πως είναι προσωπικά υπεύθυνος για τον φόνο του Κασόγκι» ανέφερε ο Μπάιντεν, μετά τις συνομιλίες που είχε στην Τζέντα με τον πρίγκιπα διάδοχο. Η πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρίγκιπας απάντησε ότι δεν ευθύνεται προσωπικά για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Θέμα Κασόγκι έθεσε ο Μπάιντεν στον Μπιν Σαλμάν: «Πίστευα πως είναι προσωπικά υπεύθυνος» Facebook Twitter

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι έθεσε, επίσης, στον συνομιλητή του το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανάγκη για πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

«Ξεκαθάρισα ότι το θέμα είναι ζωτικής σημασίας για εμένα και τις Ηνωμένες Πολιτείες» είπε στους δημοσιογράφους, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, η αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι, η Χατιτσέ Τσενγκίζ, κατήγγειλε στο Twitter ότι ο Μπάιντεν έχει βάψει τα χέρια του με «το αίμα του επόμενου θύματος» του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας.

«Η έκφραση "business as usual" δεν ήταν ποτέ τόσο ξεκάθαρη».

Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη το 2018 αφού αναγκάστηκε να πάει εκεί για κάποια έγγραφα που αφορούσαν στον επικείμενο γάμο του.

Πριν τις προεδρικές εκλογές του 2019, όταν διεκδικούσε το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να «αναγκάσει τη Σαουδική Αραβία να πληρώσει το τίμημα» για τη δολοφονία του Κασόγκι.

Σειρά συμφωνιών

Μετά τη συνάντηση του Μπάιντεν με τον πρίγκιπα διάδοχο κι άλλους αξιωματούχους έγινε γνωστό πως οι χώρες προχωρούν σε μια σειρά συμφωνιών, από την απομάκρυνση της ειρηνευτικής δύναμης από ένα στρατηγικής σημασίας νησί στην Ερυθρά Θάλασσα, μεταξύ Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας, μέχρι τη συνεργασία τους σε θέματα που αφορούν την τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες, η Ουάσινγκτον χαιρετίζει επίσης την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου που είχε ήδη ανακοινωθεί από τον OPEC+. Μέλη του οργανισμού αυτού είναι τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία.

Θέμα Κασόγκι έθεσε ο Μπάιντεν στον Μπιν Σαλμάν: «Πίστευα πως είναι προσωπικά υπεύθυνος» Facebook Twitter

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Αμερικανοί και οι άλλες ειρηνευτικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από το νησί Τιράν, όπου σταθμεύουν στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συμφωνιών μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, του 1978. Το Τιράν βρίσκεται σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, που οδηγεί στο λιμάνι Εϊλάτ του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ χαιρέτησαν, επίσης, την απόφαση του Ριάντ να ανοίξει τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας στους ισραηλινούς αερομεταφορείς.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν σε θέματα κυβερνοασφάλειας και στις τεχνολογίες 5G και 6G.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Διεθνή / «Σοφία από τον ουρανό»: Ευαγγελικοί πάστορες προσεύχονται για τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ο επικεφαλής πάστορας ακούγεται να λέει: «Προσευχόμαστε να πλημμυρίσουν η καρδιά και το μυαλό του με σοφία από τον ουρανό και ο Κύριος να τον καθοδηγήσει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε σήμερα»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ιράν και Ισραήλ ανταλλάσσουν πλήγματα - Η Τεχεράνη συνεχίζει τις επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου

Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται, καθώς Ιράν και Ισραήλ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν σφοδρά πλήγματα μία εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου, με επιθέσεις να σημειώνονται και σε χώρες του Κόλπου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο παραπονιούνται πως δεν τους ενημέρωσαν για τις επιθέσεις του Ιράν

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι δεν τους ενημέρωσε επαρκώς για τις ιρανικές επιθέσεις και επιπλέον αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΡΜΠΑΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΕΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Διεθνή / ΕΕ: Καταδικάζει τα σχόλια Ζελένσκι σχετικά με το βέτο της Ουγγαρίας για δάνειο προς την Ουκρανία

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ, η «εμπρηστική» ρητορική «δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ευνοεί την επίτευξη των κοινών μας στόχων»
THE LIFO TEAM