«Θέλω να δω τον ήλιο»: Δραματική έκκληση από γυναίκες και παιδιά παγιδευμένα στο Azovstal

«Θέλω να δω τον ήλιο»: Ικεσίες από γυναικόπαιδα παγιδευμένα στο Azovstal - Νέο βίντεο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/OLEG PETRASYUK
0

Γυναίκες και παιδιά, που έχουν αποκλειστεί στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, κάνουν έκκληση για εκκένωσή του.

Σε νέο βίντεο που έρχεται από το εσωτερικό του πολιορκημένου εργοστασίου οι άμαχοι καλούν σε βοήθεια δηλώνοντας πως «τελειώνουν οι δυνάμεις μας».

Τα πλάνα τραβήχτηκαν την Πέμπτη, αναφέρει ο Guardian, που αναδημοσιεύει το βίντεο.

Μία γυναίκα αναφέρει πως 15 παιδιά είναι μέσα στα υπόγεια τούνελ. Παιδιά διαφόρων ηλικιών, ακόμα και βρέφη. Είναι παγιδευμένα μαζί με τις οικογένειές τους.

Στο περίπου 40 δευτερολέπτων βίντεο καταγράφονται αρκετοί ανήλικοι, μάλιστα ένα κάνει τα μαθήματά του σε ένα μπλοκ ζωγραφικής, ενώ γύρω του υπάρχουν αυτοσχέδια κρεβάτια.

Το αγοράκι λέει πως θέλει απελπισμένα να δει τον ήλιο και να αναπνεύσει καθαρό αέρα. Είναι στο τούνελ μερικές εβδομάδες.

Μία δεύτερη γυναίκα δηλώνει πως είναι εκεί κάτω εδώ και 50 ημέρες, από τις 25 Φεβρουαρίου. Άλλοι αναφέρουν πως έφτασαν στις αρχές Μαρτίου, όταν οι δυνάμεις τη Ρωσίας βομβάρδιζαν σε διαμερίσματα αμάχων.

Τα τρόφιμα και το νερό κοντεύουν να εξαντληθούν, λέει η ίδια. Ο κόσμος είναι «στα όρια της πείνας».

«Όλες οι προμήθειες που φέραμε μαζί μας τελειώνουν. Σύντομα δεν θα έχουμε αρκετό φαγητό ούτε για τα παιδιά» αναφέρει και συμπληρώνει: «Είμαστε εδώ και χρειαζόμαστε βοήθεια. Βρισκόμαστε στο επίκεντρο των γεγονότων και δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Το παιδί μου πρέπει να απομακρυνθεί σε μια ειρηνική περιοχή και άλλοι, επίσης. Ζητάμε εγγυήσεις για την ασφάλεια των παιδιών μας».

Εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις ζωές των παιδιών αλλά και των ηλικιωμένων, που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. «Τους τελειώνουν οι δυνάμεις, το κουράγιο για ζωή. Δεν περνάει μέρα χωρίς βομβαρδισμούς. Φοβούνται ακόμα και να πάνε στην τουαλέτα».

Την Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κήρυξε τη νίκη στη Μαριούπολη. Οι δυνάμεις του, όπως είπε, έλαβαν τον έλεγχο της πόλης και δεν θα εισβάλουν στο εργοστάσιο. Αλλά, ζήτησε να «αποκλειστεί ώστε να μην μπορεί να διαφύγει ούτε μύγα», όπως ενημέρωσε ο υπουργός Άμυνάς του, Σεργκέι Σοϊγκού.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η Μόσχα έχει επανεκκινήσει τις αεροπορικές επιθέσεις και προσπαθεί να εισέλθει στο Azovstal, όπως είπε σήμερα ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος, Ολεκσίι Αρέστοβιτς. «Ο εχθρός επιχειρεί να αποπνίξει την τελευταία αντίσταση των υπερασπιστών της Μαριούπολης στην περιοχή του Azovstal» είπε.

Με πληροφορίες από Guardian

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντολή Τραμπ στα αεροδρόμια: Τα στοιχεία των επιβατών να δίνονται στην ICE

Διεθνή / Εντολή Τραμπ στα αεροδρόμια: Τα στοιχεία των επιβατών να δίνονται στην ICE

Μέχρι σήμερα, οι αεροπορικές εταιρείες παρείχαν στοιχεία επιβατών στην Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών κυρίως για ελέγχους που σχετίζονται με την τρομοκρατία και την εθνική ασφάλεια
THE LIFO TEAM
«Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

Διεθνή / «Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

«Εξετάζουμε τι σημαίνει μια σύγκρουση για ολόκληρη την κοινωνία και ποιος είναι ο ρόλος του καθενός» δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τις ένοπλες δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Ουκρανία ΗΠΑ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει ένταξη στην ΕΕ το 2027 - Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν

Η ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2027 «προβλέπεται, αλλά παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», με την Ουάσινγκτον να τάσσεται υπέρ της επίσπευσης, όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συνομιλιών
THE LIFO TEAM