Ουκρανία: Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Azovstal - «Σκληρές μάχες» στα ανατολικά

Ουκρανία: Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Azovstal - «Σκληρές μάχες» στο Ντονμπάς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA.
0

Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν νέες αεροπορικές επιδρομές στο εργοστάσιο χάλυβα του Azovstal στη Μαριούπολη, όπου τα εναπομείναντα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή συνεχίζουν να αμύνονται.

Στις εν λόγω ανακοινώσεις προέβη ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Ολεξίι Αρέστοβιτς μιλώντας στην τηλεόραση. Όπως τόνισε, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να εισβάλουν στο Azovstal.

«Ο εχθρός προσπαθεί να "στραγγαλίσει" την αντίσταση των υπερασπιστών της Μαριούπολης στο Azovstal», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, τοπικοί αξιωματούχοι από την ανατολική Ουκρανία κάνουν λόγο για «σκληρές μάχες» με τις ρωσικές δυνάμεις. 

Ο κυβερνήτης του Χαρκόβου, Όλεγκ Σινεγκούμποφ έγραψε στο Telegram ότι το Κίεβο ανέκτησε τον έλεγχο τριών χωριών κοντά στα ρωσικά σύνορα μετά από «σφοδρές μάχες».

«Οι μονάδες μας έδιωξαν τα ρωσικά στρατεύματα από τους οικισμούς Bezruki, Slatine, Prudyanka», είπε, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί «ασφάλισαν τις θέσεις τους».

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης του γειτονικού Λουγκάνσκ, Σεργκίι Γαιντάι έκανε λόγο για συνεχείς βομβαρδισμούς. «Υπάρχουν βομβαρδισμοί όλο το 24ωρο», είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν να επιτίθενται» στις πόλεις Rubizhne και Severodonetsk.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τον κόσμο να εκκενώσει αν μπορεί την περιοχή, λέγοντας ότι υπάρχουν εθελοντές που βοηθούν τους ανθρώπους να φύγουν.

Ουκρανία: Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Azovstal - «Σκληρές μάχες» στο Ντονμπάς Facebook Twitter
Το μέτωπο της ανατολική Ουκρανίας - Φωτ.: Guardian.

Τις προηγούμενες ώρες, σύμφωνα με ενημέρωση του ουκρανικού γενικού επιτελείου, μονάδες του ρωσικού στρατού κατέλαβαν διάφορες θέσεις και οχυρώνονται σε αυτές στην ανατολική Ουκρανία.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια Ντονιέτσκ, ενώ απέκτησαν έρεισμα στη Λοζόβα, μικρή πόλη αλλά σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο στην περιοχή του Χαρκόβου, σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατηγούς.

Στη Σελένα Νταλίνα στην περιφέρεια Ντονιέτσκ και στην Κριμαία, στην περιοχή Λουγκάνσκ, 40 χιλιόμετρα ανατολικά, που κυρίευσαν πριν από μερικές ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις επεκτείνουν τις θέσεις τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πιθανόν, απέκτησαν επίσης έρεισμα στη Στέπνε, στην περιφέρεια Ντονιέτσκ, κατά το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να απωθήσουν επιθέσεις στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ -το 80% της οποίας φέρεται να έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων–, στη Ρουμπίσνε και στο χωριό Νοβοτόσκιβσκε.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ