«Θα εξαφανιστεί»: Τι έλεγε ο Ντόναλντ Τραμπ για τον κορωνοϊό πριν νοσήσει

«Θα εξαφανιστεί»: Τι έλεγε ο Ντόναλντ Τραμπ για τον κορωνοϊό πριν νοσήσει Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ: Όσα έλεγε για τον κορωνοϊό πριν νοσήσει (GETTY IMAGES)
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια διαγνώστηκαν θετικοί με κορωνοϊό. Από την αρχή της πανδημίας, ωστόσο, ο ίδιος έκανε μία σειρά αντιφατικών και οριακά αντι-επιστημονικών δηλώσεων για τον ιό. 

Την ώρα που οι ΗΠΑ καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από τον κορωνοϊό στον κόσμο, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι ανταποκρίθηκε αποφασιστικά και σωστά στην κρίση της πανδημίας.

Όμως τον Μάιο, εξομοίωνε τον κορωνοϊό με την γρίπη, «προβλέποντας» ότι μέχρι τον Μάιο όλα θα έχουν λήξει. Αργότερα γνωστοποιούσε πως ο ίδιος είχε ξεκινήσει θεραπεία υδροξυχλωροκίνης προληπτικά.

Στις 22 Ιανουαρίου, οπότε και επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ  ο Αμερικανός πρόεδρος, δήλωνε πως όλα ήταν υπό έλεγχο. «Το έχουμε εντελώς υπό έλεγχο. Πρόκειται για ένα άτομο που ήρθε από την Κίνα. Το έχουμε υπό έλεγχο. Θα είναι μια χαρά». 

  

Στις 24 Ιανουαρίου στο Twitter έγραφε πως «Η Κίνα εργάζεται πολύ σκληρά για να περιορίσει τον κορωνοϊό. ΟΙ ΗΠΑ εκτιμούν πολύ τις προσπάθειές της και τη διαφάνεια. Όλα θα πάνε καλά. Κυρίως, εκ μέρους του αμερικανικού λαού, θέλω να ευχαριστήσω τον (Κινέζο) πρόεδρο Σι (Τζινπίνγκ)».

Έναν μήνα αργότερα στις 23 Φεβρουαρίου δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «Ασχολούμαστε πάρα πολύ. Είμαστε απολύτως ενήμεροι για όλα όσα συμβαίνουν. Έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο σε αυτή τη χώρα».

Τέσσερις ημέρες αργότερα στις 27 Φεβρουαρίου από τον Λευκό Οίκο ανακοίνωνε ότι ο κορωνοϊό «Θα εξαφανιστεί. Μία ημέρα, είναι σαν θαύμα, θα εξαφανιστεί».

Όταν οι συνθήκες άρχισαν να δυσχεραίνουν και τα κρούσματα να αυξάνονται συνέκρινε τον κορωνοϊό με τη γρίπη.

Στις 9 Μαρτίου έλεγε «Έτσι πέρυσι 37.000 Αμερικανοί πέθαναν από την κοινή γρίπη. Κατά μέσο όρο 27.000 έως 70.000 ετησίως. Τίποτα δεν κλείνει, η ζωή και η οικονομία συνεχίζονται. Σκεφτείτε το!».

Την αμέσως επόμενη, 10 Μαρτίου έπειτα από συνάντηση με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές δήλωνε για τον  κορωνοϊό πως  «Δεν ήταν αναμενόμενο (...) Και έπληξε τον κόσμο. Και είμαστε προετοιμασμένοι και κάνουμε καταπληκτική δουλειά. Και θα εξαφανιστεί. Απλώς παραμείνετε ψύχραιμοι. Θα εξαφανιστεί» επέμενε.

Σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου στις 15 Μαρτίου έκανε λόγο για πολύ μολυσματικό ιό. «Είναι φοβερός, αλλά είναι κάτι το οποίο ελέγχουμε εξαιρετικά».

«Πάντα αντιμετώπιζα σοβαρά τον κινέζικο ιό και έχω κάνει πολύ καλή δουλειά από την αρχή, περιλαμβανομένης της έγκαιρης απόφασής μου να κλείσω 'τα σύνορα' με την Κίνα, παρά την επιθυμία σχεδόν όλων» έγραφε στο Twitter στις 18 Μαρτίου.

Λίγες ημέρες μετά έσπευσε να αναθεωρήσει και στις 31 Μαρτίου δήλωσε ότι δεν πρόκειται για απλή γρίπη.

«Δεν είναι η γρίπη. Είναι ύπουλη (ασθένεια). Όταν στέλνεις έναν φίλο στο νοσοκομείο, σου λέει λέει αντίο, ένας κάπως σκληρός άνδρας, λίγο μεγαλύτερος, λίγο βαρύτερος από ό, τι θα ήθελε, ειλικρινά. Και την επόμενη ημέρα τηλεφωνείς να δεις πως τα πηγαίνει και σου απαντούν πως είναι σε κώμα. Δεν είναι γρίπη αυτό.».

Μόλις τέσσερις ημέρες μετά ξεκίνησε η «μάχη» της μάσκας.

3 Απριλίου και ο Τραμπ δίνει την επιλογή του να μη φορά κάποιος μάσκα. «Οι μάσκες, θα είναι πραγματικά, προαιρετικές. Μπορείτε να τις φοράτε αλλά δεν χρειάζεται να το κάνετε. Εγώ επιλέγω να μην το κάνω. Αλλά μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να φορούν και είναι ok».

«Βλέπω τα απολυμαντικά, που τον σκοτώνουν (τον κορωνοϊό) σε ένα λεπτό, υπάρχει κάποιος τρόπος να να κάνουμε κάτι τέτοιο κάνοντας ενέσεις ή έναν καθαρισμό; Διότι βλέπετε πηγαίνει στα πνευμόνια και τους κάνει πολύ κακό, οπότε θα ήταν ενδιαφέρον να το ελέγξουμε» έλεγε στις 23 Απριλίου σε ενημέρωση στον Λευκό Οίκο.

Όταν ρωτήθηκε στη συνέχεια για το θέμα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πιούν απολυμαντικά και ισχυρίστηκε ότι τα σχόλιά του ήταν σαρκαστικά.

Ωστόσο, στις 19 Μαΐου αποκάλυπτε ότι λαμβάνει υδροξυχλωροκίνη. Έκανε λόγο για εξαιρετική θεραπεία.  «Το παίρνω την τελευταία μιάμιση εβδομάδα. Το παίρνω επειδή ακούω πολύ καλά πράγματα». δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους. «Ξέρετε την έκφραση: τι έχεις να χάσεις;» πρόσθεσε. «Ένα χάπι κάθε μέρα. Κάποια στιγμή θα σταματήσω», πρόσθεσε, λέγοντας ότι έχει «μηδενικά συμπτώματα» από αυτό.

Δύο ημέρες αργότερα στις 21 Μαΐου σε επίσκεψή του σε εργοστάσιο της Ford μίλησε για τη μάσκα. «Φορούσα (μάσκα), αλλά δεν ήθελα να δώσω στους δημοσιογράφους την ικανοποίηση να τη δουν» είπε χαρακτηριστικά.

Αλλά, στις 12 Ιουλίου όταν εμφανίστηκε να φορά δημοσίως μάσκα για πρώτη φορά είπε πως «Όταν είσαι σε ένα νοσοκομείο (...) όταν μιλάς με στρατιώτες, ανθρώπους που σε κάποιες περιπτώσεις μόλις βγήκαν από το χειρουργείο, πιστεύω ότι είναι καταπληκτικό να φοράς μάσκα».

Επέμεινε δε με συστάσεις  στις 21 Ιουλίου. «Ζητάμε από όλους, όταν δεν είστε σε θέση να τηρήσετε την κοινωνική απόσταση, να φοράτε μια μάσκα».

Βέβαια, πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 10 Σεπτεμβρίου ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωνε πως «Η Αμερική «ολοκληρώνει την τελική στροφή στη φάση της πανδημίας».

«Ολοκληρώνουμε την τελική φάση, και πολλά καλά πράγματα συμβαίνουν με εμβόλια και με θεραπευτικά» δήλωσε.

Χλευάζοντας τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν, ο Τραμπ στις 29 Σεπτεμβρίου έλεγε πως «Δεν φοράω μάσκες όπως εκείνος. Κάθε φορά που τον βλέπουμε, φοράει μάσκα. Μπορεί να μιλάει 60 μέτρα μακριά τους και εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη μάσκα που έχω δει». «Φοράω μάσκα όπου χρειαστεί» πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί μήπως ο κορωνοϊός εξαπλωθεί στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ανέφερε πως «Μέχρι στιγμής δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Και τις κάνουμε σε εξωτερικούς χώρους, μαζεύουμε τεράστια πλήθη (...) Σε μερικές από αυτές τις συγκεντρώσεις συμμετείχαν 35.000- 40.000 άνθρωποι».

Σήμερα 2 Οκτωβρίου: «H Mελάνια και εγώ βρεθήκαμε θετικοί στον κορωνοϊό. Θα ξεκινήσουμε την καραντίνα και τη διαδικασία ανάρρωσης αμέσως. Θα το ξεπεράσουμε αυτό μαζί».

Με πληροφορίες του του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις του μυθιστορήματος «Οι Σατανικοί Στίχοι» μετά την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι

Διεθνή / Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις του μυθιστορήματος «Οι Σατανικοί Στίχοι» μετά την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι

«Οι Σατανικοί Στίχοι» αφηγούνται τις περιπέτειες δύο Ινδών των οποίων το αεροπλάνο γίνεται στόχος τρομοκρατικής επίθεσης και οι ίδιοι φτάνουν σε μια παραλία της Αγγλίας
THE LIFO TEAM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ