Θετικοί στον κορωνοϊό Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Θετικοί στον κορωνοϊό Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ Facebook Twitter
Θετικοί στον κορωνοϊό Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ
0

Θετικοί στον κορωνοϊό εντοπίστηκαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.

Την ανακοίνωση έκανε μέσω Twitter ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ. «H Mελάνια και εγώ βρεθήκαμε θετικοί στον κορωνοϊό. Θα ξεκινήσουμε την καραντίνα και τη διαδικασία ανάρρωσης αμέσως. Θα το ξεπεράσουμε αυτό μαζί» αναφέρει η ανάρτηση».


Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, «είναι καλά», διαβεβαίωσε ο γιατρός της αμερικανικής προεδρίας, Σον Κόνλεϊ.

Ο Τραμπ θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της περιόδου της «ανάρρωσής» του, πρόσθεσε ο Κόνλεϊ, τονίζοντας πως θα «συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του» κανονικά, εξ αποστάσεως.

Η αμερικανική προεδρία γνωστοποίησε παράλληλα ότι το προγραμματισμένο ταξίδι του Τραμπ στη Φλόριντα αποφασίστηκε να ακυρωθεί.

Νωρίτερα την Πέμπτη το βράδυ, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι αυτός και η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ θα ξεκινήσουν «τη διαδικασία καραντίνας» αφού ένας από τους κοντινότερους συμβούλους του, η Χόουπ Χικς, η οποία ταξίδεψε μαζί του αρκετές φορές αυτήν την εβδομάδα με το Air Force One, εντοπίστηκε θετική στον κορωνοϊό.

Ο Τραμπ είπε στο Fox News κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής συνέντευξης την Πέμπτη το βράδυ ότι αυτός και η πρώτη κυρία υποβλήθηκαν σε τεστ αφού έμαθαν για την Χικς.

Νωρίτερα, σε ερώτηση του Guardian, o Λευκός Οίκος δεν απάντησε σχετικά με το ποιοι αξιωματούχοι έχουν έρθει σε επαφή με την Χικς.

Ωστόσο, το Bloomberg μεταδίδει πως όταν επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον την Τρίτη, ο Στίβεν Μίλερ, ανώτατος σύμβουλος του Τραμπ και η Χικς μοιράστηκαν την ίδια ομπρέλα καθώς βγήκαν από το Air Force One στη βροχή.

Η σύζυγος του Μίλερ, η Κέιτι Μίλερ, γραμματέας του αντιπροέδρου Μάικ Πενς είχε προσβληθεί από κορωνοϊό στις αρχές του έτους.

Την ίδια ώρα οι νοσηλείες ασθενών που νοσούν από κορωνοϊό έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο σε εννέα πολιτείες την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με ανάλυση της Washington Post, με τουλάχιστον τέσσερις να καταγράφουν ρεκόρ την Πέμπτη και άλλα τρεις να φτάνουν στα ύψη την Τετάρτη.

Περιμένοντας τα αποτελέσματα των τεστ νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε ότι μπαίνουν μαζί με την Μελάνια σε καραντίνα. 

Αβεβαιότητα για τις εκλογές

 

Η προσβολή του Ντόναλντ Τραμπ από τον κορωνοϊό υπόσχεται μία περίοδο αβεβαιότητας στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του θετικού αποτελέσματος του τεστ, ο προσωπικός γιατρός του Τραμπ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «θα παραμείνει εντός του Λευκού Οίκου κατά την διάρκεια της "ανάρρωσής" του».

Το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η «ανάρρωση» είναι άγνωστο και θα εξαρτηθεί από το πόσο σοβαρά θα νοσήσει το προεδρικό ζεύγος.

Ακόμη και αν ο Τραμπ βγει αρνητικός σε 14 ημέρες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είναι σε θέση να συμμετάσχει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε τρεις πολιτείες κλειδιά - Ουισκόνσιν, Φλόριντα και Αριζόνα - ούτε και στο επόμενο debate στις 15 Οκτωβρίου.

Αν ο Ντόναλντ Τραμπ νοσήσει πολύ σοβαρά και δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα προεδρικά του καθήκοντα, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα κληθεί να αναλάβει τα ηνία.

Αυτήν την στιγμή δεν είναι γνωστό εάν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον ιατρικό αναλυτή του CNN Τζόναθαν Ράινερ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι πρέπει να μπει σε απομόνωση, διότι ενδέχεται τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Πενς να νοσήσουν, περίπτωση κατά την οποία η Πελόζι ενδεχομένως θα χρειασθεί να ασκήσει χρέη προέδρου, σύμφωνα με την Presidential Succession Act του 1947 περί προεδρικής διαδοχής, η οποία ορίζει ότι ο πρόεδρος της Βουλής και pro tempore ο πρόεδρος της Γερουσίας είναι οι επόμενοι μετά τον αντιπρόεδρο και προηγούνται των μελών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων πρώτος τη τάξει είναι ο υπουργός Εξωτερικών.

Δεν είναι επίσης γνωστό για πόσο χρόνο ο Τραμπ, η Μελάνια και η σύμβουλος Χόουπ Χικς (ασθενής 0 του προεδρικού πυρήνα μόλυνσης) είναι φορείς του κορονοϊού και με ποια από τα μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου ήρθαν σε επαφή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εμφάνιση των συμπτωμάτων έρχεται κατά κανόνα 5 έως 6 ημέρες μετά την μόλυνση, αλλά δεν αποκλείεται τα συμπτώματα να εμφανισθούν και έπειτα από 14 ημέρες. Α' ό,τι φαίνεται, η Χόουπ Χικς εμφάνισε τα συμπτώματα την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

Όμως, η Χόουπ Χικς, η οποία διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό και σήμανε συναγερμό στον Λευκό Οίκο δεν είναι η μόνη υπάλληλος που έχει προσβληθεί από τον ιό.

Η Κέιτ Μίλερ γραμματέας του αντιπροέδρου, που είναι παντρεμένη με τον σύμβουλο του Τραμπ, Στίβεν Μίλερ έχει αναρρώσει από τον Covid-19.

Μία από τις γυναίκες που εργάζονται στην υπηρεσία του Αμερικανού Προέδρου, που δεν κατονομάζεται επίσης βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό τον Μάιο.

Με πληροφορίες της Wahington Post/Bloomberg/Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ