Η ισχυρότατη έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα - Εικόνες καταστροφής στον Ειρηνικό

Τεράστια έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα - Συναγερμός στον Ειρηνικό από τσουνάμι Facebook Twitter
Πηγή: YouTube.
0

Τσουνάμι προκάλεσε μια τεράστια έκρηξη υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη που σημειώθηκε στο νησιωτικό κράτος της Τόνγκα στον Ειρηνικό Ωκεανό. 

Πλάνα από βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν το νερό «να εισβάλει» στην ξηρά ενώ στάχτη έχει ήδη αρχίσει να πέφτει στην πρωτεύουσα, Νουκουαλόφα. Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι έγκαιρες προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε όλη την περιοχή οδήγησαν τους κατοίκους να κινηθούν προς υψηλότερα εδάφη. 

Χαρακτηριστικό της έντασης της έκρηξης είναι ότι αυτή ακούστηκε σε όλο το νότιο Ειρηνικό, σύμφωνα με αναφορές. Ο καθηγητής Σέιν Κρόνιν, ηφαιστειολόγος στο πανεπιστήμιο του Όκλαντ εκτίμησε ότι η έκρηξη ήταν μια από τις μεγαλύτερες στην Τόνγκα τα τελευταία 30 χρόνια.

Πολλές περιοχές της Τόνγκα, της οποίας η πρωτεύουσα βρίσκεται μόλις 65 χιλιόμετρα νότια της έκρηξης, αντιμετωπίζουν σχεδόν ολοκληρωτική διακοπή ρεύματος, τηλεφωνικών γραμμών και διαδικτύου. Στο πλαίσιο αυτό, η έκταση των ζημιών ή ο αριθμός ενδεχόμενων τραυματισμών παραμένει ασαφής.  Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν κυκλοφοριακή συμφόρηση καθώς άνθρωποι προσπαθούσαν να φύγουν από περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Η αρχική έκρηξη διάρκειας οκτώ λεπτών ήταν τόσο βίαιη που μπορούσε να ακουστεί ως «δυνατοί ήχοι βροντής» στα νησιά Φίτζι, δηλαδή πάνω από 800 χιλιόμετρα μακριά, σύμφωνα με αξιωματούχους της πρωτεύουσας, Σούβα. Η κυβέρνηση των Φίτζι εξέδωσε ειδοποίηση για τσουνάμι και άνοιξε κέντρα εκκένωσης για τους ανθρώπους σε παράκτιες περιοχές. Το Βανουάτου, ένα άλλο νησιωτικό κράτος στον Ειρηνικό, εξέδωσε παρόμοια προειδοποίηση.

Στις ΗΠΑ, το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για τσουνάμι ανακοίνωσε ότι η δυτική ακτή - συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας, του Όρεγκον, της Ουάσιγκτον, της Αλάσκας και της καναδικής επαρχίας Βρετανικής Κολομβίας - θα μπορούσε επίσης να δει ισχυρά ρεύματα και μεγάλα κύματα.

Στη Νέα Ζηλανδία, η εθνική επιτροπή διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων εξέδωσε προειδοποίηση για αύξηση της στάθμης της θάλασσας στις βόρειες και ανατολικές ακτές, σημειώνοντας ότι σε ορισμένες περιοχές αναμένονται ισχυρά και ασυνήθιστα ρεύματα καθώς και απρόβλεπτα κύματα στις ακτές.

Με πληροφορίες από BBC και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Διεθνή / Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Η λίστα για πρώτη φορά κυριαρχείται από καλλιτέχνες οι οποίοι δεν δημιουργούν απλώς έργα για μουσεία και γκαλερί αλλά χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους για να υπερασπιστούν και να επιφέρουν ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ