To τελευταίο φύλλο της Apple Daily: «Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ λένε ένα επώδυνο αντίο υπό βροχή» [ΕΙΚΟΝΕΣ&ΒΙΝΤΕΟ]

Τελευταίο φύλλο για την Apple Daily: «Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ λένε ένα οδυνηρό αντίο υπό βροχή» [ΕΙΚΟΝΕΣ&ΒΙΝΤΕΟ] Facebook Twitter
Getty Images
0

Χιλιάδες πολίτες του Χονγκ Κονγκ έφτασαν έξω από τα γραφεία της φιλοδημοκρατικής εφημερίδας Apple Daily για να πάρουν στα χέρια τους το τελευταίο φύλλο της.

Μετά από 26 χρόνια, η εφημερίδα έκλεισε στον απόηχο του αμφιλεγόμενου νόμου περί εθνικής ασφάλειας, που έχει επιβάλλει η Κίνα και στηρίζει η τοπική κυβέρνηση.

Οι επικριτές επιμένουν ότι πρόκειται για έναν νόμο, που σκοπό έχει να σιωπήσει κάθε διαφορετική άποψη.

Χθες χιλιάδες διανυκτέρευσαν έξω από τα γραφεία της εφημερίδας του Τζίμι Λάι, που βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενος για καταπάτηση του ίδιου νόμου. Έσπευσαν προκειμένου να πάρουν ένα από τα ένα εκατομμύριο αντίτυπα, που τυπώθηκαν. Δεκαπλάσια από το συνηθισμένο. 

Το κλείσιμο της Apple Daily θεωρείται βαρύ πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου υπό την πίεση του Πεκίνου.

Μέχρι τις 10:00 π.μ τοπική ώρα, τα αποθέματα της εφημερίδας είχαν εξαντληθεί.

Η τελική έκδοση ήταν ένα αφιέρωμα στους αναγνώστες του με τον τίτλο: «Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ λένε ένα επώδυνο αντίο υπό βροχή».

Τελευταίο φύλλο για την Apple Daily: «Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ λένε ένα οδυνηρό αντίο υπό βροχή» [ΕΙΚΟΝΕΣ&ΒΙΝΤΕΟ] Facebook Twitter
Getty Images

«Νομίζω ότι είναι το τέλος μιας εποχής», δήλωσε ο Σαν Τσανγκ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters καθώς περίμενε στη σειρά για το τελευταίο φύλλο. «Δεν καταλαβαίνω γιατί [το Χονγκ Κονγκ] δεν μπορεί καν να ανεχθεί μια εφημερίδα».

«Θέλω να την στηρίξω μέχρι τέλους», είπε η Άμα Γιουνγκ. «Η εφημερίδα συνόδευε την κοινωνία για τόσα χρόνια. Μετά από αυτό, θα αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα» είπε.

Την Τετάρτη το βράδυ, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος της εταιρείας, οι υποστηρικτές του ταμπλόιντ είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία και δεν έφυγαν ακόμα και όταν έπεφτε έντονη βροχή.

Άναψαν τους φακούς από τα τηλέφωνά τους ως επίδειξη αλληλεγγύης και φώναζαν συνθήματα υποστήριξης όπως «μην τα παρατάτε».

Οι υπάλληλοι της εφημερίδας Apple Daily απάντησαν ανάβοντας τους δικούς τους φακούς από τα τηλέφωνά τους προς το συγκεντρωμένο πλήθος, από την ταράτσα του γραφείου τους. Και αυτοί υπό βροχή.

Η Apple Daily ήταν η μεγαλύτερη δημοκρατική εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ και αποτελούσε το αγκάθι στις προσπάθειες του Πεκίνου να εξαλείψει τη διαφωνία.

Τελευταίο φύλλο για την Apple Daily: «Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ λένε ένα οδυνηρό αντίο υπό βροχή» [ΕΙΚΟΝΕΣ&ΒΙΝΤΕΟ] Facebook Twitter
Getty Images

Στα γραφεία της εφημερίδας έγινε αστυνομική επιδρομή την περασμένη εβδομάδα μετά από κατηγορίες για  παραβίαση του νόμου περί εθνικής ασφάλειας, ο οποίος καθιστά ποινικό αδίκημα για υπονόμευση της κυβέρνησης.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει περίπου 30 άρθρα που καλούσαν τις χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα από το 2019.

Ως αποτέλεσμα, τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας πάγωσαν και συνελήφθησαν αρκετοί ανώτεροι υπάλληλοι. Ο ιδρυτής της εφημερίδας Τζίμι Λάι βρίσκεται ήδη υπό κράτηση και αντιμετωπίζει κατηγορίες βάσει του νόμου περί ασφάλειας.

Την Τετάρτη το απόγευμα, η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι κλείνει. Τα μεσάνυχτα σταμάτησε και η ψηφιακή της εκδοχή.

Ο Ronson Chan, επικεφαλής της Ένωσης Δημοσιογράφων του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι υπήρχε «τεράστια ανησυχία για την ελευθερία του λόγου στην πόλη».

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ έχουν απορρίψει τις κατηγορίες ότι καταπνίγουν την ελευθερία του Τύπου, λέγοντας ότι δεν ανάγκασαν την εφημερίδα να κλείσει.

Κινέζοι αξιωματούχοι από το Πεκίνο έχουν πει επανειλημμένα ότι οι ελευθερίες των ΜΜΕ στο Χονγκ Κονγκ γίνονται σεβαστές, αλλά δεν είναι απόλυτες.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βασίλισσα Καμίλα θα εκπροσωπήσει τον Κάρολο στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Διεθνή / Η βασίλισσα Καμίλα θα εκπροσωπήσει τον Κάρολο στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου η επιμνημόσυνη δέηση στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ - Απών ο βασιλιάς Κάρολος μετά την ανακοίνωση πως διαγνώστηκε με καρκίνο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η χήρα του Ναβάλνι κατηγορεί τον Πούτιν πως κρατά σε ομηρία την σορό του συζύγου της

Διεθνή / Η χήρα του Ναβάλνι κατηγορεί τον Πούτιν πως κρατά σε ομηρία την σορό του συζύγου της

«Τον βασανίσατε όσο ζούσε, τώρα τον βασανίζετε και μετά θάνατον», λέει η χήρα του Ναβάλνι σε νέο βίντεο που ανάρτησε το Σάββατο και μέσω του οποίου εξαπολύει πυρά κατά του Πούτιν -  Τίτλος του βίντεο «Η ψεύτικη πίστη του Πούτιν»
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ