To τελευταίο φύλλο της Apple Daily: «Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ λένε ένα επώδυνο αντίο υπό βροχή» [ΕΙΚΟΝΕΣ&ΒΙΝΤΕΟ]

Τελευταίο φύλλο για την Apple Daily: «Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ λένε ένα οδυνηρό αντίο υπό βροχή» [ΕΙΚΟΝΕΣ&ΒΙΝΤΕΟ] Facebook Twitter
Getty Images
0

Χιλιάδες πολίτες του Χονγκ Κονγκ έφτασαν έξω από τα γραφεία της φιλοδημοκρατικής εφημερίδας Apple Daily για να πάρουν στα χέρια τους το τελευταίο φύλλο της.

Μετά από 26 χρόνια, η εφημερίδα έκλεισε στον απόηχο του αμφιλεγόμενου νόμου περί εθνικής ασφάλειας, που έχει επιβάλλει η Κίνα και στηρίζει η τοπική κυβέρνηση.

Οι επικριτές επιμένουν ότι πρόκειται για έναν νόμο, που σκοπό έχει να σιωπήσει κάθε διαφορετική άποψη.

Χθες χιλιάδες διανυκτέρευσαν έξω από τα γραφεία της εφημερίδας του Τζίμι Λάι, που βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενος για καταπάτηση του ίδιου νόμου. Έσπευσαν προκειμένου να πάρουν ένα από τα ένα εκατομμύριο αντίτυπα, που τυπώθηκαν. Δεκαπλάσια από το συνηθισμένο. 

Το κλείσιμο της Apple Daily θεωρείται βαρύ πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου υπό την πίεση του Πεκίνου.

Μέχρι τις 10:00 π.μ τοπική ώρα, τα αποθέματα της εφημερίδας είχαν εξαντληθεί.

Η τελική έκδοση ήταν ένα αφιέρωμα στους αναγνώστες του με τον τίτλο: «Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ λένε ένα επώδυνο αντίο υπό βροχή».

Τελευταίο φύλλο για την Apple Daily: «Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ λένε ένα οδυνηρό αντίο υπό βροχή» [ΕΙΚΟΝΕΣ&ΒΙΝΤΕΟ] Facebook Twitter
Getty Images

«Νομίζω ότι είναι το τέλος μιας εποχής», δήλωσε ο Σαν Τσανγκ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters καθώς περίμενε στη σειρά για το τελευταίο φύλλο. «Δεν καταλαβαίνω γιατί [το Χονγκ Κονγκ] δεν μπορεί καν να ανεχθεί μια εφημερίδα».

«Θέλω να την στηρίξω μέχρι τέλους», είπε η Άμα Γιουνγκ. «Η εφημερίδα συνόδευε την κοινωνία για τόσα χρόνια. Μετά από αυτό, θα αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα» είπε.

Την Τετάρτη το βράδυ, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος της εταιρείας, οι υποστηρικτές του ταμπλόιντ είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία και δεν έφυγαν ακόμα και όταν έπεφτε έντονη βροχή.

Άναψαν τους φακούς από τα τηλέφωνά τους ως επίδειξη αλληλεγγύης και φώναζαν συνθήματα υποστήριξης όπως «μην τα παρατάτε».

Οι υπάλληλοι της εφημερίδας Apple Daily απάντησαν ανάβοντας τους δικούς τους φακούς από τα τηλέφωνά τους προς το συγκεντρωμένο πλήθος, από την ταράτσα του γραφείου τους. Και αυτοί υπό βροχή.

Η Apple Daily ήταν η μεγαλύτερη δημοκρατική εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ και αποτελούσε το αγκάθι στις προσπάθειες του Πεκίνου να εξαλείψει τη διαφωνία.

Τελευταίο φύλλο για την Apple Daily: «Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ λένε ένα οδυνηρό αντίο υπό βροχή» [ΕΙΚΟΝΕΣ&ΒΙΝΤΕΟ] Facebook Twitter
Getty Images

Στα γραφεία της εφημερίδας έγινε αστυνομική επιδρομή την περασμένη εβδομάδα μετά από κατηγορίες για  παραβίαση του νόμου περί εθνικής ασφάλειας, ο οποίος καθιστά ποινικό αδίκημα για υπονόμευση της κυβέρνησης.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει περίπου 30 άρθρα που καλούσαν τις χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα από το 2019.

Ως αποτέλεσμα, τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας πάγωσαν και συνελήφθησαν αρκετοί ανώτεροι υπάλληλοι. Ο ιδρυτής της εφημερίδας Τζίμι Λάι βρίσκεται ήδη υπό κράτηση και αντιμετωπίζει κατηγορίες βάσει του νόμου περί ασφάλειας.

Την Τετάρτη το απόγευμα, η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι κλείνει. Τα μεσάνυχτα σταμάτησε και η ψηφιακή της εκδοχή.

Ο Ronson Chan, επικεφαλής της Ένωσης Δημοσιογράφων του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι υπήρχε «τεράστια ανησυχία για την ελευθερία του λόγου στην πόλη».

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ έχουν απορρίψει τις κατηγορίες ότι καταπνίγουν την ελευθερία του Τύπου, λέγοντας ότι δεν ανάγκασαν την εφημερίδα να κλείσει.

Κινέζοι αξιωματούχοι από το Πεκίνο έχουν πει επανειλημμένα ότι οι ελευθερίες των ΜΜΕ στο Χονγκ Κονγκ γίνονται σεβαστές, αλλά δεν είναι απόλυτες.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Διεθνή / Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι η Πόλη της Γάζας αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς - Προειδοποίησε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα εν αναμονή μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM