Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ έκαναν ουρές για να αγοράσουν την Apple Daily, μία ημέρα μετά την έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία της εφημερίδας και τη σύλληψη πέντε στελεχών της. 

 

Το πρωί της Πέμπτης περίπου 500 αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε σπίτια στελεχών της εφημερίδας- ανάμεσά τους ο αρχισυντάκτης Ράιαν Λόου που συνελήφθη- όπως και στα γραφεία της Apple Daily. Παράλληλα οι αρχές «πάγωσαν» περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών που συνδέονται με την εφημερίδα, ύψους 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων. 

 

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η έφοδος και οι συλλήψεις έγιναν με την υποψία της σκευωρίας με ξένες χώρες ή δυνάμεις, «για να τεθεί σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια». Οι αρχές βασίζουν αυτές τις κατηγορίες σε 30 άρθρα που έχει δημοσιεύσει η εφημερίδα. 

 

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο σαρωτικός νόμος για την εθνική ασφάλεια, που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι, χρησιμοποιείται εναντίον των ΜΜΕ. Οργανώσεις για τα δικαιώματα κατηγορούν τις αρχές ότι εκμεταλλεύονται τον νόμο για να περιορίσουν έναν σφοδρό επικριτή τους. 

 

Οι εργαζόμενοι της εφημερίδας απέρριψαν τους ισχυρισμούς της αστυνομίας και δεσμεύθηκαν να συνεχίζουν να εκδίδουν την εφημερίδα. Στο πρωτοσέλιδο του σημερινού φύλλου υπήρχε μια φωτογραφία των πέντε στελεχών που συνελήφθησαν και ο τίτλος «Η αστυνομία της εθνικής ασφάλειας έκανε έρευνα στην Apple, συνέλαβε πέντε ανθρώπους, κατάσχεσε 44 σκληρούς δίσκους με δημοσιογραφικό υλικό». 

 

Στο κάτω μέρος της σελίδας με κίτρινο χρώμα- που έχει συνδεθεί με το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας- ήταν το μήνυμα «πρέπει να συνεχίσουμε». 

 

Η συνήθης κυκλοφορία της εφημερίδας είναι περίπου 80.000 φύλλα, αλλά αυτή τη φορά τύπωσε 500.000, αναμένοντας ότι άνθρωποι που κάποτε δεν την αγόραζαν θα το κάνουν σήμερα ως κίνηση υποστήριξης έπειτα από την αστυνομική επιχείρηση. 

 

Από το πρωί της Παρασκευής, σε όλη την πόλη άνθρωποι αγόραζαν την εφημερίδα. Κάποιοι από αυτούς έπαιρναν πολλά αντίτυπα και μερικοί τα έδιναν σε επιχειρήσεις, για να τα μοιράσουν στους πελάτες τους. Χαρακτηριστικό είναι πως εφημεριδοπώλης δήλωσε στο AFP ότι συνήθως πουλά 60 αντίτυπα της Apple Daily, αλλά νωρίς το πρωί είχε ήδη πουλήσει 1.800. 

 

 

 

«Υπάρχουν ήδη πολλές αδικίες στο Χονγκ Κονγκ. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε πλέον», δήλωσε η Λίσα Τσέουνγκ, κάτοικος της πόλης. «Το να αγοράσουμε ένα αντίτυπο είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε. Όταν ο νόμος δεν μπορεί να προστατεύσει πλέον τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ μας μένει μονο να κάνουμε ό,τι μπορούμε», συμπλήρωσε. 

 

Άλλος κάτοικος, ο Γουίλιαμ Τσαν, δήλωσε επίσης ότι αγόρασε σήμερα την εφημερίδα σε μια κίνηση υποστήριξης. «Ήταν τόσο αβάσιμες συλλήψεις και καταπίεση της ελευθερίας του Τύπου», δήλωσε αναφερόμενος στην αστυνομική επιχείρηση. 

 

Ο Στίβεν Τσόου αγόρασε τρία αντίτυπα. «Δεν υπάρχουν τέλεια ΜΜΕ, αλλά είναι μια μοναδική φωνή στο Χονγκ Κονγκ», εξήγησε. «Μπορεί να μη σου αρέσει, αλλά πρέπει να τους επιτρέψεις να έχουν φωνή και να επιβιώσουν, είναι σημαντικό», συμπλήρωσε.

 

Η έφοδος στην εφημερίδα και οι συλλήψεις προκάλεσαν και διεθνείς αντιδράσεις. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, καταδίκασε το γεγονός και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. 

 

Παράλληλα, κάλεσε τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να σταματήσουν να βάζουν στο στόχαστρο τα ανεξάρτητα και ελεύθερα ΜΜΕ. «Έχουμε βαθιά ανησυχία για την επιλεκτική χρήση του νόμου για την εθνική ασφάλεια από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να βάλουν αυθαίρετα στο στόχαστρο τους ανεξάρτητους ειδησεογραφικούς οργανισμούς», δήλωσε ο Πράις. 

 

Με πληροφορίες από Guardian, AP