Περίπου 500 αστυνομικοί έκαναν έφοδο στη φιλοδημοκρατική εφημερίδα Apple Daily στο Χονγκ Κονγκ, υποστηρίζοντας ότι τα ρεπορτάζ της παραβίασαν τον νόμο για την εθνική ασφάλεια.

 

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν έφοδοι στα σπίτια πέντε υψηλόβαθμων στελεχών της εφημερίδας- ανάμεσά τους ο αρχισυντάκτης- που συνελήφθησαν. Επίσης, οι αρχές «πάγωσαν» περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων των εταιρειών Apple Daily Limited, Apple Daily Printing Limited και AD internet Limited που συνδέονται με την εφημερίδα.

 

Ιδιοκτήτης της Apple Daily- που ασκεί κριτική στην κινεζική ηγεσία- είναι ο Τζίμι Λάι, ο μεγιστάνας που έχει φυλακιστεί κατηγορούμενος για συμμετοχή στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

 

Η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία της εφημερίδας περίπου στις 07:30 το πρωί (τοπική ώρα) και μπλόκαρε όλες τις εισόδους και εξόδους. Η Apple Daily μετέδωσε live την έφοδο στον λογαριασμό της στο Facebook.

 

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν είχαν φτάσει ακόμη στη δουλειά τους, αλλά όσοι βρίσκονταν εκεί μεταφέρθηκαν στο κυλικείο του κτιρίου, μακριά από την αίθουσα σύνταξης όπου γίνονταν οι έρευνες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατασχέθηκαν οι υπολογιστές 38 δημοσιογράφων.

 

Επίσης, η αστυνομία πήγε στο σπίτι πέντε στελεχών και τους συνέλαβε. Πρόκειται για τους: Ράιαν Λόου (αρχισυντάκτης), Τσέουνγκ Κιμ- χανγκ (CEO), Τσόου Τατ-κουέν (γενικός διευθυντής), Τσαν Πούι-μαν (αναπληρωτής διευθυντής) και Τσέουνγκ Τσι-γουάι (εκτελεστικός διευθυντής).

 

Τα ονόματα των συλληφθέντων ανακοινώθηκαν από την εφημερίδα. Η αστυνομία γνωστοποίησε μόνο ότι συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για «σκευωρία με ξένη χώρα ή ξένα στοιχεία, για να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».

 

 

Σε συνέντευξη Τύπου η αστυνομία είπε ότι από το 2019 η Apple Daily έχει δημοσιεύσει πάνω από 30 άρθρα που καλούσαν άλλες χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα.

 

Ο επικεφαλής για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, Τζον Λι, κατηγόρησε τους συλληφθέντες ότι «χρησιμοποίησαν τη δημοσιογραφική δουλειά ως εργαλείο για να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».

 

Παράλληλα, προειδοποίησε άλλους δημοσιογράφους του Χονγκ Κονγκ να κρατήσουν αποστάσεις από τους συναδέλφους τους στην Apple Daily, διαφορετικά θα πληρώσουν το τίμημα. «Κάντε τη δημοσιογραφική δουλειά σας όσο ελεύθερα θέλετε, σύμφωνα με τον νόμο, με την προϋπόθεση ότι δεν συνωμοτείτε για την παραβίαση του νόμου και ιδιαίτερα εκείνου για την εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε.Σύμφωνα με το ΒΒC, αυτή είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι στο Χονγκ Κονγκ με την κατηγορία ότι παραβίασαν τον νόμο εθνικής ασφάλειας. Τα άρθρα της εφημερίδας στα οποία αναφέρθηκε η αστυνομία ξεκινούν από το 2019, παρότι οι αρχές επανειλημμένα έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν έχει αναδρομική ισχύ ο νόμος για την εθνική ασφάλεια που εφαρμόζεται από το περσινό καλοκαίρι.

 

Αυτή ήταν η δεύτερη έφοδος στην Apple Daily τον τελευταίο χρόνο. Σε εκείνη που έγινε τον περασμένο Αύγουστο συνελήφθησαν 10 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Τζίμι Λάι και οι γιοι του.

 

Με πληροφορίες από BBC, Guardian